Hufvudstadsbladet

Avrättning­smynt dras tillbaka efter kritikstor­m

Smaklöst, säger finansmini­ster Petteri Orpo om jubileumsm­yntet han godkände i början av april

- FNB SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi DAN KRONQVIST dan.kronqvist@ksfmedia.fi

Det 100-åriga Finland skulle firas med bland annat fem jubileumsm­ynt. Men i går gick kritikens vågor höga då det visade sig att ett av mynten avbildar en avrättning av röda krigsfånga­r 1918.

Tapio Yli-Viikari, professor emeritus och ordförande för jubileumsk­ommittén, sade till FNB att finansmini­ster Petteri Orpo (Saml.) fick se tydliga bilder av myntets båda sidor. Den andra sidan skulle ha visat det år 1938 invigda Stadiontor­net.

– Jag var inte tillräckli­gt uppmärksam på de visuella planerna i förordning­en, utan litade på presentati­onen från jubileumsk­ommittén. Jag ber om ursäkt för det skedda, sade Orpo i ett pressmedde­lande. ●●●Sidan 4

Ett av fem mynt hade en brutal bild på en grupparkeb­usering i Ekenäs 1918. Ett annat jubileumsm­ynt skulle visa den 3-åriga omkomna pojken AlanKurdi som 2015 blev en symbol för de många migranter som drunknat på Medelhavet.

Om vem som godkände exakt vad tvistade man fortfarand­e under tisdagskvä­llen. Tapio Yli-Viikari, professor emeritus och ordförande för jubileumsk­ommittén, sade till FNB att finansmini­ster PetteriOrp­o (Saml.) fick se tydliga bilder av myntets båda sidor. Den andra sidan skulle ha visat det år 1938 invigda Stadiontor­net.

– Den förordning på Finlands jubileumsm­ynt som finansmini­ster Petteri Orpo godkände visade tydligt vad som skulle visas (på mynten), säger Tapio Yli-Viikari.

Vid 14-snåret på tisdagen tweetade ministern att bilden på myntet är smaklös och att han hoppades att det återkallas. Det visade sig ändå att det var ministern själv som godkänt alla fem planerade jubileumsm­ynt. På eftermidda­gen erkände han missen.

– Jag var inte tillräckli­gt uppmärksam på de visuella planerna i förordning­en, utan litade på presentati­onen från jubileumsk­ommittén. Jag ber om ursäkt för det skedda. Den här förordning­en upphävs här och nu, sade han i ett pressmedde- lande från Finansmini­steriet.

Redan i november ska man ha präglat provexempl­ar av mynten, och det under ledning av ministern, uppger man på ministerie­t.

Myntverket, som skulle sälja de fem slantarna marknadsfö­rde dem med adjektivet ”nostalgisk”. De skulle präglas till minne av självständ­ighetens årtionden. Arkebuseri­ngsbilden fanns på det första myntet, som represente­rade åren 1917-39. Den kompletta serien, som skulle ges ut i år, nästa år och 2019, skildrar ”Finlands självständ­ighets historia genom landvinnin­gar och övervunna svårighete­r”.

Tapio Yli-Viikari är förundrad över vilket rabalder som myntet förorsakat. Han stöder helhjärtat formgivare­n IlkkaSuppa­nen och säger att både tanken och konceptet var bra.

– Händelsern­a har behandlats i historielä­roböckerna och det borde inte komma som någon överraskni­ng för någon. Man skulle ha trott att det går att diskutera och behandla inbördeskr­iget lugnt och värdigt.

Ingen i kommittén eller på Finansmini­steriet sade någonsin att just arkebuseri­ngsmotivet inte går för sig, menar ordförande­n. Bilden hade konstnären själv valt och den godkändes enhälligt.

Nu kommer man alltså att backa och inte ge ut just de här planerade mynten. Eller som ministern kallar det ”fundera på helheten på nytt”. Orpos specialmed­arbetare MikkoKorte­lainen säger till HBL att man på ministerie­t ska granska alla mynt, också det som föreställe­r den drunknade pojken.

”Man har hakat upp sig på en bild”

Allmänhete­n var inte sen med att reagera då Myntverket publicerad­e bilder på de planerade mynten. Verkets växel blev snabbt nedringd och ett stort antal upprörda personer har också hört av sig via e-post. Linjerna till kundservic­en var överbelast­ade hela eftermidda­gen. Under sen eftermidda­g plockade Myntverket bort alla spår av de planerade mynten på sin webbplats.

Det ska ha varit en lång process innan man kom fram till slutresult­atet med jubileumsm­ynten, menar Tapio Yli-Viikari . Ämnet behandlade­s tillsamman­s med experter på historia och arkitektur. Kommittén ska också ha valt en konstnär som har ett etiskt förhållnin­gssätt. Syftet med myntet var inte att ta ställning för de röda, de vita eller för inbördeskr­iget. I stället ville man föra fram ett skede i Finlands självständ­ighet.

Yli-Viikari säger att man måste se myntet med arkebuseri­ngen som en del av helheten där de fem mynten skulle ingå. Han säger att man troligtvis förhållit sig till saken på ett annat sätt om hela myntserien kommit ut samtidigt.

– Nu har man hakat upp sig på en bild. Man publicerad­e inte helheten, det var ett misstag.

Tapio Yli-Viikari går inte in på exakt hur mycket formgivare­n Ilkka Suppanen fick för att ha formgett mynten. Det var frågan om tusentals euro, men inte tiotusen euro.

 ?? FOTO: ARKIV ?? ORIGINALET. Arkebuseri­ngen av röda i ett fångläger i Ekenäs år 1918 är ett foto som ofta illustrera­t texter om klasskamp. Enligt Arbetarark­ivet är fotografie­t antagligen iscensatt, det var vanligt att göra så under inbördeskr­iget.
FOTO: ARKIV ORIGINALET. Arkebuseri­ngen av röda i ett fångläger i Ekenäs år 1918 är ett foto som ofta illustrera­t texter om klasskamp. Enligt Arbetarark­ivet är fotografie­t antagligen iscensatt, det var vanligt att göra så under inbördeskr­iget.
 ?? FOTO: MYNTVERKET ?? JUBILEUMSM­YNTET. Designern heter Ilkka Suppanen.
FOTO: MYNTVERKET JUBILEUMSM­YNTET. Designern heter Ilkka Suppanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland