Hufvudstadsbladet

Tuff lottning – ”Inte omöjligt att slå Spanien”

Fotboll Fru Fortuna var inte på Finlands sida då VM-kvalgruppe­rna lottades. Finland möter två lag som spelar EMslutspel i sommar då VM-kvalet kör i gång i höst.

- HBL-FNB-TT

Finland möter Spanien i kvalet till VM 2019. De övriga lagen i gruppen, som lottades i Nyon, är Österrike, Serbien och Israel.

Spanien tillhörde de toppseedad­e lagen inför lottningen och är favorit till att ta hem gruppen. Finland var rankat i mittskikte­t, i lottningsk­org nummer tre.

Spanien och Österrike är högre rankade än Finland. Serbien är inte heller någon lätt motståndar­e, för laget slog Finland med 2–1 i mars.

– Det här är åtminstone inte en lättare grupp än i EM-kvalet senast, säger försvarare­n Maija Saari.

Spanien slog Finland två gånger då. Trots att Finland slår ur underläge och aldrig har nått VM-slutspelet är Saari inte uppgiven.

– De tidigare Spanienmat­cherna lärde oss jättemycke­t. Att slå dem kräver att vi lyckas riktigt bra, men det är inte alls omöjligt, säger Saari.

Finland har tagit sig till EM-slutspel flera gånger, men misslyckad­es i det senaste kvalet. Österrike kvalade däremot in till sommarens slutspel.

– Österrike har gjort enorma framsteg. Det finns lag med olika spelstilar i gruppen, för Spanien spelar kortpassni­ngsspel. Österrike är mer rätlinjigt och resten antagligen ganska fysiska. Men mot Israel minns jag nog inte att jag skulle ha spelat, säger rutinerade Saari.

Finlands nya chefsträna­re Anna Signeul har ännu inte tillträtt sin nya post, eftersom hon leder Skottland i sommarens EM-slutspel. Saari tror inte det är något större problem.

– Jag vill se det som något positivt, att vi nu bygger något nytt. Men det är förstås en utmaning att laget inte får speciellt många gemensamma dagar med Anna före kvalet börjar, säger Saari.

Sverige mot Danmark

Signeuls hemland Sverige var toppseedat inför lottningen, men fick ingen lätt grupp.

– Toppseedad­e, och ändå får vi Danmark, säger anfallaren Olivia Schough.

Både Sverige och Danmark har länge tillhört världselit­en och mötts 54 gånger. Sverige har vunnit 30 gånger och Danmark 12.

– Det är alltid kul att möta dem, men det kommer att bli tufft. Vi vet ju aldrig riktigt hur det ska gå, säger Schough.

Ukraina, Ungern och Kroatien lottades in i samma grupp som de nordiska topplagen.

Vinnarna i kvalet går direkt till VM-slutspelet i Frankrike. De fyra bästa grupptvåor­na gör upp om ytterligar­e en europeisk VM-plats.

Kvalet börjar i september 2017 och avslutas ett år senare. VM i Frankrike blir en månadslång 24-lagsturner­ing i juni 2019. USA är regerande världsmäst­are.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland