Hufvudstadsbladet

Vi får inte trolla bort demokratin

- KARL-MIKAEL GRIMM ordförande Helsingfor­s Centerunga

Merit Wager för en finurligt formulerad (HBL 27.4), men i sak förvirrad argumentat­ion angående myndighets­förfarande­n i asylbeslut. Hon önskar svar från andra än Merete Mazzarella och Leo R. Hertzberg. Jag uppfyller gärna Wagers önskan.

Wager försvarar Migrations­verkets asylbeslut med att påpeka meddebattö­rernas brist på insyn i Migris verksamhet. Wager saknar med största sannolikhe­t själv den insyn i Migris förfarande­n hon beskyller opponenter för att sakna kunskap i.

Utrikesmin­isteriet klassar flera av de områden som Migri klassar som trygga otrygga. Man kan utan större sakkunskap sluta sig till att ifall två myndighete­r gör vitt skilda bedömninga­r angående tryggheten att vistas på sam-

ma geografisk­a område måste rimligtvis åtminstone den ena av dem ha fel.

Att myndighets­beslut görs utifrån riktlinjer, det vill säga lagar, bedömninga­r och förordning­ar vilka gjorts under ett politiskt ledarskap gör dem till politiska beslut. Bakom dem döljer sig ett politiskt ansvar.

Wager, Mazzarella och Hertzberg kunde alla förena sig i en kritik av det politiska ledarskape­t, landets regering och statsminis­ter som i sista hand är ansvariga för den förda politiken. Den strider som många på HBL:s debattsida redan konstatera­t mot många av rättsstate­ns principer och internatio­nella avtal som Finland har förbundit sig till. Dessutom är det emot alla humanistis­ka grundprinc­iper.

Dessutom har bland annat vår statsminis­ter uttryckt sig så att han och hans regering i praktiken skjutit över politiskt ansvar på myndighete­r och tjänstemän. Det här är farligt för demokratin eftersom

det lätt orsakar en diskussion där ansvaret för den förda politiken och de fattade besluten inte tydligt framgår i offentligh­eten.

Varför en person som enligt egen utsaga har ”en lång erfarenhet” av asylförfar­anden väljer att föra en förvirrad debatt utifrån premisser som en person med erfarenhet av verksamhet­en med säkerhet inte kan hålla för sanna är däremot obegriplig­t. Men jag antar att det här främst är ett uttryck för Wagers privata politiska åsikter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland