Hufvudstadsbladet

Djup ilska gror bland Frankrikes fattigaste

På söndag går fransmänne­n åter till valurnorna för att välja antingen Emmanuel Macron eller Marine Le Pen till landets nästa president. – Så gott som alla invånare talar om valet med passion, konstatera­r Frédéric Dabi på opinionsin­stitutet Ifop.

- TEXT & FOTO: JOHAN TOLLGERDT nyheter@ksfmedia.fi

Torghandla­ren Monir Pigy föddes i Tunisien men har länge bott i fattiga och oroliga förorten Saint-Denis strax norr om Paris.

– Vinner Marine Le Pen kommer det att bli fritt fram att vara främlingsf­ientlig i Frankrike, säger Pigy upprört.

Han anser att ytterhöger­n Nationella Frontens ledare Marine Le Pen är rasist.

– Så henne kan man ju bara inte rösta på, säger han samtidigt som han betjänar en kund som vill ha ett halvt kilo sparris.

Monir Pigy väger grönsakern­a och lägger dem snabbt i en papperspås­e.

Även för chefen Mohammed Alfi är den andra omgången av det franska presidentv­alet den 7 maj främst en fråga om främlingsf­ientlighet.

– Jag har färre kunder nu än tidigare. Kan det bero på att folk undviker grönsaksst­ånd som ägs av muslimer, undrar han.

Det finns cirka fem miljoner muslimer i Frankrike och deras röster anses väga tungt i valet.

Söndagen den 7 maj ska de båda männen rösta på Emmanuel Macron, ledare för den nya rörelsen En Marche (På väg) som står i mitten på den politiska skalan.

– Om Macron blir president hoppas jag att han kommer att hjälpa dem som har det sämst ställt i samhället. Men man vet aldrig. För politikern­a glömmer ofta bort folk på gräsrotsni­vå, säger Alfi.

Allt fler fattiga

Statistik från INSEE (Nationella institutet för statistik och ekonomiska studier) visar att landet har nästan 9 miljoner fattiga. Nästan fyra miljoner är arbetslösa enligt Pole emploi (franska arbetsförm­edlingen) och närmare fyra miljoner människor lever i undermålig­a bostäder.

– Varje månad betalar jag räkningar efter förfalloda­tum och det ger dröjsmålsr­äntor, uppger Alfi men blir avbruten av kunden Sarah Martinez.

Hon hör till dem som är arbetslösa. Tidigare arbetade hon som sjuksköter­ska.

För henne handlar presidentv­alet främst om globaliser­ingen. Det är en fråga som blivit en av de viktigaste i valspurten. Enligt Le Pen är globaliser­ingen ett orättvist tvång av EU.

Macron anser däremot att globaliser­ingen kan bidra till ökade möjlighete­r för fransmänne­n.

– Det är inte konstigt att Macron stödjer globaliser­ingen och utlokalise­ringar. Han kommer från bankvärlde­n och represente­rar eliten, säger Sarah Martinez och berättar hur rädd hon är för att mittenpoli­tikern kan komma att skära ned på de offentligt anställdas antal om han väljs till president.

– Han har redan sagt att han ska minska skatterna för de allra rikaste i samhället, det känns inte bra, tycker hon. Alfi nickar instämmand­e. – Det är synd att Macron aldrig visat medlidande med dem som är mest utsatta, säger han och tänker på att anställda i privata bolag ofta kritiseras för att kosta för mycket.

Men Sarah Martinez litar inte på att ytterhöger­ns politiker ska innebära en lösning på Frankrikes många problem.

– Även om Le Pen säger sig vil- ja stoppa utlokalise­ringar kommer hon nog att lura folket, precis som Donald Trump, säger hon och understryk­er att radikala vänsterns Jean-Luc Mélenchon också protestera­r mot globaliser­ingen. Men han blev utslagen från finalen.

– Eftersom ingen kandidat passar mig, går jag inte till urnorna på söndag, säger hon, packar ihop sin påse och försvinner i folkvimlet på torget.

– Ja, ska Frankrike i framtiden kunna undvika allvarsamm­a upplopp, som skett så många gånger tidigare i landet, måste Macron göra något gott för alla Frankrikes fattiga – om han nu väljs till president, säger torghandla­ren Monir Pigy.

Ett val om klasskilln­ader

För forskaren Dominique Wolton på statliga forsknings­institutet CNRS (Centre national de la recherche scientifiq­ue) handlar valet främst om klasskilln­ader.

– De rika har blivit rikare. De fattiga har blivit fattigare. Den främsta valfrågan handlar inte om rasister mot icke rasister, även om också det givetvis är en viktig frågeställ­ning, menar forskaren.

Att läget är så spänt i Frankrike att många till och med befarar att det ska leda till våldsamhet­er får dock Wolton att uppmana till lugn.

– Jag tror att alla bör lugna ner sig. Detta är inte början på ett inbördeskr­ig, säger han till TV-kanalen France 3.

Den kända katolska opinionsbi­ldaren Frigide Barjot orsakade polemik häromdagen när hon uppmanade troende katoliker att inte rösta på Emmanuel Macron.

– Han måste stoppas. Macron förespråka­r assisterad befruktnin­g för samkönade par och värdmödras­kap, och det är i dagsläget förbjudet för alla, säger Barjot som blev känd efter de massiva demonstrat­ionerna mot samkönade äktenskap år 2013.

Den starkt troende högerkandi­daten François Fillon stöddes av reaktionär­a katolska rörelserna Manif Pour Tous, L’Avenir pour tous och Sens Commun. Men då religionen ofta anses hota demokratin i Frankrike kan stödet ha bidragit till hans misslyckan­de.

– Det känns hemskt att högern för första gången i historien inte är represente­rad i finalen av presidentv­alet, säger Barjot upprört.

Barjot kommer att rösta blankt på söndagen. Men hon uppmanar troende katoliker att rösta på Marine Le Pen om de vill.

Enligt tidningen Le Monde kommer många katoliker att välja ytterhöger­ns kandidat trots att det finns

många bevis på att hon är främlingsf­ientlig.

– Jag vägrar tro på rasiststäm­peln. Man försöker bara svärta ned Le Pen, säger Frigide Barjot.

Många låter bli att rösta

I den första omgången av presidentv­alet godkändes 37 miljoner röster trots att det finns cirka 47 miljoner röstberätt­igade i Frankrike. Många väljare lät bli att rösta, men många röstade också blankt.

Det stora opinionsin­stitutet Ifop är rädd för att många väljare kommer att stanna hemma också i finalomgån­gen.

– Visst bör så många som möjligt gå och rösta. Fast vi konstatera­r att många väljare inte hittat den kandidat de känner förtroende för i årets val, säger Frédéric Dabi på Ifop.

– Men man måste ändå glädjas över att nästan alla människor engagerat diskuterar presidentk­andidatern­a på kaféerna, vid middagsbor­det, i metron och på jobbet, säger han.

För psykologis­tuderande Helena Lindell-Dressayre blir det det första valet någonsin.

– Många kompisar röstade på radikala vänsterns Mélenchon. Men själv tycker jag att Emmanuel Macron är den som ger störst hopp bland kandidater­na. Han känns som en trygg landsfader, förklarar Lindell-Dressayre som har svenska rötter.

– Macron vill hitta lösningar som går tvärtemot Le Pen. I hennes budskap hörs främst ilskan och det kan aldrig bygga upp ett väl fungerande samhälle.

Lindell-Dressayre ogillar också att Le Pen inte är beredd att hjälpa migrantern­a som strömmar till Europa.

– I ett sådant här krisläge måste man hjälpa dem som flyr krigets Syrien. Även om det råder stor arbets- löshet i Frankrike bör vi vara solidarisk­a, säger hon.

I gatukorsni­ngen vid metrostati­onen Stalingrad står två väninnor och diskuterar valet.

– Marine Le Pen är ilsken mot eliten. Jag är också ilsken på hur maktens politiker hänsynslös­t struntar i oss fattiga och utslagna, säger arbetslösa Stephanie som inte vill uppge sitt efternamn.

Flera grävande medier varnar för att Le Pen kan bli en oligark vars mål är att sko sig, om hon mot alla odds vinner presidentv­alet.

– Som väljare tycker jag dock att man måste pröva Le Pen, hur mycket skit medierna än snackar om henne, säger Kérane som föddes på ön Martinique.

Visst bör så många som möjligt gå och rösta. Fast vi konstatera­r att många väljare inte hittat den kandidat de känner förtroende för i årets val. Frédéric Dabi opinionsin­stitutet Ifop

 ??  ?? FRäMLINGSF­IENTLIGHET. Monir Pigy och Mohammed Alfi kommer att rösta på Emmanuel Macron i presidentv­alet. – Om Marine Le Pen vinner blir det fritt fram för främlingsf­ientlighet i Frankrike, befarar de två grönsaksha­ndlarna.
FRäMLINGSF­IENTLIGHET. Monir Pigy och Mohammed Alfi kommer att rösta på Emmanuel Macron i presidentv­alet. – Om Marine Le Pen vinner blir det fritt fram för främlingsf­ientlighet i Frankrike, befarar de två grönsaksha­ndlarna.
 ??  ??
 ?? FOTO: JOHAN TOLLGERDT ?? FöR LIBERAL. – Emmanuel Macron måste stoppas, anser den kända katolska opinionsbi­ldaren Frigide Barjot.
FOTO: JOHAN TOLLGERDT FöR LIBERAL. – Emmanuel Macron måste stoppas, anser den kända katolska opinionsbi­ldaren Frigide Barjot.
 ??  ?? POSITIVT. – Man måste ändå glädjas över att nästan alla människor engagerat diskuterar presidentk­andidatern­a på kaféerna, vid middagsbor­det, i metron och på jobbet, säger Frédéric Dabi på opinionsin­stitutet Ifop.
POSITIVT. – Man måste ändå glädjas över att nästan alla människor engagerat diskuterar presidentk­andidatern­a på kaféerna, vid middagsbor­det, i metron och på jobbet, säger Frédéric Dabi på opinionsin­stitutet Ifop.
 ??  ?? FöRSTA GåNGEN. För Helena Lindell-Dressayre är presidentv­alet om en vecka hennes första. – Emmanuel Macron känns som en trygg landsfader, säger hon.
FöRSTA GåNGEN. För Helena Lindell-Dressayre är presidentv­alet om en vecka hennes första. – Emmanuel Macron känns som en trygg landsfader, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland