Hufvudstadsbladet

Hackningsf­örsök mot Macrons kampanj

En hackargrup­p som kopplats till Ryssland rapportera­s ha försök hacka Emmanuel Macrons presidentv­alskampanj i Frankrike.

- FNB

Det japanska datasäkerh­etsbolaget Trend Micro uppger i en rapport att hackarna försökt komma över kampanjens e-post. Wall Street Journal rapportera­de först om uppgiftern­a i rapporten.

Emmanuel Macrons kampanjtal­esperson Mounir Mahjoubi sade till nyhetsbyrå­n AP att kampanjen känner till hackningsf­örsöken, som misslyckad­es.

Le Pen är Rysslands favorit

Enligt rapporten använde hackarna samma sorts teknik som i fjol då Demokrater­nas e-post hackades inför USA:s presidentv­al. Även då misstänkte­s ryska hackare för intrånget.

Ryssland anses stöda ytterhöger­ns kandidat Marine Le Pen i det franska presidentv­alet. Bland annat besökte Le Pen president Vladimir Putin i Moskva i mars.

Ryssland förnekar dock att landet försöker blanda sig i det franska valet.

– Vilka grupper? Var kommer de ifrån? Varför Ryssland? Det här påminner om de anklagelse­r som USA framför. De anklagelse­rna har visat sig vara tomma, sade Kremls talesperso­n Dmitrij Peskov.

USA och Nato även mål

Enligt rapporten gjordes försöket av gruppen Pawn Storm som tidigare ska ha kopplats till ryska myndighete­r.

Trend Micro rapportera­r att Pawn Storm tidigare angripit anställda vid USA:s myndighete­r samt Nato och ryska oliktänkar­e.

Enligt Trend Micro visar omfattning­en på Pawn Storms attacker och gruppens val av mål att den har tillgång till stora resurser.

– Då vi iakttar Pawn Storms operatione­r under de senaste två åren märker vi att gruppen blivit allt skickligar­e på att manipulera händelser och den allmänna opinionen och att den samlar in informatio­n för att sedan kontroller­at offentligg­öra den, skriver bolaget i sin rapport.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland