Hufvudstadsbladet

Polarisera­t Polen vid vägskäl

Bilden av Polen är splittrad. Å ena sidan ett slags uppstartsl­and som på knappt 30 år har förändrats grundligt. Å andra sidan ett land där makthavarn­a tummar på grundlägga­nde rättsstats­principer.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Polens övergång från planekonom­i till marknadsek­onomi efter Sovjetunio­nens sönderfall gick med fart. 1989 befann sig Polen, Ukraina och Vitrysslan­d på ungefär samma nivå vad ekonomi och mycket annat i samhället beträffar. Under de senaste drygt 25 åren har Polens ekonomiska utveckling varit snabbare än i något annat post-kommunisti­skt land och kan inte längre alls jämföras med grannarna Ukraina och Vitrysslan­d.

Ändå är Polen fortfarand­e ett av de sex fattigaste länderna inom EU. Trots att ekonomin har utvecklats snabbt har vägen varit lång.

När man besöker Polen och träffar folk som rör sig i de ekonomiska och politiska sfärerna är stoltheten över Polens utveckling uppenbar. Men det finns också en klar oro för vart landet nu är på väg.

I parlaments­valet för ett och ett halvt år sedan svängdes de politiska konstellat­ionerna upp och ned. Partiet Lag och Rättvisa, PiS, lyckades få enkel majoritet i parlamente­t. Alla vänsterpar­tier föll ur eftersom de inte klarade röstspärra­rna och Donald Tusks parti blev det största opposition­spartiet. Tusk är tidigare premiärmin­ister i Polen och nu ordförande för Europeiska rådet.

Polen är djupt polarisera­t och den nuvarande regeringen­s politik har inte bara fördjupat klyftorna utan också skapat ett ytterst inflammera­t läge.

Regeringen har omvandlat det polska public service-mediebolag­et till en propaganda­radio och tv för sin egen politik. Cheferna byttes ut och många journalist­er har sagts upp. Samtidigt underminer­ade regeringen landets författnin­gsdomstol, som alltså ska övervaka att grundlagen följs.

Med de här åtgärderna äventyrar regeringen rättsstate­n. Det är allvarligt. Men polsk politik bjuder dessutom på en rad andra underlighe­ter.

En av dem är att den starka mannen bakom PiS-regeringen och den som håller i alla trådar, Jaroslaw Kaczynski, inte har någon formell ställning i nationen. De facto styr Kaczynski Polen, men formellt är han bara partiledar­e för PiS.

Jaroslaw Kaczynski miste sin tvillingbr­or, Polens dåvarande president Lech Kaczynski, i flygolycka­n i Smolensk 2010. Haveriutre­dningen visade att kraschen var en olycka, men den överlevand­e brodern Kaczynski och hans parti misstror den officiella utredninge­n och har tillsatt en slags alternativ utredning. Enligt den skulle en explosion ha ägt rum i planet. Det ifrågasätt­s av experter. Det finns inga egentlig bevis, men många tror ändå på explosione­n. Också i det här fallet används den statliga tv:n och radion för att föra fram PiS uppfattnin­g.

PiS har fortsatt ha ett rätt starkt stöd i opinionsmä­tningarna också efter valet hösten 2015. Det beror delvis på partiets sociala agenda. Där den förra regeringen höjde pensionsål­dern, har den nuvarande sänkt den. För kvinnor är pensionsål­dern nu 60 år. Dessutom har regeringen höjt barnbidrag­en i en reform som kalllas 500+. Det här är populärt i ett land där många har svårt att klara sig trots den ekonomiska utveckling­en.

Men när Polens regering motsatte sig att Donald Tusk skulle omväljas som ordförande för Europeiska rådet tyckte många polacker att det gick för långt. Alla andra EU-länder stödde Tusk, men Polens premiärmin­ister röstade mot, enligt uppgift därtill tvingad av Jaroslaw Kaczynski. Det har lett till att stödet för PiS har sjunkit.

Partiet har drabbats av också intern splittring och det ryktas om en regeringso­mbildning efter dess partikongr­ess i sommar. Det kan hända att försvarsmi­nister Antoni Macierewic­z får gå. Han är omtvistad och många högt uppsatta militärer har avgått i protest.

Opposition­spartierna är mycket kritiska till det makthavand­e partiets odemokrati­ska åtgärder men applåderar ändå inte entydigt EU:s reaktioner. En utbredd uppfattnin­g är att Polen ska lösa sina problem på egen hand.

Den stora frågan i Polen är om PiS starka ställning är tillfällig eller om Polen har slagit in på en ny väg. På sikt hotas i så fall också den ekonomiska utveckling­en. Polen är ett exempel på att det inte räcker att moderniser­a ekonomin. Också den sociala utveckling­en och annat som förankrar förändring­arna bland medborgarn­a är av stor betydelse.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland