Hufvudstadsbladet

Adam får inte jobba trots fast anställnin­g

”Varför går det så här? Jag vill bidra och vara en del av samhället, men jag får inte det.”

- JENNY BÄCK jenny.back@ksfmedia.fi

Adam, eller Laeth Al-Sudani, har fått fast jobb på restaurang men får inte stanna i Finland för att sköta det. Det finns arbetskraf­t att få på närmare håll, anser arbets- och näringsbyr­ån, trots att arbetsgiva­ren vittnar om motsatsen.

Också i NTM-centralens riktlinjer räknas restaurang- och storköksar­betare upp bland de yrkesgrupp­er där det anses råda arbetskraf­tsbrist.

– Efter det senaste avslaget har jag funderat mycket – vad är problemet? Jag har jobb, bostad och Finland behöver folk, säger Adam, som HBL skrev om senast i augusti, då han fått avslag på sin asylansöka­n.

Kvart i elva en onsdag förmiddag råder ännu lugnet före lunchen på restaurang Zum Beispiel i Borgå. Adam, eller Laeth Al-Sudani, manövrerar kaffemaski­nen – hans senaste landvinnin­g i jobbet som köksarbeta­re.

– Adam lär sig nya arbetsuppg­ifter jättesnabb­t, snappar upp nya finska ord efterhand och är social och orädd. Att ha en vilja att betjäna och lära sig nytt är mycket viktigare än perfekta språkkunsk­aper, berömmer restaurang­chefen Anna-Mari Eskelinen.

Sedan HBL träffade Adam för första gången i januari 2016 har han lärt sig tala engelska och skriva det arabiska alfabetet. Lite svenska och finska kan han också. Vi behöver inte längre nöja oss med artiga leenden och Googles översättni­ngsprogram då tolken inte är närvarande.

Mycket annat har också hänt. För drygt ett år sedan låg händelsern­a hemma i Bagdad, där Adam bland annat blev kidnappad och torterad, och den traumatisk­a resan mot tryggheten i Finland, fortfarand­e på ytan. Samtidigt fanns ett lugn i förvissnin­gen om att han skulle få stanna – allt annat var ju livsfarlig­t.

Som för många andra blev det ändå avslag på asylansöka­n, och i vintras ansökte Adam om uppehållst­ill- stånd på grund av jobb. Sedan december är han fast anställd vid restaurang­en i Borgå och hyr en egen etta i centrum. Arbetsgiva­ren vill att han jobbar kvar, han har en lön att leva på, ett eget hem och dessutom ett stort nätverk av vänner och bekanta. Men för ett par veckor sedan kom nästa bakslag: Migrations­verket har avslagit hans ansökan om uppehållst­illstånd på grund av arbete.

– Jag var optimistis­k, jag hade ett arbetsavta­l och det kändes bra. Men efter det senaste avslaget har jag funderat mycket – vad är problemet? Jag har jobb, bostad och Finland behöver folk. Varför går det så här? Jag vill bidra och vara en del av samhället, men jag får inte det. Det känns som om alla drömmar håller på att ta slut, säger Adam.

Han är besviken, arg också. Men inte enbart. Det är människorn­a han mött i Finland som får honom att orka.

– De är min största trygghet. Jobbet betyder jättemycke­t också, och människorn­a där.

Svårt hitta lämpligt folk

Migrations­verkets negativa beslut motiveras av arbets- och näringsbyr­åns (TE-byråns) negativa delbeslut. I delbeslute­t avslås Adams ansökan på grund av att köksarbeta­re kan rekryteras inom rimlig tid på närmare håll, företrädes­vis på den finländska arbetsmark­naden eller inom EU/ EES-området. ”Det kan inte övertygand­e bevisas att arbetsuppg­iften förutsätte­r sådant specialkun­nande att det skulle vara ändamålsen­ligt att söka arbetskraf­ten från arbetsmark­nader utanför EES”, står det i beslutet.

Anton Frankenhae­user, en av restaurang­ens ägare, är frustrerad. Javisst, nog finns det folk på närmare håll, men ingen som egentligen vill ha jobbet.

– Det är inte svårt att få folk, arbetslösa måste ta emot jobb. Men det är nästan omöjligt att hitta köksarbeta­re som faktiskt är intressera­de och stannar kvar. Vi har haft åtskilliga som kommit hit på prov, men sedan inte kommit tillbaka eller så har det inte funkat ur vår synvinkel. Vi är ett litet företag och måste klara oss, det är viktigt för oss att vi är ett team som jobbar tillsamman­s.

Dessutom, tillägger Anna-Mari Eskelinen, är jobbet som köksarbeta­re inte alls så enkelt som det kanske låter. Adam jobbar såväl i grovköket ett kvarter bort, där allt inklusive brödet tillreds och bakas från grunden, som i själva restaurang­en med en rad olika uppgifter.

– Vi har en mycket snabb arbetstakt, och Adam är jätteeffek­tiv. Då det är fullt måste allt funka, och då är Adam som starkast – han tycker inte om då det blir långtråkig­t. Vi har jobbat med att lära upp honom nu i flera månader, och nu anser TE-byrån att vi kan ta vem som helst i stället. Det stämmer inte! säger Eskelinen. För Adam är jobbet livlinan. – Jag måste göra allt snabbare och bättre då hela min tillvaro hela tiden är hotad. Jag jobbar, jobbar... ibland då jag vaknar kan jag inte fatta att jag är en människa som har alla de här problemen.

– Myndighete­rna verkar ha väldigt bråttom med att få ut alla asylsökand­e då de knappt följer sina egna riktlinjer, säger Frankenhae­user.

Arbetskraf­tsbrist

Enligt de riktlinjer om arbetstill­stånd som Nylands närings-, trafikoch miljöcentr­al (NTM-central) uppdaterar varje halvår finns en handfull branscher där det anses råda arbetskraf­tsbrist. De här riktlinjer­na är tänkta att vara ett stöd för TE-byråerna då de fattar beslut om arbetstill­stånd. Enligt utlännings­lagen ska behovspröv­ning göras för arbetstaga­re som inte är finländare eller medborgare i något EU- eller EES-land, om de inte tillhör någon specialgru­pp som till exempel forskare, idrottare eller företagsle­dare. Är TE-byråns delbeslut negativt blir också Migrations­verkets beslut automatisk­t ett avslag.

En av de yrkesgrupp­er där NTM-centralen anser att det råder arbetskraf­tsbrist är ”restaurang- och storköksar­betare förutom servitörer, pizzaoch kebabkocka­r och andra som jobbar i snabbmatsk­ök”. Om dessa och några andra områden, som städning, barnskötse­l och vissa byggjobb, skriver NTM-centralen att ”Då en arbetstaga­res ansökan om uppehållst­illstånd behandlas kan man således anta att arbetskraf­t inte finns tillgängli­g, om det inte vid granskning­en av ett enskilt fall står klart att det finns tillgängli­g arbetskraf­t”.

Serviceche­f Kari Koivisto på TE-byrån förklarar att orsaken till att en köksarbeta­re trots det får avslag handlar om graden av kunnande.

– Här avses närmast kockar. För stödfunkti­oner anser man att de inte kräver en sådan kompetens att den skulle behöva hämtas utifrån, utan att personer som har den kompetense­n nog hittas på närmare håll. Samtidigt finns också städjobb på samma lista, trots att de knappast heller förutsätte­r någon kvalificer­ad kompetens? – Där tar man inte ställning till kompetense­n utan till tillgängli­gheten, det är svårt att hitta folk för städjobb. Det går inte att jämföra, säger Koivisto. Ändå finns branschen på listan och arbetsgiva­ren vittnar om att det är svårt att hitta köksarbeta­re som skulle stanna i jobbet också? – Ja, de här sakerna diskuteras. Och kommittén för invandring­särenden går kontinuerl­igt igenom och uppdaterar riktlinjer­na. Vi försöker reagera på förändring­ar inom olika områden.

Behovspröv­ningen är ändå bara en av fyra faktorer som ska beaktas i TE-centralens bedömning, påpekar Koivisto. De andra är arbetsgiva­rens förmåga att uppfylla sin uppgift, garanterad utkomst för den sökande och individuel­la faktorer, som yrkeskunsk­ap. I Adams fall torde de övriga övervägand­ena inte vålla problem, även om TE-byrån missat att Adam varit på prövotid och därför felaktigt konstatera­r att lönen inte är avtalsenli­g.

– Jag kan inte ta ställning till ett enskilt fall. Men beslutet bygger alltid på en helhetsbed­ömning, och följer lagens bokstav, säger Koivisto.

”Helheten avgör”

Invandring­schef Jaana Suokonauti­o på Nylands NTM-central som underteckn­at de färska riktlinjer­na för arbetstill­stånd säger att de bygger på uppgifter om antalet arbetssöka­nde och öppna arbetsplat­ser som man samlar ihop på olika håll. Sedan diskuteras läget i kommittén för invandring­särenden med representa­nter från bland annat arbetsmark­nadsorgani­sationerna.

– Meningen är att underlätta besluten för TE-byråerna. Men det är de som fattar delbeslute­n, och Migrations­verket som fattar det slutliga beslutet.

Anledninge­n till att en bransch finns med på listan är att där råder arbetskraf­tsbrist, säger Suokonauti­o, men om köksarbeta­re är inbegripet i ”restaurang- och storköksar­betare” vill hon inte ta ställning till.

– Hur man i detalj tolkar riktlinjer­na måste TE-byrån svara på. Men beslutet bygger alltid på en helhetsbed­ömning. Vad väger arbetsgiva­rens försäkran i sammanhang­et? – Man måste väga in olika synvinklar. Säkert finns det också sådana områden där man måste överväga situatione­n från fall till fall.

Älskar staden

Adam – som hann studera juridik i tre år innan han flydde från Irak – är besviken på den finländska rättsstate­n. Visst finns den, men inte för alla, anser han – och fast Irak inte är någon rättsstat fungerar vissa saker bättre där.

– Om en irakisk TE-byrå fattat ett orimligt beslut kunde man fixa det, man kunde vandra in och få beslutet ändrat.

Nu överväger Adam att överklaga beslutet eller lämna in en ny ansökan. Asylbesvär­en han också lämnat in är fortfarand­e inte avgjorda. Framtiden är oviss.

Utsikten från Adams etta invid torget är magnifik, även om mörka moln den här dagen hopar sig vid horisonten.

– Jag älskar staden! säger Adam, som lärt känna både infödda och irakiska Borgåbor.

Hemma i Bagdad var allt annorlunda, förstås.

– Där hade jag en vän vid varje gata och alla bilar tutar hela tiden till bekanta. Men det finns några irakier i Borgå också, vi ropar och tutar till varandra på gatan.

Än så länge är gatorna rätt så tomma, men snart är det högsäsong. Det märks inte minst i restaurang­en.

– Vi behöver helt på riktigt folk som kan sköta jobbet. Vi måste räkna med att Adam får stanna, det finns inget annat alternativ. Är det nödvändigt att skicka tillbaka honom för att konstatera att han inte är trygg i Irak? Varför? Då han har jobb, bostad och vänner här? undrar restaurang­chefen Anna-Mari Eskelinen.

Översättni­ngarna av riktlinjer och beslutstex­ter är HBL:s.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? BESVIKEN. – Det känns som om alla drömmar håller på att ta slut, säger Adam.
FOTO: CATA PORTIN BESVIKEN. – Det känns som om alla drömmar håller på att ta slut, säger Adam.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ALLT I ALLO. Adam sköter en rad sysslor såväl i restaurang­en där han jobbar som i grovköket i kvarteret invid – ett jobb det är svårt att få
finländare att stanna i.
FOTO: CATA PORTIN ALLT I ALLO. Adam sköter en rad sysslor såväl i restaurang­en där han jobbar som i grovköket i kvarteret invid – ett jobb det är svårt att få finländare att stanna i.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland