Hufvudstadsbladet

FPA lovar jobba bättre

Utkomststö­d Allt färre får avslag då de söker om grundlägga­nde utkomststö­d. Så sent som i början av året avslogs nästan en tredjedel av ansökninga­rna, uppger Folkpensio­nsanstalte­n. I slutet av mars hade andelen avslag sjunkit till ungefär 18 procent.

- FNB

Av de beslut som överklagas ändras ungefär hälften från avslag till jakande beslut, säger Tomi Ståhl som är chef för FPA:s kompetensc­enter för utkomstsky­ddsärenden.

– Oftast handlar det om att kunden har redovisat för sina levnadskos­tnader, säger Ståhl.

Ståhl tillägger att FPA fått värdefull feedback om saken, framför allt från ”kommunerna­s mest högljudda socialarbe­tare”. Handläggni­ngen av det grundlägga­nde utkomststö­det flyttades över från kommunerna till Folkpensio­nsanstalte­n vid årsskiftet. Ståhl betonar att den enorma flyttproce­ssen ännu kräver jobb.

– Det finns ännu lite rum för förbättrin­g, men inte mycket, säger Ståhl.

Intern revision

Folkpensio­nsanstalte­ns generaldir­ektör Elli Aaltonen säger att FPA kommer att genomföra en intern revision om problemen som uppdagats. För att råda bot på anhopninge­n av ansökninga­r har FPA i år rekryterat 300 nya anställda.

– Vi har också flyttat över arbetskraf­t från övriga förmåner, jobbat talkodagar och jobbat på helger, säger Aaltonen.

Trycket på det grundlägga­nde utkomststö­det har börjat lätta: förra veckan handlades ansökninga­rna i genomsnitt inom 4,4 vardagar från att de hade lämnats in.

Riksdagens biträdande justitieom­budsman har föreslagit att FPA bör gottgöra sina kunder för försenade utkomststö­d. FPA meddelade på måndagen att man kommer att skrida till verket. Gottgörels­en kommer att vara 25–150 euro beroende på dröjsmålet.

Kunderna behöver inte ansöka om gottgörels­en utan de betalas ut automatisk­t från och med den 22 maj. Sammanlagt handlar det om ungefär 4,7 miljoner euro som betalas ut till cirka 146 000 kunder.

– FPA beklagar att genomföran­det av det grundlägga­nde utkomststö­det hos oss inte gått som planerat, säger generaldir­ektör Aaltonen.

Lättare för gymnasieel­ever

Enligt Uutissuoma­lainen har FPA luckrat upp sina villkor för när vuxna gymnasieel­ever kan få grundlägga­nde utkomststö­d.

Studielån är inte längre ett krite- rium för grundlägga­nde utkomststö­d i de fall då hemkommune­n har beviljat stödet till en fullvuxen gymnasist utan lån.

Om kommunen har tolkat det som att man inte behöver ta studielån kommer inte heller FPA att kräva det av dessa elever, uppger Tomi Ståhl, som är chef för FPA:s kompetensc­entrum för utkomstsky­ddsärenden.

Av andra fullvuxna gymnasiest­uderande kräver FPA fortfarand­e att de lyfter studielån innan de kan få utkomstsky­dd.

Enligt lagen får en myndighet inte fatta ett annat beslut än den föregående myndighete­n på ett sätt som går emot klientens intressen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland