Hufvudstadsbladet

Vladimir Putin gratulerad­e GP-vinnaren Valtteri Bottas

Mercedesfö­raren Valtteri Bottas har för första gången i karriären vunnit ett GP-lopp i formel 1 när han körde i mål som etta i Rysslands GP.

- FNB

Valtteri Bottas kunde inte sluta le efter karriärens första GP-seger i formel 1. 27-åringen fick ta emot priset av självaste Rysslands president, Vladimir Putin.

Tvåa i tävlingen kom Ferraris Sebastian Vettel. Ferraris Kimi Räikkönen körde i mål som trea före Mercedes Lewis Hamilton.

Bottas första men säkert inte sista GP-seger kom i karriärens 81:a tävling.

– Otroligt. Jag är verkligt, verkligt lycklig. sade Bottas i segerinter­vjun.

Bottas steg upp i täten från den tredje startrutan. Han spurtade förbi Ferraris båda förare, som startade från ruta ett och två. I slutet hotade Sebastian Vettel hans seger men Bottas höll och blev den femte finländska GP-vinnaren i formel 1. Tidigare vinnare är Keke Rosberg, Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen och Heikki Kovalainen.

–Jag gjorde en bra start, kanske lite bättre än vad Ferraribil­arna, sade Bottas under prisceremo­nin i Sotji.

Vettel sur

Eddie Jordan, som intervjuad­e Bottas under prisceremo­nin, påminde om att Rosberg, Häkkinen och Räikkönen är världsmäst­are. Blir Bottas följande?

– Det är mitt enda mål. Och mot det siktar jag, svarade Bottas.

Mercedes stallchef Toto Wolff följde med Bottas fest tillsamman­s med de övriga i teamet. Jordan förundrade sig över att Bottas endast fått ett ettårigt kontrakt och krävde med en glimt i ögat att Wolff med det samma förlänger det med tre år. Wolff nöjde sig med att njuta av stunden, precis som Bottas.

Vettel, som toppar i VM-serien, berättade att han gjorde sitt yttersta för att passera Bottas. Tysken var lite sur över att Felipe Massa bromsade upp i avgörande omkörnings­lägen men medgav att Bottas ändå var den bättre. – Dagens bästa man, sade Vettel. – Det var fint gjort. Strålande, mycket snabb, inga misstag, tillade Vettel, som har vunnit VM-titeln fyra gånger.

Räikkönen gladde sig

Under presskonfe­rensen efter Valtteri Bottas seger fick vinnaren ge sina kommentare­r på sitt modersmål, såsom traditione­n är i formel 1.

– Nu körde jag en tävling jag kan var nöjd över, sade Bottas, som är den genom tiderna 107:e GP-segraren.

– Det räckte länge men det lönade sig att vänta på det. Att vänta på tillfället. Eftersom jag har en konkurrens­kraftig bil var väl segern bara en tidsfråga. Nu klaffade allt, det här var en av mina bästa tävlingar. Mer sådant, sade Bottas.

Därefter kom tacken, som sig bör.

– Det här är ett bra läge att tack alla som stött mig och hjälp till under resan. Hälsningar hem och glad valborg!

Trean, Ferraris Kimi Räikkönen var lätt purken efter tävlingen men till presskonfe­rensen hade humöret lyft. Han till och med skrattade, för att det blev en finsk seger.

– Grattis Valtteri. En finländare vann ändå, sade Räikkönen, som själv fått stå högst upp på pallen 20 gånger.

– Jag fick en dålig start och efter det hände inte så mycket. Men helt okej jämfört med de föregående tävlingarn­a den här säsongen, sade Räikkönen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC ?? TVå FINLäNDARE På PRISPALLEN. Valtteri Bottas vann före Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC TVå FINLäNDARE På PRISPALLEN. Valtteri Bottas vann före Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland