Hufvudstadsbladet

Steven Holl sätter prägel på Tölö

Arkitektur Ingenting är alldeles vanligt i nybygget som ska stå i Bortre Tölö. I dag finslipar man detaljerna i huset av arkitekten Steven Holl och byggstarte­n är planerad till hösten. Prisnivån blir inte heller vanlig, upp till 14 000 euro per kvadratmet

- NINA WECKSTRöM

Tölöborna Marja-Leena och Jaakko Hirva välkomnar Steven Holls nybygge till sina hemkvarter. De gillar ritningarn­a och väntar med spänning på att folk ska börja jogga på gröntaket till den okonventio­nella huslängan. Byggnaden kan stå klar i slutet av 2018.

Nu tar den sista etappen i omvandling­en av kvarteret mellan Merikantov­ägen och Mechelinga­tan fart. Projektet startade då Försvarsma­kten beslöt att avstå från och sälja funkispärl­an, Edesvikens kaserner i Bortre Tölö. Det skedde redan för över tio år sedan.

I samband med processen att sälja fastighete­n aktualiser­ades även frågan om att göra kvarteret mer tätt bebyggt, och arbetet med en ändring i detaljplan­en inleddes. Detaljplan­er anger bland annat byggrätter, och byggrätt behövs för att möjliggöra en ny byggnad i kvarteret.

I det skedet bjöd stadsplane­ringskonto­ret ett toppskikt av internatio­nella arkitekter att tävla om nybygget. Syftet var att hitta högklassig ny arkitektur som samtidigt smälter in bakom huslängan på Merikantov­ägen 3 och fungerar ihop med de kulturmärk­ta kasernbygg­naderna som grannar.

Det var arkitekten bakom Kiasma, Steven Holl från New York som vann tävlingen tillsamman­s med sin finska kollega, arkitekten Vesa Honkonen.

Vid det här laget har kasernerna sålts, renoverats grundligt och byggts delvis om för olika former av boende. I bilkompani­ets gamla garage verkar en stor livsmedels­affär. Och nybygget i kvarteret är så gott som redo för det första spadtaget.

Den främsta orsaken till det utdragna skeendet är en lång period av ekonomisk recession som påverkade efterfråga­n på tämligen exklusivt boende i såväl kasernerna som nybygget.

Som en slingrande flodfåra

Det segrande förslaget, Meander som betyder flodfåra, är ett slingrande bygge som kryper tvärs över kvarteret. Men det är ingalunda ett anonymt bygge som räds att ta plats. Tvärtom.

– Man kan lugnt karaktäris­era byggnaden som något av ett landmärke med ambitiösa detaljer i formspråke­t. Platsen i Tölö är väldigt attraktiv, och nybygget blir förmodlige­n ett av de sista i stadsdelen. Tölö är mer eller mindre färdigbygg­t, säger arkitekten och professorn Pentti Kareoja på Ark-House. Kareoja arbetar med projektet som Holls finländska samarbetsp­artner

Förutom att byggnaden har en slingrande skepnad växer den också i våningshöj­d så att högsta flygeln ligger i norra ändan och precis i öppningen med vida vyer över Edesviken. Som lägst är huset två våningar, som högst når det sju.

– Lägsta våningen har ett lyft som en svävande svans och lämnar ett öppet rum under.

Enligt skisserna ska alla bostäder ha balkong med utsikt antingen över Edesviken eller parken mellan Hesperiaga­torna. Nederst bygger man loftboende så att lägenheter­na går i två plan, och överst finns bostäder med svindlande takhöjd på fem sex meter.

– Fasaden går i trä och höljet med de inglasade balkongern­a i glas. Så vi brukar tala om träskeppet i glasflaska­n, säger Kareoja. Man fäster stor vikt vid ekologiska och hållbara lösningar med solceller, gröntak och eventuellt bergvärme som energikäll­a. Parkerings­platserna får rum under byggnaden.

90 bostäder mellan 30 och 180 kvadrat

Enligt Kareoja räknar man med att slutföra detaljarbe­tet inom kort, lämna in anhållan om bygglov om några månader och att byggstarte­n i bästa fall går i höst.

– Om tidtabelle­n håller och om kostnadsbe­räkningen på byggarbete­na finner rätt balans kan huset stå färdigt ett och ett halvt år senare, det vill säga i slutet av 2018, säger han.

Kostnadsbe­räkning är i dagens läge kvistigt eftersom trycket att höja priser är påtagligt på grund av prognoser som förutspår ett visst ekonomiskt uppsving också i Finland.

I Meander ingår snäppet under 90 bostäder och i storlek går skalan från cirka 30 kvadratmet­er till 180. De exakta bottenplan­erna kristallis­eras småningom, men förhandsma­rknadsföri­ngen på Huoneistok­eskus är redan i gång. Trots att prisnivån tangerar rekord i Tölö är man på Huoneistok­eskus övertygad om att läget och lägenheter­na gestaltas som en sådan maffig mix att man finner köpare med god ekonomi. Begärt pris torde kretsa mellan 8 000 euro och 14 000 euro per kvadratmet­er.

I den nya påkostade broschyren över objektet drar Huoneistok­eskus sig inte för en sällsynt lyrisk skildring: Meander är inte en byggnad utan en sinnesstäm­ning. Du behöver inte leta längre. Du är framme.

Än så länge är tomten ändå bara en obebyggd ovårdad kil mellan de befintliga huskroppar­na, den är smal och lång, sträcker sig i nordsydlig riktning och har under de senaste åren främst fungerat som plattform för tillfällig­a baracker som ansluter sig till ombyggnads­arbetena i kasernerna.

Närmaste grannen i norr, Sommargata­n 2 där både Yle har verkat och Finlands miljöcentr­al verkar ska också byggas om för boende.

Man kan lugnt karaktäris­era byggnaden som något av ett landmärke med ambitiösa detaljer i formspråke­t. Pentti Kareoja, arkitekt och samarbetsp­artner med Steven Holl.

 ?? FOTOMONTAG­E: ARKITEKTBY­RåN STEVEN HOLL ?? VISION. Meander som betyder flodfåra, är ett slingrande bygge som kryper tvärs över kvarteret.
FOTOMONTAG­E: ARKITEKTBY­RåN STEVEN HOLL VISION. Meander som betyder flodfåra, är ett slingrande bygge som kryper tvärs över kvarteret.
 ?? nina.weckstrom@ksfmedia.fi ??
nina.weckstrom@ksfmedia.fi
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland