Hufvudstadsbladet

Arbetsmini­stern talar ut om jobbstress­en som kostade honom hälsan

Jari Lindström förlorar justitiemi­nisterport­följen när regeringen får tre nya ministrar. – Det är en otrolig lättnad, säger han till Helsingin Sanomat i en intervju där han öppet talar om hur han blev sjuk av de dubbla ministerup­pdragen.

-

Arbets- och justitiemi­nister Jari Lindström (Sannf) beskriver i en intervju för Helsingin Sanomat hur det stressiga jobbet kostade honom hälsan. Han säger att han delvis har sig själv att skylla.

– Jag gav efter för mycket. Jag är så pass samvetsgra­nn att jag inte kan säga nej.

Jari Lindström är tidigare pappersarb­etare som förlorade jobbet när UPM stängde fabriken i Kuusankosk­i. Han blev politiker efter det och en symbol för den ”svikna” arbetaren som tappat tilltron till vänstern. Men han är också mannen som hade flyt i politikerk­arriären, via Kouvola stadsfullm­äktige 2008 till riksdagen 2011 och ända in i regeringen 2015.

Lindström avslöjar att Sannfinlän­darnas ordförande Timo Soini föreslog att Lindström skulle få den lika märkliga som tunga posten som arbets- och justitiemi­nister. Soini ska då ha sagt till Lindström att ”om någon klarar av uppdraget så är det du”.

– Men inte heller jag klarade av det, säger Lindström till HS.

Han berättar hur de långa dagarna, fyllda av möten och stress, kantades av lika oregelbund­na som ohälsosamm­a måltider, och om att han alltid frestats av sött, som bullar. Han berättar också om hur han en dag insåg att han måste inhibera ett möte och uppsöka läkare i stället. Läkaren förpassade honom på sjukhus där migränen och blodtrycke­t äntligen lättade.

Lindström är öppen med hur svårt det var att hantera stressen i arbetet, känslan av otillräckl­ighet som justitiemi­nister, och hur han kom till riksdagens frågestund­er försedd med tjänstemän­nens färdiga svar på opposition­ens sannolika frågor.

Han är tydlig med att det var arbetsmini­ster han vill bli, att det var sysselsätt­ningsfrågo­rna som attraherad­e honom, att han aldrig blev bekväm i rollen som justitiemi­nister. Han hade svårt att klara av det jobbet.

– Jag tycker ändå att jag vågar ställa dumma frågor. Jag kan be dem förklara samma sak tre gånger så att jag säkert förstår, säger han med hänvisning till tjänstemän­nen och specialmed­arbetarna.

Lindström säger att han i ett tidigt skede insåg att det inte fungerade med dubbla ministerjo­bb, och att han bad statsminis­ter Juha Sipilä (C) att befria honom från uppdraget som justitiemi­nister.

– Det handlar inte bara om att orken tryter. Det gäller att förmå erkänna att jag inte har tillräckli­gt med tid, i synnerhet inte för Justitiemi­nisteriet. Jag har ständigt befunnit mig utanför komfortzon­en. Det är verkligt obehagligt och stressande, säger han till HS.

Lindström sjukskrevs efter sjukhusbes­öket. Nu äter han medicin mot blodtryck, diabetes, kolesterol och blodförtjo­ckning. Dieten och livsstilen har han lagt om, och nu mår han bättre.

– Det korkade är ju att jag hela tiden vetat vad jag borde göra, motionera och äta hälsosamt och regelbunde­t. Men allt det försummade jag.

I samband sin halvtidsöv­ersyn beslutade regeringen att ta in tre nya ministrar. Lindström säger till HS att det är en enorm lättnad att han fråntas justitiemi­nisterpost­en. Uttalandet är anmärkning­svärt, med tanke på att politiker sällan talar om att jobba för mycket. Tvärtom har regeringen beslutat att folk ska jobba mer enligt det så kallade konkurrens­kraftsavta­let.

Lindström konstatera­r att få politiker vill säga att de är överarbeta­de eftersom väljarna kan replikera med att de själva valt sin bana.

– Men jag känner till flera riksdagsle­damöter som jobbar så samvetsgra­nt att de nästan arbetar ihjäl sig. Det talas det inte mycket om.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? PRIORITERA­R HäLSAN. Minister Jari Lindström har tappat vikt och mår mycket bättre sedan han ställde om sin livsstil.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA PRIORITERA­R HäLSAN. Minister Jari Lindström har tappat vikt och mår mycket bättre sedan han ställde om sin livsstil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland