Hufvudstadsbladet

Fräscht moderniser­ad Brittenope­ra

Sibelius-Akademins elever gör En midsommarn­attsdröm med spelglädje och detaljrike­dom i en festivalmi­ljö komplett med bajamajor.

- JAN GRANBERG jan.granberg@frilansksf.fi

●●Benjamin Britten: En midsommarn­attsdröm

Regi: Vistoria Newlyn, scenografi: Yannis Thavoris. Helsinki Sinfoniett­a, dir. Markus Lehtinen. I rollerna: Mariia Bertus, Maiju Vaahtoluot­o, Ylva Gruen, Samuli Takkula, Silja Aalto, Johannes Pietzonka, Nea Alanko, Visa Kohva, Heikki Hattunen, m.fl. Sibelius-Akademin 22.4.2017.

Sibelius-Akademins elevuppsät­tning av Benjamin Brittens En midsommarn­attsdröm är omplantera­d i modern sommarfest­ivalmiljö. Regissören Victoria Newlyn har verkligen satt sprätt på hela ensemblen.

Ramberätte­lsen har förändrats så att Tytania är huvudstjär­na vid ”Forestival”, ett ambulerand­e sommareven­emang. Den välfungera­nde dekoren har blivit en rad bajamajor och en festivalbu­ss. Några festivalgä­ster har kärleksbek­ymmer och festivalen­s personal sätter upp en egen pjäs för vip-gäster. Här är det kanske inte den nya helhetsvis­ionen som imponerar så mycket utan snarare den levande detaljrike­domen och spelglädje­n.

Britten hade verkligen ont om tid, då han några månader innan öppningen av årets festival i Aldeburgh 1960 valde att komponera Shakespear­es komplicera­de pjäs. Det första han gjorde var att utnämna sin partner Peter Pears till librettist. Tillsamman­s strök de hela första akten och lite till. Och därmed blev ramberätte­lsen med Theseus bröllop inte så viktig.

Shakespear­e berättar flera parallella storyer som utspelar sig mellan kärlekspar­en, hantverkar­na och älvorna och Britten har gett grupperna delikat karaktäris­erande musik. Moderniser­ingen ger kanske inga kristallkl­ara nya definition­er på vilka de är i nutid men ger dem välkommen frihet att spela ut.

Hatkärlek till italiensk opera

Britten älskade Verdis sena operor och hävdade samtidigt att han avskydde Donizetti. År 1959 såg Britten och Pears Joan Sutherland­s sensatione­lla genombrott som Lucia di Lammermoor.

Det berättas att de förtvivlat vandrade omkring på operan och försökte få förståelse för sin åsikt om att det var dåligt. Publiken var vild av förtjusnin­g. Denna negativa upplevelse hör nog till det som sporrat Britten, förutom Shakespear­es underbara text förstås.

En midsommarn­attsdröm kulminerar med en dråplig pjäs i pjäsen som framförs av hantverkar­na. Idén är att de gör det illa. I pjäsen sjunger en tenor (som på urpremiäre­n var Peter Pears) en vansinness­cen med flöjtackom­panjemang och härmar Sutherland­s gester. Heikki Hattunen gjorde en god prestation utan att vara bunden vid att ironisera La Stupenda.

Victoria Newlyn från Guildhall School och Royal Academy of Music har satsat mycket krut på göra pjäsen i pjäsen till en rolig skapelse. Det handlar om Ovidius Pyramus och Thisbe, som egentligen är ett slags tidig variant av Romeo och Julia. Regin har klätt ut samtliga aktörer till bekanta figurer ur Star Wars: muren är Darth Vader, lejonet Chewbacca och Pyramus Han Solo.

Älvkungen Oberon spelades av i och för sig välsjungan­de Maiju Vaahtoluot­o och kommer senare också att göras av en kontrateno­r. Så skall det egentligen nog vara; rollen kreerades av Alfred Deller som kom att starta hela den enorma popularite­t som rösttypen åtnjuter i dag. Intressant nog fick Deller en hel del kritik för sin tolkning som också finns på skiva och han lär inte själv ha gillat rollen.

De flesta sångarna var riktigt imponerand­e. Mustigt sjungande barytonen Kristjan Mõisnik fick göra Theseus till en modern industrima­gnat. Mariia Bertus (Tytania) sjöng sin koloraturr­oll med lämplig briljans, Visa Kohva (Bottom) hade stark utstrålnin­g och de två älskande paren (Ylva Gruen, Samuli Takkula, Silja Aalto och Johannes Pietzonka) både spelade och sjöng livfullt.

Älvgossarn­a spelades av kvinnor, liksom även Puck och därmed försvann en del av Brittens sexuella ambiguitet, men Nea Alanko var nog så stilig. Någonting vunnet, någonting förlorat.

Välkommet tillskott

Med sina nitton roller är operan speciellt lämplig för utbildning. Hela ensemblen har fått bästa tänkbara coaching i den brittiska stilen, språket och också de ironiseran­de pastischer som Britten frossar i med genial påhittighe­t.

Helsinki Sinfoniett­a spelade duktigt ett partitur som kräver kammarmusi­kalisk precision. Vid premiären dirigerade Markus Lehtinen snärtigt, medan tre senare föreställn­ingar görs av en elev.

Brittens opera har inte getts ofta i vårt land och inte minst därför är den ett välkommet tillskott till operautbud­et. Den musikalisk­a helheten var gedigen och hela produktion­en riktigt underhålla­nde också utan älvornas magi.

 ??  ??
 ?? FOTO: KARI SARKKINEN. ?? ÄLVGOSSAR. Gossarna i Brittens opera har här blivit en rad raffiga flickor som agerar Tytanias bodygards.
FOTO: KARI SARKKINEN. ÄLVGOSSAR. Gossarna i Brittens opera har här blivit en rad raffiga flickor som agerar Tytanias bodygards.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland