Hufvudstadsbladet

JVM-hjältarna spelar tillsamman­s också i lejonen

Då lejonen samlades för sin sista lägervecka inför VM riktades det största intresset mot JVM-stjärnorna Jesse Puljujärvi och Sebastian Aho.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi FILIP SAXéN

För knappt 16 månader sedan underhöll och gladde Sebastian Aho, Jesse Puljujärvi och Patrik Laine en hel nation då den makalösa trion förde unglejonen till VM-guld på hemmaplan.

Sedan dess har mycket hunnit hända för trion.

Laine vann ligaguld med Tappara, valdes till VM:s bästa spelare för ett år sedan då Finland tog silver och han har visat sig vara en av NHL:s giftigaste målskyttar. Totalt blev det 36 mål och 28 assist för Laine som är en av tre nominerade spelare för titeln årets nykomling. Laine tackade nej till VM-spel.

Aho var också med i VM-laget för ett år sedan och imponerade stort med sitt lugna och kloka spel. Han är inte en lika explosiv och spektakulä­r spelare som Laine men betydligt mer mångsidig och tänkande. Aho gör mycket småsaker på isen som för spelet framåt och han gör sina kedjekamra­ter bättre på isen. Därför var det inte överraskan­de att han gjorde en stark debutsäson­g i NHL.

För Puljujärvi blev säsongen efter JVM-guldet inte lika framgångsr­ik som för kedjekamra­terna. Han hade svårt att slå sig in i Edmonton Oliers starka NHLtrupp och spelade största delen av säsongen i AHL där han inte glänste men gjorde en klart godkänd första säsong. Puljujärvi är i lejonen för att försöka få i gång sig själv och sitt spel och att placeras bredvid Aho och Valtteri Filppula kan vara precis vad som behövs för att väcka 18-åringen.

– Jag spelar med två killar som är mycket bra på att passa så jag får åka med klubban på isen mot mål, säger Puljujärvi.

Utöver Puljujärvi och Aho finns det tre andra spelare från guldlaget i fjol med i lejontrupp­en. IFK:s Roope Hintz paras ihop med Colorado Avalanches Mikko Rantanen – duon spelade tillsamman­s också i JVM. Backen Julius Honka lär få ett stort ansvar i powerplay både i EHT-matcherna och i VM.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? DUO. Jesse Puljujärvi och Sebastian Aho spelar tillsamman­s i lejonen.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN DUO. Jesse Puljujärvi och Sebastian Aho spelar tillsamman­s i lejonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland