Hufvudstadsbladet

Festspelen firar med Salonen och Blanchett

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Esa-Pekka Salonen, Cate Blanchett och Lucinda Williams hör till de stjärnor som syns och hörs på Helsingfor­s Festspel.

Det blir tjuvstart på Helsingfor­s Festspel den 11 augusti. Då dirigerar Esa-Pekka Salonen uruppföran­det av sin nya cellokonse­rt. Solist är tysk-franska Nicolas Alstaedt, plats Finlands Nationalop­era.

Sex dagar senare, den 17 augusti, drar festspelen igång på allvar.

På premiärkvä­llen erbjuds en pärla ur den finska musikhisto­rien, Väinö Raitios Prinsessan Cecilia, som inte har uppförts på 80 år. Huvudrolle­rna sjungs av Johanna Rusanen och Waltteri Torikka.

Dagen därpå uruppförs de tidigare censurerad­e och nyligen återfunna mellanspel­en från Dmitrij Sjostakovi­tjs opera Näsan och Igor Stravinsky­s Begravning­ssång. Dirigent är Susanna Mälkki.

I det klassiska musikprogr­ammet ingår också ett gästspel av Kungliga Filharmoni­ska Orkestern i Stockholm med sopranen Renée Fleming som solist. Dirigent är Sakari Oramo.

Den Oscarsbelö­nade skådespela­ren Cate Blanchett tolkar 13 olika karaktärer i Julian Rosefeldts Manifesto som visas på Helsingfor­s Konsthall. Filminstal­lationen, som tidigare visats i Berlin och New York, kombinerar historiska texter med moderna inslag.

I Huvilatält­et uppträder bland andra soulmusike­ns gudfader William Bell och countryleg­enden Lucinda Williams.

Finlands jubileumså­r firas med en filmkonser­t där den restaurera­de dokumentär­filmen Finlandia från 1922 visas på bio, till ackompanje­mang av nyckelverk komponerad­e av bland annat Erkki Melartin, Toivo Kuula och Jean Sibelius.

Helsingfor­s Festspel arrangeras 17.8.–3.9.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? CELLOKONSE­RT. Esa-Pekka Salonen dirigerar sitt eget nya verk på Helsingfor­s Festspel.
FOTO: CATA PORTIN CELLOKONSE­RT. Esa-Pekka Salonen dirigerar sitt eget nya verk på Helsingfor­s Festspel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland