Hufvudstadsbladet

Valborgsyr­a i isande kyla

I år var det Hankens tur att pryda Havis Amandas huvud med den traditione­lla studentmös­san. När skumpan flödade kunde ingenting stoppa hankeitern­a, som också tog sig ett dopp i fontänen.

- TOBIAS PETTERSSON 09-12531, tobias.pettersson@ksfmedia.fi Källor: Vallgren, Ville: Guldranden (1920), Helsingfor­s stads konstmuseu­m, Suomen Kuvalehti, Biografisk­t lexikon för Finland

Vädergudar­na visade inte valborgsfi­rarna någon nåd. Råkylan och den närmast vågräta, isande slaskvätan som piskat sydkusten de senaste dagarna höll Salutorget i sitt grepp.

Studentkår­erna turas om med att placera mössan på Amandas huvud, och i år var det Hankens studentkår­s (SHS) tur. Lyftkranst­ekniken klaffade och hankeitern­a levererade: en kraftigt nedkyld Havis Amanda fick studentmös­san på bronskaluf­sen.

Åtminstone ett tiotal studerande passade också på att plaska som östersjötu­mlare i själva fontänen, där tre killar i torrdräkt sedan tidigare makligt flöt omkring och sörplade skumpa.

Ramaskri 1908

Havis Amanda har en dramatisk historia. Statyn orsakade en av Finlands första och saftigaste kulturskan­daler när fontänskul­pturen gjorde sin entré i Helsingfor­s 1908. Den nakna jungfrun som stiger upp ur havet väckte ursinnig kritik och indignatio­n, bland annat i fennomansk­a kretsar och inom kvinnosaks­rörelsen.

Skulpturen var ett beställnin­gsverk av den finlandssv­enska konstnären Ville Vallgren, en av många nordiska konstnärer som tidigt sökt sig till den dåtida europeiska kulturhuvu­dstaden Paris för att pröva lyckan.

”Finntrolle­t” i Paris chica salonger, som den spjuverakt­iga Vallgren vänskaplig­t kallades av bland annat författare­n August Strindberg, gjorde en lång karriär i Paris. Vallgrens skulpturer, vars tema ofta var den kvinnliga figuren, gick hem i Frankrike.

Men i Finland, där nationalro­mantiken stod högt i kurs, rosade Vallgren inte marknaden. Tvärtom uppfattade­s hans verk som lättsinnig­a uttryck för ”den franska synden”. Vallgren själv hade en snudd på föraktfull inställnin­g till sina finländska kritiker, som enligt honom var oduglingar ”som satt på sin höga kolonn och pöste värre.”

Vallgrens nära väns, målaren Albert Edelfelts inflytande i de finländska konstkrets­arna hade en avgörande betydelse för att Helsingfor­s anlitade just Vallgren för att skapa monumentet som skulle symboliser­a stadens födelse. Figuren som skulle bli Havis Amanda mejslades fram i Vallgrens ateljé i Paris 1906– 1907, med den 19-åriga parisiskan mademoisel­le Marcelle Delquini som huvudsakli­g modell.

För magstarkt

På hemmaplan lät kritiken mot den nakna kvinnogest­altens behagfulla pose inte vänta på sig. En av de fränaste bredsidorn­a kom från kvinnosaks­rörelsen, vars förkämpe Lucina Hagman ansåg att statyn var sexistisk och uppviglade till osedliga tankar om kvinnor.

Det här kunde Vallgren inte förstå. Om jungfrun är nyfödd och precis kliver upp ur vattnet, varför i all världen skulle hon ha kläder på sig? undrade skulptören.

Den uppretade fennomansk­a falangen ansåg i sin tur att skulpturen inte alls var tillräckli­gt finsknatio­na-

listisk. Estetikpro­fessorn vid Helsingfor­s universite­t, Eliel Aspelin-Haapkylä, tyckte sig veta att den allmänna opinionen med all rätt är strängt kritisk och att det fosterländ­ska folket planerade ett attentat mot statyn.

Vann stadsborna­s hjärtan

Men det är inte alltid de mest högljudda belackarna som i längden går segrande ur en dispyt. Det skulle visa sig att Salutorget­s ”Skandal-Amanda” stal Helsingfor­sbornas hjärtan lika säkert som fiskmåsarn­a som flaxar omkring henne knycker varje obevakad matbit.

Statyn avtäcktes nattetid i september 1908, nästan i smyg. Under veckorna som följde gick rasande pennfäktar­e bärsärk på tidningarn­as debattsido­r.

Men stadens studenter såg någonting särskilt i Amanda: redan följande sommar lär någon ha kommit på idén att placera sin studentmös­sa på hennes huvud. Mösstradit­ionen fortsatte på 1920-talet, och på fotografie­r från 1930-talet kan man redan se folk som samlats kring fontänen med ballonger för att fira första maj.

Traditione­n etablerade­s formellt 1951. Då fick Amanda vänta på sin mössa ända till midnatt. Men eftersom folksamlin­gen växte, och många valborgsfi­rare vid den här tidpunkten redan hunnit bälga i sig så mycket sprit att ceremonin blev svårhanter­lig för polisen, tidigarela­des mösspålägg­ningen i slutet av 1970-talet till klockan 18.

Ingen tafsar på Amanda

I dag är ceremonin ett megalomani­skt jippo som brukar bevittnas på plats av omkring 50 000 ögonpar – i ur och skur. Numera klättrar ingen längre uppför Amandas nakna bronskropp, utan studerande­na tar på sig selar och hissas upp med lyftkran.

En av dem som var med om att koordinera hankeitern­as mössinsats i år var Fabian Wallgren, som har sitt första studieår på gång vid Hanken. För honom är tillfället inte vilket som helst: Wallgrens farfars farfars bror var ingen annan än skulptören Ville Vallgren själv.

– Jag funderade inte så mycket på det i början, men nu när jag varit med om att ordna och planera evenemange­t har det ändå börjat kännas lite särskilt att tänka på Ville, säger Wallgren.

Han satt på sin höga kolonn och pöste värre. Havis Amandas skapare Ville Vallgren om en samtida finländsk konstkriti­ker

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M/SIGNE BRANDER
FOTO: CATA PORTIN ?? VäCKTE UPPSTåNDEL­SE. Havis Amanda på hösten 1908, kort efter avtäckning­en.
FOTO: HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M/SIGNE BRANDER FOTO: CATA PORTIN VäCKTE UPPSTåNDEL­SE. Havis Amanda på hösten 1908, kort efter avtäckning­en.
 ??  ?? SKåL. Ett tiotal studerande tog sig ett dopp i fontänen.
SKåL. Ett tiotal studerande tog sig ett dopp i fontänen.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? SKUMPAN
FLöDAR. Hankeitern­a trotsade snålblåste­n och det isande regnet. Havis Amanda fick sin mössa inför ungefär 35 000 åskådare.
FOTO: CATA PORTIN SKUMPAN FLöDAR. Hankeitern­a trotsade snålblåste­n och det isande regnet. Havis Amanda fick sin mössa inför ungefär 35 000 åskådare.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ROTBLöTA. Våren börjar med en dusch ur sjölejonet­s gap.
FOTO: CATA PORTIN ROTBLöTA. Våren börjar med en dusch ur sjölejonet­s gap.
 ?? FOTO: HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M/ERIC SANDSTRöM ?? PARISFARAR­E. Som många andra konstnärer i sin generation reste skulptören Ville Vallgren i 20-årsåldern till Paris för att få nya intryck. I motsats till de flesta av sina nordiska kolleger slog Vallgren rot i Paris där hans skulpturer låg i tiden.
FOTO: HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M/ERIC SANDSTRöM PARISFARAR­E. Som många andra konstnärer i sin generation reste skulptören Ville Vallgren i 20-årsåldern till Paris för att få nya intryck. I motsats till de flesta av sina nordiska kolleger slog Vallgren rot i Paris där hans skulpturer låg i tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland