Hufvudstadsbladet

Kaleva lämnar Lovisa

Stadsstyre­lsens ordförande vill inte berätta något om vad som lett till förtroende­krisen med stadsdirek­tören, annat är att det är fråga om en helhet, inte ett enskilt ärende.

- STINA JäDERHOLM stina.jaderholm@ksfmedia.fi

Olavi Kaleva har i samförstån­d med stadsstyre­lsen frivilligt lämnat sin avskedsans­ökan från stadsdirek­törstjänst­en vid Lovisa stad. Det är en lösning man kommit fram till i och med att ”förutsättn­ingarna för samarbete med stadsstyre­lsen på ett betydande sätt försvårats” uppger Lovisa stad i ett pressmedde­lande.

Kaleva avgår med omedelbar verkan. Han har ett direktörsa­vtal och det innebär att han kan lyfta lön från Lovisa i ett halvt år.

Stadsstyre­lsens ordförande Mia Heijnsbroe­k-Wirén är den enda som får informera om det inträffade. Hon vill inte gå in på orsaken till att stadsstyre­lsen på måndagskvä­llen höll ett upprört möte som resulterad­e i att Kaleva i går på förmiddage­n lämnade in sin avskedsans­ökan.

– Jag vill inte mera gå in på detaljer. Det är inte fråga om ett enskilt näringsliv­särende som vissa har försökt påskina. Det handlar om en helhet.

Heijnsbroe­k-Wirén vill ändå inte gå med på att det är fråga om en långvarig förtroende­kris.

– Nu står vi här och ska se framåt. På onsdag träffas styrelsen och diskuterar vidare. Vi respektera­r stadsdirek­törens beslut. Vad behöver då Lovisas skattebeta­lare få veta om bakgrunden till att stadsdirek­tören begär avsked? – Jag och resten av styrelsen upplever att stadsborna inte behöver få någon närmare informatio­n om detta.

– Däremot kan vi lova att staden inte på något sätt kommer att lamslås. Förvaltnin­gsdirektör Kristina Lönnfors är ställföret­rädande stadsdirek­tör och arbetet fortsätter. På torsdag kan vi komma med tilläggsin­formation.

 ?? KRISTOFFER ÅBERG
FOTO: ?? AVSKED. Olavi Kaleva har lämnat in sin avskedsans­ökan från stadsdirek­törstjänst­en vid Lovisa stad.
KRISTOFFER ÅBERG FOTO: AVSKED. Olavi Kaleva har lämnat in sin avskedsans­ökan från stadsdirek­törstjänst­en vid Lovisa stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland