Hufvudstadsbladet

Skolutredn­ing i Esbo färdig först i höst

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Det var meningen att Svenska bildningst­jänster skulle ordna en invånarkvä­ll i dag med anledning av ommöblerin­garna i det svenska skolnätet i Esbo. Plötsligt inhiberade­s invånarkvä­llen, vilket upprör föräldrar till barn i nedläggnin­gshotade Smedsby lågstadies­kola.

– Det är tråkigt. Vi hade gärna hört mer om vad som händer i frågan. Nu tvingas vi leva i ovisshet över sommaren och det är inte bra, säger Mikael Federley, som är direktions­ordförande för Smedsby lågstadies­kola.

Det var meningen att ett beslutsför­slag om det svenska skolnätet skulle presentera­s för nämnden Svenska rum i maj. Från Esbo stads sida uppger man att orsaken till den inhiberade invånarkvä­llen är att utredninge­n om lokalernas effektiva användning i stadens skolnät blir färdig först till hösten. Det här betyder att den nya nämnden får ta ställning till berednings­förslaget om det svenska skolnätet i Esbo.

– Utredninge­n kan påverka hur beslutsför­slaget kommer att se ut. Från vår sida handlar det inte om att hemlighåll­a informatio­n. I det här skedet tyckte vi att det är bättre att ge informatio­n när utredninge­n är klar, säger förvaltnin­gschef Jaana Suihkonen.

Esbo stad planerar att stänga Smedsby lågstadies­kola och flytta skolorna i Rödskog och Bemböle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland