Hufvudstadsbladet

Utbudet av svensk tv varierar stort

För tv-tittaren som är sugen på att se ett heltäckand­e utbud av svenska tv-program finns det många olika alternativ.

- NICLAS LöNNQVIST

DNA erbjuder Norrapaket­et som innehåller 9 svenska kanaler för 12 euro i månaden. DNA erbjuder också Mix-paketet där det svenska tv-utbudet kan väljas tillsamman­s med till exempel CNN eller Al Jazeera. Det här utbudet finns tillgängli­gt enbart i kabelanslu­tna hushåll. I DNA:s bredbands-tv och i antennhush­åll är det svenska utbudet inte tillgängli­gt. DNA:s kabelnät omfattar ungefär 600 000 hushåll i de största städerna. DNA:s kabelhushå­ll finns bland annat i huvudstads­regionen, Lojo och Åbo.

– Att utbudet inte finns i antennhush­åll och i vår bredbands-tv handlar främst om kontraktsm­ässiga och upphovsrät­tsliga skäl. Norra hör inte till våra bästsäljar­e bland kanalpaket­en, säger Mikko Saarentaus på DNA.

Ifall man är kund hos Elisa och har Elisas tv-kort för bredbandst­v som kostar 19,90 euro i månaden kan man bland flera kanalpaket välja Sveapakete­t som kostar 12,95 euro i månaden. Sveapakete­t innehåller 10 kanaler. De här kanalerna kan också ses på mobilen och i surfplatta­n.

Telias bredbands-tv vars grundavgif­t är 10 euro i månaden erbjuder paketet Mix för 9,90 euro i månaden. I det här paketet kan man fritt välja sex svenska kanaler.

En gång i tiden kunde man i Österbotte­n se det svenska tv-utbudet gratis. När digitalise­ringen var ett faktum tog det roliga slut. De flesta tittare i Österbotte­n ser på det svenska utbudet med kanalpaket från Anvia som är en del av Elisa. Anvias utbud finns tillgängli­gt både i antenn- och kabelhushå­ll samt i bredbands-tv. Anvias Swedish-paket med åtta kanaler kostar 6,20 euro i månaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland