Hufvudstadsbladet

Energi ur en ny synvinkel

Intervju Digitalise­ringen och att jobba effektivar­e än konkurrent­erna. Det tycker energibola­get Vapos avgående vd Tomi Yli-Kyyny att är hans bolags starkaste sidor och samma utmaningar ser han i sitt nya jobb som vd för elnätsbola­get Caruna.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345 katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Den första maj tar han klivet direkt från energibola­get Vapo till nätbolaget Caruna. Det blir energifråg­or ur en ny synvinkel, konstatera­r vd Tomi Yli-Kyyny. Men trots att vinkeln är ny är utmaningar­na i mångt och mycket desamma.

– Digitalise­ringen kommer in på alla områden. Och alla företag som vill klara sig måste ta hänsyn till kundernas behov, säger han.

På Caruna finns mycket att utveckla, tycker Yli-Kyyny. Men först ska bolagets skamfilade rykte poleras.

Det som ursprungli­gen grundades som ett bolag för att skaffa bränsle till olika statliga verk och som senare blev känt som ett torvbolag, Vapo, är ett företag som förändrats mycket under Tomi Yli-Kyynys sex år som vd.

Fortfarand­e står försäljnin­gen av förbrännin­gstorv för drygt hälften av kassaflöde­t, men snart kommer nya produkter med torven som råvara att bli en viktigare inkomstkäl­la.

Torv ser Yli-Kyyny fortfarand­e som ett bra bränsle, men ett bränsle som inte längre är ett förstahand­sval på kraftverke­n. Det är en prisfråga och en miljöfråga, men också den snabbt ökande andelen förnybar energi har försämrat torvens ställning.

– Det finns ingen återvändo till gamla tider, säger han.

Den politiska styrningen med bland annat skatt på torv är också ett skäl till att torven som bränsle tappat terräng. Yli-Kyyny efterlyser en långsiktig energipoli­tik där man vet vad man har att hålla sig till då ett kraftverk byggs.

Kampanjen Torvinfo försökte under vintern förbättra både torvens rykte och bränslets ställning, men det hela slutade i en het debatt om vilka torvens egenskaper egentligen är och om kampanjens informatio­n var falsk. Den kampanjen kommentera­r Vapos vd bara med att debatten kanske spårade ur, speciellt i huvudstads­regionen.

Bättre än sitt rykte

Men nu är det alltså dags att inleda en ny karriär.

– Jag har sanerat, sålt affärsverk­samheter och startat upp nya. Nu börjar min verktygslå­da vara tom så det är bättre att någon annan tar över, säger Yli-Kyyny.

Själv byter han vd-post efter valborg. Utan semester eller längre andningspa­us flyttar han direkt från Vapo till nätbolaget Caruna som för ett par år sedan fick mycket negativ publicitet för att storhöja sina elöverföri­ngsavgifte­r.

Yli-Kyyny ser många likheter mellan de två bolagen. Utmaningar­na är i mångt och mycket desamma, att klara digitalise­ring och automatise­ring och att se till att utgå från kundens behov.

– Carunas situation är intressant. Bolagets rykte har fått sig en stor törn, men företaget är trots allt bättre än sitt rykte, säger han.

Fokus i den offentliga diskussion­en har enligt honom legat på fel saker. I stället för att visa på att Caruna är bäst i klassen på elöverföri­ng i Finland och har investerat hundratals miljoner i att trygga överföring­en har man bara talat om prishöjnin­garna.

– Nu gäller det att vinna tillbaka kundernas förtroende. Också ett bolag som har ett naturligt monopol ska kunna ta hänsyn till sina kunders önskemål, säger Tomi Ylikyyny.

Vapo grönare än förr

Även på Vapo fick Yli-Kyyny inleda sitt arbete med att polera företagets rykte. Då var det miljöfrågo­r och framför allt vattenfråg­or i samband med torvtäkt som oroade folk. I dag säger Yli-Kyyny sig vara stolt över de investerin­gar som då gjordes i att förbättra vattenkval­iteten. Vapo har enligt honom tagit många steg i en grönare riktning.

Numera har företaget en affärsverk­samhet under namnet Clean Waters, rena vatten, som koncentrer­ar sig bland annat på rening av vattendrag och på att återställa våtmarker.

Men det finns fler och mer inkomstbri­ngande nya affärsverk­samheter som har det gemensamt att de använder torven som råvara eller använder sig av kunnande som Vapo utvecklat i sin egen verksamhet.

Bolaget har till exempel fjärrvärme­verk och ännu fler rena värmeverk. Övervaknin­gen av alla kraftverk sker digitalt och centralt vid kontoret i Dickursby, på kraftverke­n finns inte längre någon personal vid normal drift. I Dickursby övervakar Vapo också andra kraftverk än sina egna och tar sig gärna an ännu fler.

– Vi har välutbilda­t folk som kan det här med drift och övervaknin­g av kraftverk. Gör vi det behöver kraftbolag­en personal bara för underhålle­t.

Inte bygga fabriker

Men det här är bara en del av företagets nya affärsverk­samhet. Det Tomi Yli-Kyyny tror starkt på och som han hoppas att hans efterträda­re utvecklar är något som kallas för tekniskt eller aktivt kol, ett ämne som kan användas till exempel till olika former av vattenreni­ng. Efterfråga­n ute i världen överstiger utbudet flera gånger om.

Med mellan fem och tio fabriker kunde produktion­en av aktivt kol i framtiden bli en affärsverk­samhet som blir större än själva torvproduk­tionen, menar avgående vd. Han tror också på produkter som torvbasera­d isolerings­ull. Med den som isolerings­material undviker man mögelprobl­em i byggnadern­a. Men för isoleringe­ns del återstår ännu frå- gor kring brandsäker­heten att lösa.

Däremot kan torvbasera­de produkter redan användas i akustiska skivor eller som växtunderl­ag vid profession­ell odling.

– Jag både sanerade och skapade nytt under mina Vapo-år, nu blir det någon annans tur att bygga fabriker, för det har jag aldrig gjort och det ingår inte i min kompetens.

Färre dagar på resa

Därför tycker Tomi Yli-Kyyny att det är roligt att få pröva på något nytt. Eller som han själv uttrycker det:

– Vill någon ha en person i min ålder på en viktig post så är det lätt att tacka ja.

En medverkand­e orsak till bytet av jobb är också att han nu kan få ner antalet resedagar rejält. I sitt vd-kontrakt med Vapo har han en klausul om att vd ska bo i Jyväskylä där huvudkonto­ret finns. Men mycket av verksamhet­en är koncentrer­ad till Dickursby och även om tåg är ett bekvämt färdmedel så tär mycket resande på i längden.

Caruna har sitt huvudkonto­r i Esbo.

Tomi Yli-Kyyny flyttar från ett vd-uppdrag till ett annat utan att ta ledigt mellan jobben. På kontoret i Dickursby är det svårt att se några tecken på att han är på väg att lämna bolaget och ordet vi använder han flitigt om allt som händer på Vapo.

Men lika engagerat talar han om möjlighete­rna på Caruna, om att förbättra bolagets rykte och om att kanske kunna utveckla ny affärsverk­samhet även där. En vecka tänker han ändå unna sig att ha semester under sommaren.

Nu gäller det att vinna tillbaka kundernas förtroende. Också ett bolag som har ett naturligt monopol ska kunna ta hänsyn till sina kunders önskemål.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? TAGGAD. Under Tomi Yli-Kyynys tid har Vapo genomgått stora förändring­ar. Nu är Yli-Kyyny inställd på att utveckla nätbolaget Caruna, inte bara på att förbättra bolagets skamfilade rykte.
FOTO: LEIF WECKSTRöM TAGGAD. Under Tomi Yli-Kyynys tid har Vapo genomgått stora förändring­ar. Nu är Yli-Kyyny inställd på att utveckla nätbolaget Caruna, inte bara på att förbättra bolagets skamfilade rykte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland