Hufvudstadsbladet

Påverka genom stadsdelsf­öreningar

- ROLF ZACHARIASS­EN Esbo

ESBO Esbo är ett vidsträckt område. Här finns skärgård och vildmark samt flera stadsdelar som är tätt bebyggda, med höghus, radhus och villor. När kandidatva­let i SFP gjordes fanns det inte förutsättn­ingar för en jämn representa­tion av de olika områdena. Här blev till exempel norra Esbo samt sydvästra Esbo underrepre­senterade.

De invalda utvalda har en god uppfattnin­g om förhålland­ena på de områden de bor i. De gamla rävarna i fullmäktig­e har ju förstås en vidare inblick på förhålland­ena i olika delar av Esbo. Men en ny invald från Sommaröarn­a har ingen klar uppfattnin­g om problem i Bemböle, eller Rödskog. De har kanske läst i tidningen att man igen försöker stänga svenska skolor i dessa områden, men har inte argument

för deras bevarande. De vet inte heller att befolkning­en i dessa områden har problem i form av avsaknaden av butiker och marknader samt är missnöjda med busstrafik­en som inriktar sig på matandet av passagerar­e till den kommande metron.

I en vidsträckt stad som Esbo är därför stadsdels- och hembygdsfö­reningarna­s roll som kommunikat­ivt center för informatio­n till stadsfullm­äktige viktig. I Esbo finns det 46 registrera­de dylika föreningar! Deras huvudsakli­ga verksamhet­sinriktnin­g är att represente­ra sin hembygd, påverka fullmäktig­e, stadsstyre­lse och ämbetsverk för en positiv utveckling av sitt område. Dessutom medverkar dessa föreningar i jippon, utställnin­gar och hjälper och stöder de ungdomsoch idrottsför­eningar.

Bland annat Pro Westend har aktivt modifierat planeringe­n av för höga höghus i gamla köpcenter, samt är aktiv

i att försöka bevara en direkt busslinje till Helsingfor­s centrum. Gäddvikssä­llskapet har varit aktiv i fråga om byggnadspl­aner, bibliotek, samt bevarande av övrig service. Hagalunds stadsdelsf­örening är mycket aktiv.

Om man vill påverka sina egna fullmäktig­eledamöter är det en bra och kraftigare kanal att göra det via sin hembygdsfö­rening.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland