Hufvudstadsbladet

I Tyskland är den traditione­lla högern och vänstern ohotad

I dyningarna efter presidentv­alet i Frankrike var experterna villiga att dödförklar­a de traditione­lla vänsteroch högerparti­erna. Men i grannlande­t Tyskland är ryktet betydligt överdrivet. Ett halvt år före förbundsda­gsvalet leder kristdemok­raterna (CDU/CS

- FNB Källor: wahlumfrag­e.de, AFP, WDR

Tysklands folkrikast­e förbundsla­nd Nordrhein-Westfalen håller val om tre veckor. Där ser kristdemok­raterna och SPD ut att bli i stort sett jämnstarka, men en gemensam röstpott på nästan 70 procent.

Forskaren Tuomas Iso-Markku säger att man inte ska göra för långt gående jämförelse­r mellan Tysklands och Frankrikes val eftersom det senare till stor del var ett personval.

Iso-Markku säger att man även i Tyskland länge talat om en splittring av partifälte­t, senast då det EUoch invandring­sfientliga partiet Alternativ för Tyskland (AfD) växte sig starkare. På sätt och vis ökar också mångfalden – enligt enkäterna kommer sex partier att finnas i den nya förbundsda­gen – bland dem AfD.

– Det är två fler än i den nuvarande förbundsda­gen.

Men det finns en 20 procentenh­eter stor klyfta mellan de två maktpartie­rna och de andra. Om det nuvarande opinionslä­get håller i sig ser det enda regeringsa­lternative­t ut att det så kallade stora koalitione­n mellan CDU/CSU och SPD sitter kvar, trots att fortsatt samarbete inte enligt Iso-Markku väcker entusiasm i något av partierna.

Splittrade högerpopul­ister

AfD som sågs som en möjlig utmanare hann klättra till över tio procent i enkäterna, men kämpar nu med inre splittring. Partiets hittills synligaste ansikte utåt, Frauke Petry, finns inte med i den valkampanj­sledning som partiet valde under helgen.

– Linjegräle­t kan vara en spegling av persongräl, det är svårt att säga för deras del, säger Iso-Markku.

Han säger att det också är möjligt att SPD:s nya ledare Martin Schulz, som blivit en trovärdig utmanare till förbundska­nsler Angela Merkel, lockat över en del av AfD:s anhängare. Schulz lyfte SPD kraftigt i början av året. Under den senaste tiden av SPD:s opinionsku­rva planat ut.

–Det har jämnat sig klart i och med att det blivit mer tal om innehållsf­rågor, säger Iso-Markku.

De grönas opinionsst­öd ligger nu på den lägsta nivån på 15 år. Partiet riskerar till och med att falla under röstspärre­n som är fem procent i Tyskland.

Iso-Markku säger att det är svårt att peka ut någon klar orsak till de grönas nedförsbac­ke. Partiet har haft egna inre tvister och svårighete­r att profilera sig genom en egen politik. I till exempel flyktingfr­ågan har partiet stött Merkel.

 ?? FREDERICK FLORIN
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? TVå STORA HAR MAKTEN. Angela Merkels kristdemok­rater och Martin Schulz socialdemo­krater är inte så förtjusta i fortsatt samarbete, men det torde fortsätta även om partierna i den nya förbundsda­gen skulle bli fler. De andra partierna är ännu betydligt...
FREDERICK FLORIN FOTO: LEHTIKUVA/ TVå STORA HAR MAKTEN. Angela Merkels kristdemok­rater och Martin Schulz socialdemo­krater är inte så förtjusta i fortsatt samarbete, men det torde fortsätta även om partierna i den nya förbundsda­gen skulle bli fler. De andra partierna är ännu betydligt...
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ODD
ANDERSEN ?? NY LEDNING. EU- och invandring­sfientliga partiet Alternativ för Tyskland valde Alice Weidel och Alexander Gauland att leda AfD i valkampanj­en.
FOTO: LEHTIKUVA/ODD ANDERSEN NY LEDNING. EU- och invandring­sfientliga partiet Alternativ för Tyskland valde Alice Weidel och Alexander Gauland att leda AfD i valkampanj­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland