Hufvudstadsbladet

Ny polisgrupp ska dämpa hatretorik­en på nätet

Den allt hätskare stämningen på internet med utbredd hatretorik kan i värsta fall leda till våld i verkliga världen. Det är en av orsakerna till att polisen skapat en rikstäckan­de grupp mot hatretorik.

- FNb

Gruppen, som specialise­rar sig på undersökni­ngar av hatretorik på nätet, grundades i mars. Fall som misstänks vara brottsliga, till exempel ärekränkni­ngar och olaga hot, står i fokus.

– Gruppen utreder ungefär trettio fall för tillfället. Största delen av dem är såna att gruppen börjat undersöka dem på eget initiativ, säger kriminalöv­erkommissa­rie Jonna Turunen på Helsingfor­spolisen.

Hets mot folkgrupp är den vanligaste misstanken i de undersökni­ngar som pågår.

– Största delen av dessa fall är såna där hatretorik spridits på Facebook. I de flesta fallen har hatretorik­en kopplingar till religion, etniskt ursprung eller sexuell läggning, säger Turunen.

Nätpoliser drabbas

Sedan tidigare finns det ett antal poliser som i huvudsak jobbar på nätet. Hatretorik är ett minst sagt bekant fenomen för dem, uppger Riku Sukari som varit nätpolis i sex år.

– Jag har tydligt märkt att stämningen blivit sämre och språkbruke­t i takt med det gått i en mycket oönskad riktning, säger Sukari som ofta rör sig på debattforu­m på nätet.

Att en polis anmäler sin närvaro kan ofta ha en lugnande effekt på nätdebattö­rerna. Detta trots att aktiva ingripande­n bara görs i fall där nätpolisen anser att ett brott begåtts.

– Ofta märker folk om en polis går med i en grupp eller ber om att få vara med. Ibland kan en vänförfråg­an skapa så mycket press att allt stannar där. Om det inte gör det så kan jag delta i diskussion­en och föreslå mer eftertanke i diskussion­en, säger Sukari.

Nätpoliser­na uppträder inte anonymt, utan går alltid ut med både namn och bild.

– Om jag till exempel skriver om hatbrott så synas det med förstoring­sglas och jag får verkligt kraftig och osaklig kritik, säger Sukari.

Nätpoliser­na överväger att ändra praxis och göra som i vissa andra länder – skapa en grupprofil i stället för att uppträda personlige­n. Överinspek­tör Timo Kilpeläine­n på Polisstyre­lsen har många exempel på svåra situatione­r.

– Det är ganska otrevlig behandling som nätpoliser­na tvingas stå ut med. Falsk informatio­n som sprids systematis­kt och uppgifter om deras familj och barn som grävs fram, säger Kilpeläine­n.

 ?? FoTo: LEHTikuvA / AnTTi Aimo-koivisTo ?? På Nätet. Att en polis anmäler sin närvaro kan ofta ha en lugnande effekt på nätdebattö­rerna.
FoTo: LEHTikuvA / AnTTi Aimo-koivisTo På Nätet. Att en polis anmäler sin närvaro kan ofta ha en lugnande effekt på nätdebattö­rerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland