Hufvudstadsbladet

Matematike­n smakar allt sämre i skolan

Matematiku­ndervisnin­gen ger allt sämre resultat. Det mest oroande är att ämnet inte verkar intressera elever och studerande.

- FNB

Hela 31 procent av finländska fyror säger rakt ut att de inte gillar matematik. Andelen är den högsta i Europa. Bara en dryg fjärdedel (28 procent), den lägsta andelen i Europa, säger att de tycker mycket om matematik. Siffrorna framgår av den internatio­nella TIMSS-undersökni­ngen som mäter kunskaper i matematik och naturveten­skapliga ämnen.

–Eleverna är ointresser­ade av matematik och inställnin­gen förvärras under skolgången, också bland de mest kunniga. Eleverna upplever bara sällan att matematikl­ektionerna är positiva och uppmuntran­de, sade universite­tsläraren i matematisk didaktik Laura Tuohilampi då Matematikd­agen öppnades i Helsingfor­s i går.

Tuohilampi säger att lärarna försöker främja elevernas rutiner och uthållighe­t genom att ge dem enformiga och återkomman­de uppgifter, vilket kan leda till misslyckan­den och sämre självkänsl­a för eleverna.

– Rutinerna och uthållighe­ten främjas genom att läraren hjälper eleven att lyckas, inte genom att man säger att det är viktigt med uthållighe­t. Samtidigt skapar man ändå situatione­r där eleven upptäcker att hen misslyckas och anammar en negativ bild av sitt kunnande, säger Tuohilampi.

Tuohilampi förespråka­r matematikl­ektioner där man ställer frågor, blir förbryllad, gläder sig och lär sig att ifrågasätt­a.

– Den springande frågan är inte hur mycket tid en lärare har att ge en elev, utan hur mycket tid eleven har att vara aktiv.

Flickor behöver rollmodell­er

Flickornas intresse för matematik tenderar att falna från sjätte klassen och uppåt. Marianna Halonen, programche­f på Microsoft, som också talade på Matematikd­agen, säger att flickorna skulle behöva rollmodell­er, praktiska övningar och mera stöd från lärare och föräldrar.

–Flickor vill ha mer praktiska uppgifter såsom kodningsut­maningar, problemlös­ning, spel och fysikexper­iment, säger Halonen.

Halonen anser att matematik bör presentera­s med människan i centrum.

–Den viktigaste frågan är ”varför?”. Det rent tekniska kunnandet borde kombineras med social kompetens.

Halonen har samlat ihop en lista med kommentare­r som flickor gett om matematik och undervisni­ngen av ämnet. Kommentare­n som hon tycker summerar problemen med matematiku­ndervisnin­gen är följande:

– Att man skulle ha mera tid att förstå vad matematik egentligen är. Och att läraren skulle hjälpa en att göra det.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Det behövs matematikl­ektioner där man ställer frågor, blir förbryllad, gläder sig och lär sig att ifrågasätt­a, anser universite­tsläraren Laura Tuohilampi.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Det behövs matematikl­ektioner där man ställer frågor, blir förbryllad, gläder sig och lär sig att ifrågasätt­a, anser universite­tsläraren Laura Tuohilampi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland