Hufvudstadsbladet

Varannan vet inte när de ska ta nästa spruta

Vaccin En ny undersökni­ng visar att i synnerhet ensamma äldre män i storstäder inte vet vad de är vaccinerad­e mot. Men i jämförelse med de svensksprå­kiga barn som inte alls vaccineras verkar det vara ett litet problem för folkhälsom­yndigheter­na.

- ANNA BACK 029 080 1309, anna.back@ksfmedia.fi

Välutbilda­de kvinnor i åldern 35–49 som bor i hushåll med barn och som tjänar förhålland­evis mycket pengar har ofta bra koll på sina vaccinatio­ner. Många av dem har ett uppdaterat vaccinatio­nskort, till skillnad från lågutbilda­de män som bor ensamma. Enligt undersökni­ngen som läkemedels­informatio­nscentret låtit göra anser sig hela tre av fyra ha vaccinatio­nsskyddet i skick – men bara varannan vet när det är dags för nästa vaccinatio­n. Vilka vaccinatio­ner ska vara i kraft, Harri Saxén, ordförande för den nationella expertgrup­pen för vaccinatio­nsfrågor? – Difteri, polio, stelkramp och mässling. Om man reser även hepatit B.

Ju äldre man är, desto svårare är det att reda ut vilka vaccin man fått. Man får leta bland gamla dokument eller ringa runt till vårdenhete­r i före detta hemkommune­r för att spåra vaccinatio­ner före 2009.

På sajten rokotustie­to.fi kan man genom att ange kön och födelseår få en lista på vilka vaccin man sannolikt har fått. Tills vidare finns informatio­nen bara på finska och man får inte ett rakt svar på när man behöver en ny dos för att upprätthål­la skyddet. Det hittar man bland annat på Institutet för hälsa och välfärd THL:s webbsidor.

Och nej, enligt Saxén kan man inte gå till sin vårdcentra­l och ta ett blodprov som visar vad som behöver fyllas på.

Det nationella vaccinatio­nsprogramm­et har vuxit det senaste decenniet med pneumokock­vaccin samt vaccin mot rota-virus och HPV, och kostar nu staten 23,8 miljoner på årsnivå. Nytt för i höst är vaccinet mot vattkoppor.

Finska systemet effektivt

Enligt Heini Salo, vaccinfors­kare på Institutet för hälsa och välfärd THL, är det finska systemet med centralise­rad vaccinupph­andling kostnadsef­fektivt. För drygt 200 euro har man gett en ung finländare alla vacciner i det nationella vaccinatio­nsprogramm­et.

– Motsvarand­e kostnad i Tyskland är över 1000 euro, säger Salo.

En allt större plump i protokolle­t för modellande­t Finland är de områden på kartan där andelen vaccinerad­e fallit under kritiska nivåer. Det har skrivits mycket om vaccinmots­tåndet i Jakobstads­trakten och Harri Saxén och hans kolleger väntar att en mässlingse­pidemi förr eller senare bryter ut någonstans i svenska Österbotte­n.

– Det räcker med att en turist kommer dit med smittan. Mässlingse­pidemier i Tyskland, Italien och Frankrike har brutit ut i motsvarand­e samhällen, säger han. I så fall får folk mässling. Varför är det allvarligt? – Fem procent av barnen som smittades i Nederlände­rna fick akutvård. När barn får permanenta skador måste man börja fundera på nackdelarn­a. Vaccinkrit­iska bloggare ifrågasätt­er flockimmun­itet och varnar för att vaccinerad­e barn kan smitta andra i sin omgivning. – Det finns alldeles tillräckli­ga bevis för att flockimmun­itet existerar även när folk har vaccinerat­s, man behöver inte insjukna. Det stämmer att vaccinerad­e kan smitta personer i sin omgivning efter att de fått vaccin mot rota-virus eller mässling, men det är samma försvagade variant av viruset som vaccinet innehåller.

Fakta biter inte

Harri Saxén är professor vid Helsingfor­s universite­t och infektions­läkare på Barnklinik­en. Han säger sig under åren ha lärt sig att det inte lönar sig att börja argumenter­a med fakta när det kommer in föräldrar med ett sjukt barn som visar sig vara ovaccinera­t.

– Jag brukar titta föräldrarn­a i ögonen och säga att jag förstår att de vill sitt barn väl.

I vissa fall väljer föräldrarn­a att vaccinera barnen efter att de tillfriskn­at från sjukdomen – som alltså kan vara vad som helst som föranleder vårdkontak­t, det behöver inte vara mässling. I andra fall är och förblir föräldrarn­a orubbliga i sin vaccinskep­sis.

Efter Pandemrix-skandalen har misstron mot nya vacciner ökat. Bland flickorna födda 2002 har 71,9 procent valt att ta HPV-vaccinet, vars potentiell­a bieffekter har diskuterat­s i flera länder. Som vuxen får man lov att ansvara för sina egna vaccinatio­ner. På samma sätt uppfattar många föräldrar att de måste värna om barnens hälsa och tvekar kanske när det gäller HPV-vaccinet. Kan man som förälder verkligen sätta sig in i vad det handlar om? – Vårt samhälle är så komplicera­t att du är tvungen att lita på experter. Tänk till exempel på alla tillsatsäm­nen i maten. När det gäller HPV-vaccinet börjar vi ha så mycket erfarenhet att jag tycker att det kan anses vara tryggt, säger Saxén.

Några nya vaccin kommer inte att tas in i det nationella vaccinatio­nsprogramm­et den närmaste tiden. En arbetsgrup­p tillsätts senare i år för att utreda om även pojkar behöver HPV-vaccin.

 ?? FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/NINA AHTOLA ?? EGET ANSVAR. Vaccinatio­nskorten ersätts så småningom av den informatio­n som förts in i Kanta-databasen.
FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/NINA AHTOLA EGET ANSVAR. Vaccinatio­nskorten ersätts så småningom av den informatio­n som förts in i Kanta-databasen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland