Hufvudstadsbladet

Klart att Aaltonen ska vara med i lejontrupp­en

- FILIP SAXéN

● Det var nog många, inklusive jag själv, som höjde på ögonbrynen då Lauri Marjamäki presentera­de sin sista lägertrupp inför ishockey-VM.

Ett namn hoppade fram från listan och jag fick gå tillbaka och läsa på nytt för att se att jag verkligen läst rätt. Där stod att läsa: Juhamatti Aaltonen har chansen att spela till sin en plats i lejonens VM-lag.

Tanken kändes först helt bisarr. Hur kan en spelare som underprest­erat rejält hela våren, inte nätat på 21 matcher och som var petad i IFK:s sista semifinal mot Tappara få chansen i landslaget?

Men efter att ha funderat på saken en stund känns Marjamäkis beslut att ta in Aaltonen i laget både naturligt och klokt.

Marjamäki och Aaltonen känner varandra väl. De samarbetad­e i Kärpät säsongen 2013–14 och har också varit i lejonen tillsamman­s 2013–14 och 2014–15. Med andra ord vet båda parterna vad de kan vänta sig av varandra.

Marjamäki lyckades få Aaltonen att utnyttja sin potential då han spelade i Kärpät och tränarens spel- och ledarstil passar Aaltonen. I IFK lyckades Antti Törmänen inte gräva fram Aaltonens bästa kunnande under den andra halvan av säsongen och Aaltonen såg inte heller ut att vara helt nöjd med vilka spelare han spelade med. Törmänen lyckades aldrig hitta rätt center åt Aaltonen. I landslaget har Marjamäki betydligt fler alternativ och han vet dessutom hur Aaltonen fungerar.

I bästa fall hittar Marjamäki en nyckelspel­are för VM i Paris och Köln. Och något säger mig att Aaltonen själv anser att han har en del att visa efter den svaga våren.

● Och trots att Aaltonens avslutning på säsongen var väldigt svag visade han i höst och i vintras att han fortfarand­e är en spelare av högsta klass – då han spelar på toppen av sitt kunnande och visar sin bästa sida. Det är därför han är i lejontrupp­en och slåss om en VM-plats. Den potential som finns i Aaltonen har man helt enkelt inte råd att låta bli att försöka locka fram. Aaltonen är en spelare som på egen hand kan avgöra matcher – sådana spelare behövs alltid.

Han är också den enda spelaren som under samma vår kan vara petad från sitt klubblags viktigaste match och senare spela en avgörande roll i VM-laget. Just därför gör Marjamäki helt rätt i att bjuda in Aaltonen till det sista lägret.

Riskerna med att ha Aaltonen med på ett förberedan­de läger är minimala. Det värsta som kan hända är att han visa upp samma loja inställnin­g han stundvis gjorde i IFK och då placeras han snabbt på läktaren och kan glömma VM-spel. I bästa fall hittar Marjamäki en nyckelspel­are för VM i Paris och Köln.

Något säger mig att Aaltonen själv anser att han har en del att visa efter den svaga våren. Kanske ”Juhis” till slut får visa att han är en vårens man.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? FåGEL ELLER FISK? Vilken sida av sig själv kommer Juhamatti Aaltonen att visa upp de kommande dagarna?
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN FåGEL ELLER FISK? Vilken sida av sig själv kommer Juhamatti Aaltonen att visa upp de kommande dagarna?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland