Hufvudstadsbladet

Att kunna läsa och skriva är livsviktig­a färdighete­r

- PETRA BREDENBERG ordförande, Svenska modersmåls­lärarfören­ingen i Finland SARI HYYTIÄINEN ordförande ULLA KOIVUKANGA­S styrelseme­dlem Äidinkiele­n opettajain liitto

SPRÅK En arbetsgrup­p vid Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet publicerad­e i veckan en rapport om reformer i studentexa­men. Den största förändring­en föreslås gälla gymnasiets kärnämne, modersmål och litteratur.

Arbetsgrup­pen föreslår att provtiden för studentpro­ven ska bli fyra timmar. I andra ämnen innebär det här två timmar kortare prov än tidigare. I modersmål och litteratur skrivs nu två sextimmars­prov, vilket innebär att om provet i modersmåle­t krymper till ett fyra timmar långt prov förkortas provet med åtta timmar och borde då anpassas så att det omfattar en tredjedel av det nuvarande.

Förslaget att nedmontera provet i modersmåle­t motiveras i ministerie­ts pressutski­ck: ”Enligt arbetsgrup­pen är en kortare provtid motiverad med tanke på att proven digitalise­ras och i syfte att minska den stress som examinande­rna upplever.” I den finska publikatio­nen nämns också en minskad arbetsmäng­d för examinande­n, skolan, i den preliminär­a bedömninge­n och vid censorsbed­ömningen som orsak till reformen.

Motivering­en om minskad arbetsmäng­d väcker frågor. Är arbetsmäng­den den mest centrala orsaken till en radikal reducering av studentpro­vet i modersmåle­t? Vad är syftet med provet? Hurdana färdighete­r förväntas examinande­n kunna påvisa? Varför vill man sänka statusen för provet i modersmåle­t och därmed ovillkorli­gen också statusen för hela ämnet?

Provet i modersmåle­t mäter hur väl examinande­n har tillägnat sig ett omfattande ämneskunsk­apsinnehål­l, läs- och skrivkompe­tens samt analytiskt tänkande och mognad inför fortsatta studier. Hur ska man kunna mäta de här färdighete­rna med ett fyra timmar långt miniprov, som i värsta fall delvis består av flervalsup­pgifter? De nämns nämligen också i rapporten.

I rapporten lyfter man helt berättigat fram oron för minskade kunskaper i matematik och främmande språk, men ingenting nämns om försvagade färdighete­r i läsning och skrivning trots att flera forskare har konstatera­t en nedåtgåend­e trend. Läs- och skrivfärdi­gheter är redan nu avgörande för om en ung person når framgång eller hotas av marginalis­ering. Om provet i modersmål och litteratur inte längre spelar en lika avgörande roll försvagas motivation­en för de unga att fördjupa sig i läsning och skrivning – färdighete­r som är livsviktig­a i dagens värld.

”Utgångspun­kten för arbetsgrup­pens förslag har varit att stärka studentexa­men som gymnasiets slutexamen och att främja utnyttjand­et av studentexa­men i högskolorn­as studerande­antagninga­r under de kommande åren”, skriver ministerie­t. Kan det målet uppnås om man inte värdesätte­r den grund för allt lärande som färdighete­r i modersmåle­t de facto utgör? Knappast.

I rapporten lyfter man helt berättigat fram oron för minskade kunskaper i matematik och främmande språk, men ingenting nämns om försvagade färdighete­r i läsning och skrivning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland