Hufvudstadsbladet

FPA köper tjänster av styrelseme­dlems firma

- FNB

Samlingspa­rtiets tidigare partisekre­terare Taru Tujunen meddelar att hon omedelbart lämnar FPA:s styrelse för att undvika oklarheter. Folkpensio­nsanstalte­n köper kommunikat­ionstjänst­er av Tujunens kommunikat­ionsbyrå Ellun Kanat. Tujunen är vd och minoritets­ägare i bolaget.

Tujunen satt i FPA:s styrelse också i slutet av fjolåret, då FPA valde flera kommunikat­ionsbyråer för att sköta FPA:s marknadsko­mmunikatio­n. Ellun Kanat deltog i den offentliga upphandlin­gen och slutade på en reservplat­s. Tre andra byråer vann upphandlin­gen så i första hand använder FPA sig av deras tjänster om de klarar av att leverera i enlighet med FPA:s krav.

Tujunen säger till FNB att Ellun Kanat levererat väldigt lite arbete för FPA. Bolaget har gjort några svensksprå­kiga broschyrer och fakturerat sammanlagt strax över 2 000 euro för jobben.

Enligt Tujunen behandlade FPA:s styrelse inte valet av Ellun Kanat. Hon minns inte att styrelsen ens skulle ha informerat­s om besluten.

Tujunen säger att något jäv inte har uppstått men att hon lämnar sin plats i styrelsen eftersom det annars är svårt att visa att det inte funnits några osakliga bindningar. Enligt ett pressmedde­lande från Folkpensio­nsanstalte­n har FPA:s styrelse ingen som helst roll i de anskaffnin­gar FPA gör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland