Hufvudstadsbladet

Mbappé ställs inför en vägg vid namn Juve

Champions League Kylian Mbappé har marscherat raskt. Blott 18 år gammal kan han i sommar i princip välja och vraka mellan alla storklubba­r. En av dem som är ute efter det franska stjärnskot­tet är Juventus, klubben som är det sista hindret för monegasker­na

- jonas.wendt@ksfmedia.fi JONAS VON WENDT

Den blixtsnabb­a Kylian Mbappé har tagit Europa med storm och bland annat de båda Manchester­klubbarna, Arsenal, Real Madrid, PSG samt Juventus uppges vara beredda att lägga ett bud på ynglingen i sommar. Utköpsklau­sulen på 110 miljoner euro kan dock få bland andra Arsenalman­agern Arsene Wenger att vända sina blickar mot andra måltavlor, billigare sådana. Detta naturligtv­is förutsatt att Gunners till synes eviga manager blir kvar på Emirates.

Mbappé har tillsamman­s med Bernardo Silva, Tiemoue Bakayoko, Djibril Sidibe och pånyttfödd­a Radamel Falcao gjort Monaco till kontinente­ns kanske allra farligaste lag offensivt sett. De rödvita formligen öser in mål. I slutspelet i Champions League har det hittills blivit 12 strutar på fyra matcher. Hyfsat snitt med tanke på att motståndar­na hett Manchester City och Dortmund.

Mbappé har varit glödhet både i Ligue 1 och Champions League men Monacodire­ktören, forne storspelar­en Ludovic Giuly, menar att 18-åringen som gått den klassiska vägen via superakade­min i Clairefont­aine blir kvar i furstendöm­et åtminstone ett år till.

– Han har kontrakt med oss och vi har ingen avsikt att sälja honom. Han behöver få utvecklas i en lugn och harmonisk miljö. Det kan vi erbjuda honom i Monaco, säger Giuly som har en poäng i det han säger.

Byter han skattepara­diset där han får promenera i lugn och ro på gatorna till häxkittlar­na i Manchester eller Madrid är det lätt hänt att fokus projiceras på fel saker. Medierna skulle vara på honom som blodiglar och pressen på leverans enorm.

I Monaco kan Giuly och övriga i staben skydda honom på ett helt annat sätt.

– Vi hoppas att han väljer att bli kvar. Det är förstås i sista hand upp till honom själv. Vi vill inte sälja honom, Bernardo Silva eller någon annan av våra unga stjärnor. Ska någon ha dem får de skriva rätt många nollor på checken, säger Giuly till Goal.com.

Den kanske främsta orsaken för Mbappé et consortes att stanna kvar vid Medelhavet­s kust stavas Leonardo Jardim. Den portugisis­ka coachen har fått en härlig go i laget och jobbat fram en taktik som stöder sina spelares starka sidor. I Monaco gäller full fart framåt. Att dra i handbromse­n finns inte på kartan, inte ens då det skulle vara rätt sak att göra.

Jardim har ett visst överseende med de misstag hans stundtals något valpiga lag gör sig skyldiga till.

Monaco har alltså manglat City och Dortmund på sin väg till semifinal. Två lag som inte är särskilt bra på att försvara eller på att läsa in sig på sig på motståndar­en. Juventus är defensivt magiskt och har ett lugn och kontroll över sitt spel som är svårt att rubba.

– Juventus är favorit, inget snack om annat. Men vi är inte slagna på förhand. Ingen förutom vi själva trodde att vi skulle gå så här långt. Klart vi har en chans, säger Jardim.

 ?? HACHE
FOTO: LEHTIKUVA/VALERY ?? Det sägs att Kylian Mbappé kan bli den nye Thierry Henry. Han jämförs också med Cristiano Ronaldo och Wayne Rooney.
HACHE FOTO: LEHTIKUVA/VALERY Det sägs att Kylian Mbappé kan bli den nye Thierry Henry. Han jämförs också med Cristiano Ronaldo och Wayne Rooney.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland