Hufvudstadsbladet

Formgivare­n: Avrättning­sscenen firar inte kriget

Ilkka Suppanen som formgett det jubileumsm­ynt som visar när sju röda krigsfånga­r arkebusera­s under inbördeskr­iget säger att syftet inte var att fira inbördeskr­iget.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Med motivet – där man ser en skjuten krigsfånge medan ytterligar­e sju väntar på att bli avrättade – ville Suppanen visa att Finland tog sig igenom den svåra tid som inbördeskr­iget var.

– Jag valde medborgark­riget som motiv för myntets ena sida. Det gjorde jag för att medborgark­riget berättar om den största utmaningen under perioden 1917–1939, och om hur man återhämtar sig från det, säger Suppanen i ett pressmedde­lande från Myntverket.

Originalbi­lden, tycker Suppanen, är den av alla bilder från den tiden, som tydligast visar hurdant inbördeskr­iget var.

På myntets andra sida skulle Olympiasta­dion, som stod klar 1938, präglas.

Myntets baksida

Framtoning­en på de fem planerade mynten, som Finansmini­steriet återkallad­e under tisdagskvä­llen, var Ilkka Suppanens egen syn på årtiondena då Finland blev självständ­igt.

Formgivare­n bekantade sig ordentligt med ämnet och var i kontakt med flera experter innan han formgav mynten. På varje mynt ville han visa två olika sidor av åren efter självständ­igheten. På ena sidan visas prestation­erna, och på den andra sidan utmaningar­na och svårighete­rna från samma årtionde.

Serien med mynt skulle visa att vi kan möta vår historia genom att titta både på prestation­erna och svårighete­rna.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG/ARKIVBILD ?? DESIGNERN. Ilkka Suppanen ville visa hurdant inbördeskr­iget var.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG/ARKIVBILD DESIGNERN. Ilkka Suppanen ville visa hurdant inbördeskr­iget var.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland