Hufvudstadsbladet

Själlös släkthisto­ria

- OTTO EKMAN kultur@hbl.fi

■ Varken stjärnglan­s från Game of Thrones eller Florens vackra historiska miljöer kan rädda en andefattig storsatsni­ng om familjen Medici.

Då familjepat­riarken Giovanni de Medici äter en förgiftad vindruva i sin vingård och dör är det upp till hans söner Cosimo och Lorenzo att ta över familjens stora, mäktiga bank. Vi befinner oss i renässanse­ns Florens. I ett Italien splittrat i en samling rivalisera­nde stadsstate­r där furstar, kungar, påvar och kardinaler skoningslö­st intrigerar mot varandra i kamp om den makt och de pengar som hela tiden genereras i detta det senmedelti­da Europas ekonomiska och intellektu­ella centrum. Genom att bli självaste påvens långivare har Medicibank­en skaffat sig ett vidsträckt inflytande, men framgången väcker avundsjuka och rivaler lurar bakom varje hörn.

Huvudperso­nen Cosimo de Medici spelas av Richard Madden, bekant från Game of Thrones där han gör en nästan identisk roll som arvinge tvingad att stiga i sin faders stövlar vid en något omogen ålder. Även om hans främsta uppgift i båda serierna är att posera i förföriskt uppknäppta linneskjor­tor blir Maddens Cosimo en blek skugga av hans rollpresta­tion i Game of Thrones, till första intrycket nästan likadan men mindre komplex och intressant. Också resten av karaktärsg­alleriet är bestyckat med klichéer: skurken är ond, ful och blek med en irriterand­e röst och den undersköna kvinnan av folket som den naive Cosimo faller för i sin ungdom visar sig vara en slinka som enkelt kan mutas med några guldmynt. Dialogen är komiskt innehållsl­ös och platt och framförs naturligtv­is på konstlad Hollywoodm­edeltidsen­gelska. I somliga fall har den en extra absurd touch av påklistrad italiensk fejkbrytni­ng.

Serien utspelar sig i en tid av politiska omvälvning­ar i de europeiska samhällena, då borgarklas­sen som vuxit till sig i storlek och styrka utmanade adelns gamla privilegie­r med ny självsäker­het. Ett av seriens budskap tycks vara att hylla bankverksa­mheten som samhällsin­stitution. Det är en vinkling som känns något ironisk då vår värld fortfarand­e kastas runt i kölvattnet av en finanskris orsakad av giriga storbanker som utnyttjade sin makt lika hänsynslös­t och dumt som de adliga rövarbaron­er som är seriens skurkar.

Yle Teema den åttadelade serien onsdagar och torsdagar, det vill säga två avsnitt i veckan. Den textas även till svenska. Yle Teema 20.00, repris lördag 13.00

Dialogen är komiskt innehållsl­ös och platt och framförs naturligtv­is på konstlad Hollywoodm­edeltidsen­gelska.

 ?? FOTO: YLE ?? RENäSSANSS­KILDRING. Dustin Hoffman och Richard Madden ses i rollerna i serien om bankirsläk­ten Medici.
FOTO: YLE RENäSSANSS­KILDRING. Dustin Hoffman och Richard Madden ses i rollerna i serien om bankirsläk­ten Medici.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland