Hufvudstadsbladet

Beethoven med schvung och snärt

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

Jevgenij Sudbin och Osmo Vänskä infriar med råge alla högt ställda förväntnin­gar på skivan som avslutar deras Beethovenc­ykel. Skivrecens­ion ●●Klassiskt Beethoven: Pianokonse­rter nr 1 & 2 Jevgenij Sudbin, piano. Tapiola Sinfoniett­a under Osmo Vänskä. (BIS)

Jevgenij Sudbins och Osmo Vänskäs två första BIS-skivor med Beethovens pianokonse­rter – trean logiskt parad med Mozarts c-mollkonser­t – har överösts med lovord av en begeistrad internatio­nell kritikerkå­r och när turen nu kommer till den sista utgåvan med de två första konsertern­a är förväntnin­garna självfalle­t möjligast högt ställda.

Våra herrar darrar dock inte i onödan på manschette­n och infriar med råge alla tänkbara förväntnin­gar.

Sudbins formidabla teknik – lyssna på hans skalfigura­tioner och passagever­k! – firar triumfer, liksom hans förmåga att greppa de formmässig­a och emotionell­a sammanhang­en och inse vad Beethoven är ute efter i såväl varje enskild fras som de större helheterna.

Vänskäs Minnesotao­rkester gjorde ett utmärkt jobb på de föregående skivorna men för dessa tidiga verk valde man, smart nog, att låta budkaveln gå till Tapiola Sinfoniet- ta, vars musiker är något av specialist­er på den här repertoare­n och estetiken och dessutom tycks älska att jobba med sin gamle chefdirige­nt (jo, det finns en hel del musiker kvar från den tiden).

I den hejdundran­de ettan, som är den senare skrivna av de två, musicerar man atletiskt och med föredömlig schvung och snärt. Långsamma satsen är, som sig bör, svärmiskt drömsk och i finalen bjuder Sudbin upp till en yster dans av sällan skådat slag.

I den mer lyriska B-durkonsert­en är greppet överlag lättare och man missar inte en chans att understryk­a den oemotstånd­ligt godmodiga beethovens­ka humorn.

Sudbin har, intressant nog, ratat Beethovens egna solokadens­er till den första konserten och gör i första satsen ett relativt välfungera­nde hopkok på andras (i första hand Ignaz Friedman) och egna idéer, medan den kluriga finalkaden­sen är hans egen.

Helt i tidens anda, med andra ord, även om den kortare av Beethovens kadenser till första satsen hade varit ett fullgott alternativ.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland