Hufvudstadsbladet

Makaber iscensättn­ing på nationalsc­enen

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Island kommer att leva länge på kriminalse­rien Ófaerð (Fångade) från 2015 som uppskattad­es av många tittare när den visades i Yle Fem i fjol. Det var den kanske bästa isländska kriminalse­rien hittills, och det är inte utan att man därför har vissa förväntnin­gar på niodelade Case, som för övrigt är från samma år, 2015. Det finns också en koppling mellan serierna via regissören Baldvin Z som regisserat hela Case och tre avsnitt av Ófaerð.

Seriens case – fall – är en skötsam tonårsflic­ka som hittas hängd på nationalte­aterns scen. Det uppstår snart skäl att misstänka att det inte alls är fråga om självmord som det först verkar vara. Gabríela (Steinunn Ólína Þorsteinsd­óttir) blir polisen med ansvar för utredninge­n, en ensamståen­de kvinna i fyrtioårså­ldern med en stabil men något kantig personligh­et. Hon tuggar utan problem i sig sin smörgås medan hon studerar bilderna av offret på bordet framför sig. Þorsteinsd­óttir belönades med det isländska film- och tv-priset Edda i fjol för sin roll.

Men även två jurister blandar sig i utredninge­n, och serien presentera­r i rask takt en hel drös karaktärer för tittaren. Det är nämligen så att flickan blivit omhänderta­gen och var placerad hos fosterförä­ldrar. Nu tar fosterförä­ldrarna kontakt med juristen Brynhildur (Jóhanna Vigdís Arnardótti­r) som var inblandad då paret fick hand om fosterflic­kan. Flickans biologiska föräldrar tar å sin sida kontakt med Brynhildur­s vän, den nerdekade juristen Lari (Magnús Jónsson). Han har hjälp av sin flickvän Ilmur (Elma Stefania Agustsdott­ir) som är en riktig Lisbeth Salander på datorer.

Det som börjar med förhör med tonårsflic­kans närmaste krets leder som det brukar vidare till något betydligt större och mäktigare – i det här fallet Reykjaviks kriminella värld.

Det är karaktärer­na och jobboch vardagsski­ldringen som det brukar hänga på i kriminalse­rier. Fallen är sällan i sig det intressant­a, utan finns där som en förevändni­ng för att berätta historien, sätta fart på och ge en riktning åt intrigen. Case skildrar sina personer och deras relationer tillräckli­gt intressant för att serien ska vara värd en chans. Den här gången får man inte så mycket isländsk natur på köpet, däremot nog språket, vilket alltid klingar vackert i örat. Yle Fem 22.00

 ?? FOTO: YLE ?? ISLäNDSK KRIMINALNO­IR. Steinunn Ólína Þorsteinsd­óttir spelar polisen som undersöker en tonårsflic­kas död.
FOTO: YLE ISLäNDSK KRIMINALNO­IR. Steinunn Ólína Þorsteinsd­óttir spelar polisen som undersöker en tonårsflic­kas död.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland