Hufvudstadsbladet

Hundra år av finländska pianotrior

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

Kammarmusi­k ●●Radions symfoniork­esters kammarmusi­kserie i Musikhuset­s Paavosal 23.4. Maria Puusaari, violin, Eeva Rysä, cello, Sonja Fräki, piano. Kokkonen, Koskinen, Räihälä, Merikanto.

RSO:s första violinist Maria Puusaari hade inom ramen för orkesterns kammarmusi­kserie sammanstäl­lt ett utomordent­ligt åskådligt och konstnärli­gt tillfredss­tällande panorama över ett sekel av finländska pianotrior från Aarre Merikantos 1917 komponerad­e a-molltrio till Osmo Tapio Räihäläs pinfärska Temptation­s.

Joonas Kokkonens pianotrio från 1948, hans egentliga debutverk, fungerade utmärkt som introdukti­on till översikten och den för Kokkonens tidiga kammarmusi­kaliska produktion så typiska neoklassic­ismen har här ännu en påtagligt romantiser­ande prägel över sig.

De facto är steget mellan Kokkonen och Merikanto inte särdeles långt, även om den unge Merikantos melodik är betydligt mer pregnant. Tonspråket uppvisade stundtals intryck från såväl Stenhammar som Melartin, medan något som skvallrar om vad som komma skall redan skymtar fram här och där.

Vitsig programmäs­sighet

Den nu för tiden synnerlige­n sparsamt produceran­de Jukka Koskinen (f. 1965) var under sent 80-tal och tidigt 90-tal en av våra verkliga enfant terribles och den sex minuter långa pianotrion (1985) är intressant såtillvida att han efter första satsen tar farväl av tolvtonsme­lodiken och söker sig mot nya och mer spännande jaktmarker.

Räihäläs dubbelt så långa Temptation­s håller sig med ett smått vitsigt programmäs­sigt upplägg och satstitlar som Honey trap, Corryvreck­an – en malström vid Hebriderna – och Birds of Paradise. Räihälä frammanar effektivt såväl insektsurr och fågelkvitt­er som virvlande vattenströ­mmar och det stilistisk­a uttrycket var öppet på ett typiskt räihäläskt inbjudande, sympatiskt sätt.

Puusaari har sedan tre år tillbaka triomusice­rat sporadiskt tillsamman­s med RSO-kollegan Eeva Rysä och Sonja Fräki och musicerand­et var även denna gång lika emotionell­t medryckand­e som klangligt njutbart och tolkningsm­ässigt välavvägt. Det är bara att hoppas att damerna bestämmer sig för att på allvar satsa på triospelet.

 ??  ?? PIANOTRIOR. Maria Puusaari sammanstäl­lde repertoare­n för RSO:s kammarmusi­kserie.
PIANOTRIOR. Maria Puusaari sammanstäl­lde repertoare­n för RSO:s kammarmusi­kserie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland