Hufvudstadsbladet

Allsång och Skavlan kvar på Yles kanaler

Trots att sammanslag­ningen av kanalerna Yle Fem och Yle Teema varit på tapeten ett bra tag kommer förändring­en för flera tittare ändå som en liten chock.

- STEFANIE LINDROOS stefanie.lindroos@ksfmedia.fi

Svenskfinl­and har tagit emot beskedet om sammanslag­ningen av den enda helt svensksprå­kiga tv-kanalen i Finland med den finskspråk­iga kulturkana­len Yle Teema med en del skepticism. Många oroliga läsare har kontaktat HBL med frågor angående det svensksprå­kiga innehållet på den nya kanalen och många funderar över huruvida SVT:s program kommer att finnas kvar i kanalens utbud.

Johan Aaltonen vid Svenska Yle försäkrar att svenskans ställning i finsk tv inte ska ta skada. Tvärtom ser Aaltonen en hel del positiva sidor med sammanslag­ningen av Yle Fem och Yle Teema. En del kan enligt honom till och med gynna det svenska utbudet.

– Trots att mängden svensksprå­kiga program kvantitati­vt sett minskar kommer det svensksprå­kiga innehållet i sig inte att minska. Yle Fems program försvinner ingenstans, utan det är främst repriser av program som inte längre kommer att synas på kanalen.

Alla program kan efter att de visats i tv liksom tidigare ses i repris på Yle Arenan.

Aaltonen tillägger att mängden program med svensk textning kommer att öka.

En svensksprå­kig huvudnyhet­ssändning kommer även fortsättni­ngsvis att sändas klockan halv åtta varje vardag på den nya kanalen Yle Teema & Fem.

Allsången flyttar

En del alerta tittare har redan noterat att Allsång på Skansen försvunnit från Yle Fems programtab­lå. Johan Aaltonen försäkrar att programmet också i fortsättni­ngen kommer att visas i Finland – men på en annan kanal.

– Allsång på Skansen kommer att flytta till Yle 1 från och med i sommar.

Hur det kommer att gå med SVT:s program som visats på den nedlagda SVT World väcker frågor hos många. Speciellt populära program som Skavlan, På spåret, Melodifest­ivalen och Uppdrag granskning verkar ha en viktig roll för Yle Fems tittare. Kommer SVT:s program att också i fortsättni­ng synas på den nya sammanslag­na kanalen? – De populärast­e programmen kommer att finnas kvar. Vi kommer också att föra en konstant dialog med SVT för att hela tiden ha koll på vilka program som fungerar bra i Sverige för att sedan kunna ta in dem på kanalen här.

Aaltonen försäkrar också att kanalen även i framtiden kommer att satsa på nordiskt innehåll och att SVT:s utbud så mycket som möjligt ska tas in för att kompletter­a det egna innehållet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIDI HAKALA ?? FAVORIT. Svenska Yle lovar att Skavlan kommer att finnas kvar i programtab­lån på nya kanalen Yle Teema & Fem.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIDI HAKALA FAVORIT. Svenska Yle lovar att Skavlan kommer att finnas kvar i programtab­lån på nya kanalen Yle Teema & Fem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland