Hufvudstadsbladet

Oskar Osala vill tillbaka till Köln

Oskar Osalas hittills enda VM-framträdan­de skedde i Köln för sju år sedan. Om allt går som han vill avslutar Vasakillen sitt andra VM i samma arena där han gjorde debut 2010. Men först måste han imponera på en bekant tränare.

-

Oskar Osala ler brett efter att ha klivit av träningspa­sset med landslaget. Efter en stark och lyckad säsong har han hunnit ladda om batteriern­a, ha en kort semester och är nu taggad och fokuserad på att knipa en plats i VM-laget.

– Det känns riktigt kul att vara här. jag känner mig fräsch efter att ha fått vila och vet att jag nu orkar bra med det här, säger han.

Osalas Metallurg Magnitogor­sk gjorde ännu en stark säsong där man tog hem segern i den östra konferense­n i KHL. I slutspelet slog man sedan ut Kunlun Red Star, Barys Astana och Ak Bars Kazan på vägen till final. Bara kinesiska Kunlun klarade av att vinna en match – i de övriga matchserie­rna tog Metallurg 4–0-segrar.

I finalerna blev SKA S:t Petersburg för svårt och Osala och hans lagkamrate­r fick nöja sig med andraplats­en. Men för den reslige och urstarka finländare­n blev säsongen en fullträff.

Hans sjätte säsong i KHL blev lyckad på många olika plan.

– Den var bra på alla sätt och säkert också min bästa, säger han.

– Eller bästa och bästa. Det vet jag inte. Men åtminstone min jämnaste. Jag klarade av att spela på en hög nivå hela tiden och det är något jag hela tiden velat göra, säger han.

Han har axlat en större roll i Metallurg än tidigare säsonger och klarat av att hantera det större ansvaret. poängmässi­gt gjorde han sin bästa säsong med 14+14 i grundserie­n och 6+1 i slutspelet och han kunde, tack vare sin starka fysik, spela säsongens samtliga matcher.

– Den största orsaken att jag tagit ett nytt steg i utveckling­en och som spelare är att jag har vilat och ätit mera än tidigare, säger Osala.

Hur märkligt det än låter är det alltså vila och mera mat som gjort att 29-åringen spelat sitt livs bästa hockey. Men det är förstås inte hela sanningen. Osala är en av de bäst tränade spelarna, om inte den bäst tränade spelaren, i den lejontrupp som förbereder sig för VM. Han har år av stenhård träning bakom sig där han skaffat sig den enorma styrka som gör honom så gott som omöjlig att rubba i rinken.

– Tidigare körde jag oerhört hård träning för att kunna komma upp till den här nivån. Då kunde jag få perioder då spelnivån sjönk. Nu har jag lättat på träningen då jag har styrkan och då har jag klarat av att hålla den jämna nivån som jag haft den här säsongen.

– Och jag har blivit mycket bättre i det offensiva spelet med puck.

Lång väg till VM

Osala är något av en udda fågel i finländsk hockey. Vasa Sport-produkten lämnade Finland innan han ens på allvar hunnit slå igenom i Mestis. Den storväxte Osala valde att spela två säsonger i den tuffa nordamerik­anska juniorliga­n OHL. Efter två lyckade säsonger i Mississaug­a IceDogs återvände han till Finland och slog igenom med dunder och brak i Blues.

Efter sin första, och hittills enda ligasäsong, återvände Osala till Nordamerik­a för att jaga NHL-drömmen. Men efter tre säsonger och bara tre matcher i NHL, de övriga i AHL, valde han att igen packa väskorna och igen resa över Atlanten. Den här gången blev det KHL där han trivts sedan hösten 2011.

Under sina år i KHL har Osala

varje år blivit kallad till landslaget men han har aldrig lyckats vika sig en plats i det slutliga VM-laget. Hans enda framträdan­de i VM är de fyra matcher han spelade våren 2010 i Köln.

Nu är han fast besluten att göra allt i sin makt för att få spela VMhockey en andra gång.

– Det är länge sedan jag senast var med i VM och det skulle vara roligt att få delta igen, säger han.

I vår spelar lejonen gruppspele­t i Paris men medaljmatc­herna avgörs i Lanxess Arena i Köln – samma arena som Osala gjorde VM-debut i matchen mot Vitrysslan­d för snart sju år sedan.

– Det har hänt en hel del sedan dess, säger han med ett leende.

– Jag är nog en tio gånger bättre hockeyspel­are än jag var då.

Den äldre, starkare, klokare och jämnare Osala är oerhört stark i närkampern­a, en utmärkt spelare i boxplay och han kan också producera framåt. Han ligger mycket väl till en

plats i VM-truppen och det skadar knappast att Lauri Marjamäki känner Osala väl från deras gemensamma säsong i Blues.

– Det här laget har en bra mix av unga och äldre spelare, säger han.

– Det är inte ett så typiskt finländskt lag då vi har mycket spelare med väldigt tydliga roller och specialkun­nande.

För tillfället koncentrer­ar sig Osala enbart på att göra så väl i från sig som möjligt i EHT-turneringe­n i Tjeckien och via sina jämna insatser slå sig in i VM-truppen. Efter säsongen står han inför följande stora val. Ska ha ge NHL en chans till eller inte.

Under säsongen sade han att han vill tillbaka till den nordamerik­anska ligan för att få mäta sig med de allra bästa. I samma takt som han sett sig själv utvecklas som spelare har han också märkt han nu har en realistisk chans att slå sig in i ligan och ta den ordinarie plats han inte kunde ta under sina tidigare säsonger i Nordamerik­a.

 ??  ??
 ??  ?? ILLUSTRATI­ON: ULLA DONNER, FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN
ILLUSTRATI­ON: ULLA DONNER, FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? MOT VM. Oskar Osalas specialkun­nande i boxplay och hans starka fysik kan ta honom till VM i Paris och Köln i vår.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN MOT VM. Oskar Osalas specialkun­nande i boxplay och hans starka fysik kan ta honom till VM i Paris och Köln i vår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland