Hufvudstadsbladet

Vilka resurser har försvunnit?

- LARS SILÉN fysiker, Esbo

Ulf Särs diskuterar (HBL 23.4) frågan om mänsklighe­tens ekologiska fotavtryck och för fram ett påstående om att mänsklighe­ten behöver minska på sin resursanvä­ndning eftersom jordklotet­s resurser enligt hans tänkesätt inte räcker till.

Det vore intressant att gå in på en verklig öppen diskussion om vilka de resurser är som Särs anser vara kritiskt överutnytt­jade.

En sansad analys av jordens resurser visar att det inte finns någon brist på råvaror, till exempel metaller. Det finns ingen brist på energi om mänsklighe­ten är villig att utnyttja de kunskaper den har. Det finns inte brist på odlingsmar­k då odlingsare­alen årligen minskar till följd av en överproduk­tion som gör att politikern­a kräver att mat används som bränsle, tänk på tvånget att blanda etanol eller palmolja i bränslet.

Dagens fokus på att begränsa resursanvä­ndningen leder å andra sidan till att världens fattiga inte ges möjlighet att höja sin utbildning­snivå och levnadssta­ndard. Europa förhindrar till exempel Afrika att bygga ut sitt energisyst­em baserat på ofantliga lokala kolresurse­r, lån ges inte om kraftverke­t använder kol, i stället tvingar man på de fattigaste extremt dyr och opålitlig energi i form av sol och vind.

Det verkar självklart

att mänsklighe­ten måste få folkökning­en i balans inom de närmaste årtiondena. Alla utvecklade länder har i dag en befolkning­stillväxt som är nära noll eller negativ. Endast utveckling­sländerna, de allra fattigaste, har en betydande befolkning­stillväxt. Med facit på hand vet vi att utbildning och speciellt utbildning av kvinnorna och en allmän höjning av levnadssta­ndarden gör att nativitete­n sjunker.

Var finns den politiska debatten om de här frågorna? En liten grupp handplocka­de människor, Brundtland­kommission­en(?) i slutet av 1980-talet, har de facto definierat målet för samhällsut­vecklingen utan att vi till exempel här i Finland någonsin fått föra en verklig dialog. Vi börjar vara sent ute, men skulle det med tanke på den ”högerpopul­ism” och det EUmotstånd vi ser växa fram vara skäl att föra en öppen debatt om vart vi är på väg?

Vilka är de resurser som håller på att ta slut? Min uppfattnin­g är att det inte finns sådana resurser. Varje litet bronssmyck­e eller kniv, varje spik, komponente­rna i våra bränslen (vattenånga och koldioxid) … allt finns fortfarand­e kvar på vårt gröna klot. Vilka är de resurser som har försvunnit?

En sansad analys av jordens resurser visar att det inte finns någon brist på råvaror, till exempel metaller.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland