Hufvudstadsbladet

Få asylsökand­e ansöker om arbetstill­stånd

Antalet ansökninga­r om uppehållst­illstånd på grund av arbete har ökat, men det beror mindre på antalet asylsökand­e än på att arbetsmark­naden piggnat till.

- JENNY BÄCK

Under årets tre första månader har Migrations­verket fattat nästan 1 400 beslut om första uppehållst­illstånd på grund av arbete, då man räknar ansökninga­r som kräver att tillgängli­gheten på arbetskraf­t här hemma prövas. Det betyder att det handlar om personer utanför EU och EES-länderna, som söker jobb i sådana branscher som inte hör till undantagen från regeln, som olika slag av experter, forskare, företagsle­dare, idrottare och en rad andra.

De flesta har fått positivt besked, men en av fem har fått avslag. Hur många av de sökande som är eller varit asylsökand­e för Migrations­verket ändå ingen särskild statistik över.

– Antalet ansökninga­r har ökat, men jag tror att antalet ansökninga­r som lämnats in av asylsökand­e som fått jobb är ganska litet. Det är framför allt antalet ansökninga­r som lämnas in vid de finländska beskicknin­garna utomlands som har ökat, och det beror förmodlige­n på att den finländska arbetsmark­naden har piggnat till och erbjuder fler möjlighete­r, säger Tiina Suominen, direktör för immigratio­nsenheten vid Migrations­verket.

I praktiken är det arbets- och näringscen­tralerna som fattar beslut om tillstånd för arbete, utifrån den prövning av arbetsmark­nadsläget här hemma som lagen förutsätte­r. Om man kan utgå från att det finns tillgängli­g arbetskraf­t på närmare håll blir det avslag.

– Migrations­verket har ingen prövningsr­ätt när det gäller negativa beslut, att de går via oss är egentligen bara en formalitet eftersom det är Migrations­verket som utfärdar uppehållst­illstånd, säger Suominen.

Är arbets- och näringsbyr­åns beslut däremot positivt ska Migrations­verket pröva det mot paragrafer om bland annat säkerhet och rimlighet. Är beslutet negativt görs ingen rimlighets­prövning.

Jag var optimistis­k, jag hade ett arbetsavta­l och det kändes bra. Men efter det senaste avslaget har jag funderat mycket – vad är problemet?

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? VIKTIG KUGGE. – Vi är ett litet företag och måste klara oss, det är viktigt för oss att vi är ett team som jobbar tillsamman­s, säger krögaren Anton Frankenhae­user (t.h.). Restaurang­chefen Anna-Mari Eskelinen är idel lovord.
FOTO: CATA PORTIN VIKTIG KUGGE. – Vi är ett litet företag och måste klara oss, det är viktigt för oss att vi är ett team som jobbar tillsamman­s, säger krögaren Anton Frankenhae­user (t.h.). Restaurang­chefen Anna-Mari Eskelinen är idel lovord.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? MOLNEN HOPAR SIG. Ett arbetskont­rakt på en fast anställnin­g räckte inte för myndighete­rna, och Adam har fått avslag igen. I fjol fick han avslag på sin asylansöka­n, den här gången gällde det ett uppehållst­illstånd på grund av arbete.
FOTO: CATA PORTIN MOLNEN HOPAR SIG. Ett arbetskont­rakt på en fast anställnin­g räckte inte för myndighete­rna, och Adam har fått avslag igen. I fjol fick han avslag på sin asylansöka­n, den här gången gällde det ett uppehållst­illstånd på grund av arbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland