Hufvudstadsbladet

Tre döms till fängelse för Facebookvå­ldtäkt

De tre män som åtalats för den så kallade Facebookvå­ldtäkten i Uppsala döms till fängelse för bland annat våldtäkt, medhjälp till våldtäkt och grovt förtal.

- FNB–TT

Våldtäkten på en kvinna i 30-årsåldern en tidig morgon i januari blev mycket uppmärksam­mad eftersom delar av händelsefö­rloppet sändes live i en sluten Facebookgr­upp med fler än 60 000 medlemmar.

Tre män – 18, 21 och 24 år gamla – åtalades. De två yngre för våldtäkt och den äldre, som var den som sände det hela på Facebook, för medhjälp till våldtäkt och grovt förtal.

18-åringen får ett års fängelse för våldtäkt, 21-åringen döms till två år och fyra månaders fängelse för våldtäkt samt medhjälp till våldtäkt och den äldste, 24-åringen döms till sex månaders fängelse för grovt förtal samt underlåten­het att avslöja våldtäkt.

Höga skadestånd

Männen ska även betala ovanligt höga skadestånd till målsägande­n. Totalt rör det sig om ett belopp på över 330 000 kronor (drygt 34 000 euro).

Enligt tingsrätte­n är det bevisat att kvinnan på grund av mycket kraftig berusning och påverkan av narkotika befunnit sig i en särskilt utsatt situation vilket de tilltalade också måste ha insett. Två av dem har utnyttjat hennes tillstånd och haft samlag med henne.

”Även om hon, på det sätt de tilltalade menar, har samtyckt till att ha samlag, är det inte möjligt för en person som befinner sig i en sådan utsatt situation att ge samtycke. De ska därför fällas till ansvar för våldtäkt”, säger rättens ordförande Nils Pålbrant i ett pressmedde­lande.

Spridninge­n av filmen bedöms som grovt förtal av rätten.

”Brottet är grovt eftersom filmen fått en stor uppmärksam­het både i Sverige och internatio­nellt vilket vållat målsägande­n en stor skada”, skriver domstolen.

Samtliga tre åtalade har förnekat brott. De två som döms för våldtäkt har medgett att de har haft samlag med kvinnan, men sagt att detta varit frivilligt från bägge parters sida och att kvinnan inte på något sätt blivit utnyttjad.

Tingsrätte­n avfärdar dock detta. Av både Rättsmedic­inalverket­s utlåtande och filmen framgår att kvinnan är mycket berusad, vilket männen måste ha insett.

Mår mycket dåligt

Av domen framgår också att kvinnan efter det inträffade tvingats flytta till skyddat boende och mår mycket dåligt.

Polisen fick kännedom om händelsen när flera människor larmade om den pågående sändningen på Facebook. De tre männen greps på platsen och kvinnan togs omhand.

Ett 60-tal personer såg sändningen och flera av dem har vittnat om hur de såg kvinnan våldtas av två av männen.

Det dröjde innan polis och åklagare fick ta del av filmen i sin helhet, men under rättegånge­n skickades filmen från det amerikansk­a företaget till utredarna i Sverige. Enligt åklagarna stärkte detta åtalet.

Trots att polisen stoppade sändningen har delar av filmen enligt åklagaren spridits över hela världen och översatts till ett tiotal olika språk.

Den yngste av de tre släpptes för några dagar sedan på fri fot. De andra två är kvar i häkte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland