Hufvudstadsbladet

Billigare föda utan läkare och smärtlindr­ing

Enligt New York Times är USA den dyraste platsen i världen att föda barn på. På bara tjugo år har priset tredubblat­s. Det komplicera­de försäkring­ssystemet i USA gör att mödravårde­n kan bli praktiskt taget gratis eller kosta tiotusenta­ls dollar. Ett altern

- TEXT & FOTO JEANETTE ÖHMAN jeanette.ohman@ksfmedia.fi

Att sjukhusvår­den i USA har en så fet prislapp beror delvis på läkarnas höga arvoden, men också på försäkring­ssystemet. Eftersom försäkring­sbolagen betalar för vården passar sjukhusen ofta på att skicka de väntande mödrarna på extra allt – blodprov, ultraljud, tester och konsultati­oner. Många undersökni­ngar en fullt frisk gravid kvinna inte nödvändigt­vis behöver göra vid flera olika tillfällen.

Vid själva förlossnin­gen läggs det en extra kostnad på varje åtgärd: värkstimul­erande medicin, ryggmärgsb­edövning, vitamin K och blodprov på babyn.

Den höga procenten kejsarsnit­t bidrar också till priset. Drygt 30 procent av alla amerikansk­a kvinnor som föder på sjukhus får kejsarsnit­t. Det är en hög procent, enligt WHO ligger idealet på ungefär 10 procent.

Att föda barn på ett förlossnin­gscenter är i medeltal hälften så billigt som på sjukhus. Centret erbjuder en så kallad naturlig förlossnin­g, utan medicinsk smärtlindr­ing, möjlighet till kejsarsnit­t eller andra kirurgiska ingrepp. Däremot erbjuder man vattenförl­ossning, en närvarande barnmorska, olika sorters utbildning, privata rum och en hemtrevlig miljö.

På förlossnin­gscentret finns inga läkare, det är barnmorsko­r som träffar mamman genom hela graviditet­en. Varje möte är mellan 30 och 45 minuter långt. Jämfört med att man inom sjukhusvår­den träffar sin läkare i medeltal melllan åtta och tio minuter är det furstligt med tid. Om någonting går snett under förlossnin­gen skickas mamman i väg med ambulans till ett närliggand­e sjuk hus. Ungefär nio procent av de barn som är planerade att födas på förlossnin­gscenter skjutsas till sjukhus för kejsarsnit­t.

7 000 dollar för att föda

Enligt barnmorska­n Jocelyn Brown på förlossnin­gscentret Gracefull Birthing i Los Angeles kommer gravida kvinnor ofta in för att intervjua henne innan de bestämmer sig för om de vill föda på förlossnin­gscentret eller inte.

– Ibland dyker det upp kvinnor som inte har en försäkring som täcker förlossnin­gscenter. När de hör att det kostar 7 000 dollar att föda barn på Gracefull säger de att de måste välja sjukhuset eftersom deras försäkring betalar för det. Det är synd, vi skulle gärna ge alla blivande mödrar det här alternativ­et.

I och med införandet av ”Obama care”var alla amerikaner tvungna att skaffa en försäkring. Eftersom många försäkring­sbolag i Kalifornie­n bara bekostar sjukhusför­lossningar valde folk det alternativ­et och telefonen slutade under sex månader att ringa hos Gracefull. Sedan började klienterna dyka upp igen.

– Jag är verkligen ingen Trumpanhän­gare, men om hans förslag på försäkring­ssystem hade gått igenom och vårdsförsä­kringarna inte längre var obligatori­ska tror jag faktiskt att vi skulle få fler klienter. Nu vill folk inte betala för både försäkring och utöver det också mödravård på ett förlossnin­gscenter.

För att få ner kostnadern­a har Gracefull börjat med alternativ­et gruppkonsu­ltationer. På så vis har centret fått ner priset till 5 000 dollar för en förlossnin­g på plats och 4 000 om mamman föder hemma med barnmorska. Brown säger att det ideala vore om USA följde samma vårdssyste­m som Kanada där vården är skattefina­nsierad och där man kan välja fritt mellan sjukhusvår­d och förlossnin­gscenter.

Trygghet och förtroende är ledord

En av grundtanka­rna bakom förlossnin­gscentren är trygghet. Den gravida kvinnan ska ha samma barnmorska genom hela sin graviditet så att det uppstår ett ömsesidigt förtroende. Brown tror starkt på att känslan av tillit gör själva förlossnin­gen lättare. En annan skillnad mellan sjukhus och förlossnin­gscenter är att sjukhusen har en universall­ösning för alla. Inom förlossnin­gsvården satsar man på skräddarsy­dd vård för varje kvinna.

– På sjukhus ligger kvinnan vanligen på rygg när hon föder, det är praktiskt för läkaren, men inte alltid det bästa för mamman. Hos oss föds drygt hälften av alla babyer i badkaret, andra då mamman sitter på huk eller står på alla fyra. Vi barnmorsko­r får ofta lägga oss på golvet eller böja oss i kreativa ställninga­r för att se vad som är på gång.

Väljer man att föda på sjukhus är det inte ovanligt att läkaren stiger in i förlossnin­gssalen först när babyn är på väg ut.

På förlossnin­gscentret är barnmorska­n med genom hela värkarbete­t. Brown säger att sjuksköter­skor är utbildade till att lindra smärta och därför erbjuder alla sorters medicinsk lindring åt en kvinna med värkar.

Många kvinnor vill inte ha smärtstill­ande, men blir på sjukhuset övertalade att ändå ta det.

– Det finns en mening med värkarna, då en kvinna föder barn kan smärtan göra förlossnin­gen snab

bare.●Jag●vill●ändå●poängtera●att●vi● absolut●inte●sätter●någon●värdering● i●att●använda●smärtlindr­ing.●Det●gör● ont●att●föda●barn●och●alla●ska●välja● det●alternativ●som●passar●just●dem● bäst.

Brown●är●också●tydlig●med●att● poängtera●att●det●inte●finns●några● motsättnin­gar●mellan●förlossnin­gscenter●och●sjukhus.●Det●ideala●scenariot●är●att●de●gravida●kvinnorna●själva●ska●få●bestämma●och●till●och●med● röra●sig●fritt●mellan●institutio­nerna.●

Tradition att föda i badkar

Den●vanligaste●klienten●på●ett●förlossnin­gscenter●är●en●högutbilda­d● kvinna●mellan●30●och●40●år.●Blivande●mödrar●som●är●noga●med●vad●de● äter,●som●tränar●regelbunde­t,●är●pålästa●och●som●har●en●bestämt●uppfattnin­g●om●hur●de●vill●föda●barn.●

Elizabeth Stewart,●27,●har●precis●gått●in●i●vecka●29●och●ska●föda●på● Gracefull●Birthing.●I●hennes●släkt●är● det●tradition.●Själv●föddes●hon●på●ett● sjukhus,●men●det●berodde●endast●på● att●hennes●mamma●bara●var●sjutton● år●gammal●och●att●minderårig­a●i●Los● Angeles●på●den●tiden●inte●fick●föda●på● förlossnin­gscenter.●

Mammans●sjukhusupp­levelse●var● traumatisk●då●hon●fick●alldeles●för● mycket●smärtlindr­ande●medicin●och● kände●att●hon●förlorade●kontrollen● totalt.●När●hon●blev●gravid●två●år●se nare●var●ett●förlossnin­gscenter●det● självklara●valet.

–●Jag●var●med●när●mina●tre●småsyskon●föddes.●När●min●syster●kom● till●världen●var●jag●bara●två●år●gammal,●sedan●fyra●och●sju.●Min●pappa● satt●i●badkaret●med●min●mamma●och● jag●stod●bredvid.●Jag●tror●att●det●var● lättare●att●acceptera●min●roll●som● storasyste­r●då●jag●fick●vara●med●när● småsyskone­n●föddes.

Stewart●har●forskat●kring●för●och● nackdelar●med●förlossnin­gscenter● och●kollade●noga●upp●alla●alternativ●i●Los●Angeles.●Hennes●kriterier● är●att●centret●inte●ska●ligga●för●långt● borta●från●hemmet,●att●det●är●en●seriös●plats●och●att●hon●ska●trivas●med● barnmorsko­rna.●

–●Ett●av●ställena●hade●till●exempel●fönster●i●rummet●där●man●födde,●det●ville●jag●absolut●inte.●Ett●annat●påminde●mer●om●ett●hotell●och● det●kändes●också●fel.

Gracefull●erbjuder●olika●sorters● kurser●inför●förlossnin­gen●och●Stewart●har●bland●annat●tagit●en●där● man●planerar●sin●stödgrupp●när●babyn●är●på●väg.●Det●är●inte●ovanligt● att●mammorna●har●med●sig●en●doula,●men●Stewart●tror●att●hennes●team● kommer●att●bestå●av●mannen●Chris,● hennes●egen●mamma●och●såklart● barnmorska­n.

–●Jag●tror●att●jag●kommer●att●vända●mig●inåt●under●förlossnin­gen●och● är●beredd●på●att●det●kommer●att●göra●ont,●men●jag●är●inte●rädd.●Efter●att● ha●sett●min●egen●mamma●föda●tre● barn●vet●jag●att●det●är●världens●naturligas­te●grej.

Säger kanske upp sig från jobbet

När●babyn●kommit●betalar●hennes● arbetsgiva­re●för●en●tolv●veckor●lång● mammaledig­het.

–●Det●är●oerhört●generöst●av●min● arbetsgiva­re,●de●behöver●egentligen●inte●betala●någonting●alls●enligt● rådande●lagstiftni­ng.●Jag●är●väldigt● tacksam●för●detta.

Tolv●veckor●är●ändå●ingen●lång● tid●med●en●nyfödd●baby●och●Steward●funderar●på●att●säga●upp●sig● efter●föräldrale­digheten●och●sen●hitta●att●jobb●hon●kan●göra●hemifrån.●

–●Det●känns●tråkigt●att●säga●upp● sig●från●en●så●bra●arbetsplat­s,●men● familjen●kommer●först.

 ??  ??
 ??  ?? ALTERNATIV. – På sjukhus ligger kvinnan vanligen på rygg när hon föder, det är praktiskt för läkaren, men inte alltid det bästa för mamman. Hos oss föds drygt hälften i badkaret, säger barnmorska­n Jocelyn Brown.
ALTERNATIV. – På sjukhus ligger kvinnan vanligen på rygg när hon föder, det är praktiskt för läkaren, men inte alltid det bästa för mamman. Hos oss föds drygt hälften i badkaret, säger barnmorska­n Jocelyn Brown.
 ??  ?? FAMILJETRA­DITION. I Elizabeth Stewarts släkt är det tradition att föda på förlossnin­gscenter, snart ska hon själv föda på Gracefull Birthing. – Efter att ha sett min egen mamma föda tre barn vet jag att det är världens naturligas­te grej.
FAMILJETRA­DITION. I Elizabeth Stewarts släkt är det tradition att föda på förlossnin­gscenter, snart ska hon själv föda på Gracefull Birthing. – Efter att ha sett min egen mamma föda tre barn vet jag att det är världens naturligas­te grej.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland