Hufvudstadsbladet

Professore­rna insinuerar

- MERIT WAGER skribent med lång erfarenhet inom asyl- och migrations­området, Stockholm, Sverige

Debatten tar aldrig slut och det är bra att oerhört viktiga, samhällsfö­rändrande frågor debatteras. Men jag har redan två gånger trott att jag har skrivit en slutreplik, förhoppnin­gsvis blir det här tredje gången gillt i just denna omgång. Jag hoppas att debatten fortsätter, men kanske inte just enbart mellan familjen Mazzarella/Hertzberg och mig.

Vicehärads­hövding Leo R. Hertzberg tycker (HBL 22.4) att ”Merit Wagers inlägg att vi måste finna oss i de asylavgöra­nden Migrations­verket (Migri) gör är oacceptabl­a”.

Vad jag har sagt är att gällande lagar ska följas och att om man i två instanser har fått avslag på sin asylansöka­n ska

man lämna landet eftersom man då av en myndighet och en domstol inte befunnits ha asyl eller skyddsskäl. Att vicehärads­hövdingar, professore­r och andra tycker att fattade beslut är felaktiga eller att det är fel på lagstiftni­ngen har de all rätt att tycka; jag skulle inte drömma om att kalla deras inlägg ”oacceptabl­a”.

Professore­rna Merete Mazzarella och Lars Hertzberg skriver (HBL 22.4): ”Merit Wager (HBL 18.4) menar uppenbarli­gen att man inte kan bedöma asylbeslut­en utifrån besluten. Vill hon låta förstå att Migri kan sitta inne med kompromett­erande uppgifter om de asylsökand­e som inte kommer fram i besluten? Som alltså inte heller de asylsökand­e ska få höra om och ta ställning till? Det är i så fall ett grovt misstänkli­ggörande av

såväl de asylsökand­e som av asylproces­sen.”

Hade min salig mormor läst detta så hade hon sagt: ”Voj, voj ändå”. Jag menar verkligen inte ”uppenbarli­gen” något av vad de skriver. Vad jag menar är att om man som utomståend­e tyckare inte har tagit del av samtliga handlingar i asylproces­sen, endast beslutet, kan man inte ens försöka att göra en korrekt bedömning av asylprövni­ngen. Man behöver både läsa varenda ingiven handling och de beslut som avgetts och behärska lagstiftni­ng och praxisbild­ande beslut för att kunna göra välunderby­ggda uttalanden om Migris och förvaltnin­gsdomstole­ns avgöranden.

Professore­rna insinuerar (i det närmaste påstår) att jag ”grovt misstänkli­ggör såväl de asylsökand­e som asylpro

cessen”. Dessa insinuatio­ner eller påståenden tar jag starkt avstånd från. Jag hoppas att de som läser mina texter förstår vad jag skriver och inte bryr sig om förvrängni­ngarna av dem.

Det har varit intressant att ta del av debattörer­nas – familjen Mazzarella/Hertzbergs – synpunkter, men deras texter handlar ju nu om helt andra saker än de jag skrev om i min ursprungli­ga debattarti­kel varför jag hoppas att de skriver nya, helt egna inlägg om dessa. Tre ”slutreplik­er” från min sida borde räcka i just denna debattomgå­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland