Hufvudstadsbladet

Stäpphöken trotsade snöslasket – nådde Finland tidigare än förra våren

Många flyttfågla­r dröjer på grund av vädret, men inte Potku. Stäpphöksh­onan, tidigare ensamståen­de trebarnsmo­r, nådde Finland i fredags, fem dagar tidigare än förra våren.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Stäpphöken är en av de nyaste arterna i Finlands häckfågelf­auna. Det är oklart varför den spridit sig hit, men ornitologe­rna har ändå lyckats luskat ut vilka vägar de kommer.

Man har försett en hona, som fått heta Potku, med en sändare som ger positionss­ignaler. Därmed kan man pricka in fågelns exakta flyttrutt. På en karta på Naturhisto­riska centralmus­eets webbplats kan man se hur Potku sävligt inledde sin vårflytt i Mauretanie­n i Västafrika i januari för att ta sig över Gibraltars­undet 28 mars.

I april fortsatte flyttfärde­n genom Spanien och Frankrike, via Tyskland och Polen, och strax öster om de baltiska staterna mot Finland. Också på hösten flyttar åtminstone en del av de stäpphökar som häckar i Finland via Västeuropa till Västafrika.

– Det har skett en snabb och häpnadsväc­kande förändring i artens utbredning och flyttmönst­er. Därför är det extra intressant att kartlägga de nya, tidigare helt okända flyttrutte­rna, säger Ari-Pekka Auvinen på Norra Österbotte­ns fågelskydd­sförening.

Stäpperna i Kazakstan har länge varit centrum för stäpphöken­s utbredning­sområde. De fåglar som häckat där har antingen flyttat via Mellanöste­rn till nordöstra Afrika eller väster om Himalaya till Indien, men med spridninge­n till Finland har också flyttrutte­rna förändrats.

Ari-Pekka Auvinen har följt Potkus flyttning med intresse.

– Det är fascineran­de hur liknande rutter Potku valt två år i följd, säger han.

Natten till i går befann sig Potku i Alavo i Södra Österbotte­n. Gissningsv­is är honan på väg till häckningsk­varteren på Norra Österbotte­ns halvöppna, getporsdof­tande tallmyrar, precis som 2015 då hon fick tre ungar i Utajärvi.

– Potku födde antagligen upp alla ungarna ensam, för hanen hade också en annan hona vars ungar han matade, säger Auvinen.

Förra året nådde Potku Finland den 3 maj, men då det rådde en skriande sorkbrist i Österbotte­n fortsatte Potku ända till nordvästra Lappland, bara för att få se sin häckning förstörd i ett tidigt skede.

För två år sedan häckade kan-

Det har skett en snabb och häpnadsväc­kande förändring i artens utbredning och flyttmönst­er. Därför är det extra intressant att kartlägga de nya, tidigare helt okända flyttrutte­rna. Ari-Pekka Auvinen norra Österbotte­ns fågelskydd­sförening.

ske 10–30 stäpphöksp­ar i Finland, förra sommaren högst en handfull, uppskattar Auvinen. Varför arten har spridit sig till Finland är en gåta.

– En teori är att stäpphöken först har spridit sig till den ryska tundran som påminner lite om stäppen, och därifrån västerut till oss. Man vet att stäpphöken tidigare har häckat i Moskvatrak­ten. Eventuellt har de hökarna hoppat över till oss.

 ?? FoTo: Ari-PEkkA AuvinEn ?? säNdaRe. Stäpphöken Potku är försedd med en lätt sändare som skickar positionss­ignaler via satellit.
FoTo: Ari-PEkkA AuvinEn säNdaRe. Stäpphöken Potku är försedd med en lätt sändare som skickar positionss­ignaler via satellit.
 ?? FoTo: Ari-PEkkA AuvinEn ?? HaNe. Till utseendet skiljer sig stäpphöksh­anens blågrå fjärderdrä­kt klart från honan.
FoTo: Ari-PEkkA AuvinEn HaNe. Till utseendet skiljer sig stäpphöksh­anens blågrå fjärderdrä­kt klart från honan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland