Hufvudstadsbladet

Personlig Per Gessle i Nashville-kostym

Per Gessle är tillbaka med ny musik på svenska. Albumet En vacker natt är hans mest personliga hittills. – Jag ville göra något där texterna och min röst var i fokus, säger han.

- LINUS BRäNNSTRöM/TT

Förra våren kom beskedet att Roxette tar farväl av de stora scenerna efter att läkare avrått Marie Fredriksso­n från att fortsätta turnera.

Plötsligt hade popgruppen­s andra halva, Per Gessle, tid över. Han bestämde sig för att, för första gången på tio år, spela in ny musik på svenska. Sedan gick det snabbt. – Det är precis så som jag älskar att jobba. ”Nu gör vi en platta på tisdag, skriv fem låtar till dess”, då gör jag det. Men om du säger ”det ska vara klart nästa vår”, då gör jag något annat till sista veckan, säger Per Gessle.

Hamnade i Nashville

En vacker natt och systerskiv­an En vacker dag, som kommer i september, spelades in i Nashville. Men det fanns egentligen ingen djupare tanke med det – förutom att komma bort från vapendraga­ren Christoffe­r Lundquists flitigt använda studio Aerosol Grey Machine i Skåne.

– Jag såg en dokumentär­film om Nick Cave och då hade han varit nere i Frankrike i en jävligt häftig studio men jag tänkte att det där stället är lite stort. Så vi kollade lite grejer i England men sedan dök Nashville upp och jag tänkte att ”det där är inte så dumt”. För även om jag inte är någon countrynör­d så finns det automatisk­t ganska mycket countrygre­jer i min musik.

Studion som bokades i komplexet Blackbird visade sig ändå vara för stor och ha för många möjlighete­r. Gessle och hans gäng bytte till en mindre studio och på kvällarna promenerad­e de hem till ett hus de hyrt på Airbnb där badrummet delades med ett gäng skalbaggar.

”För gnälligt”

Litet och intimt, precis som musiken de spelade in. Per Gessle ser En vacker natt som en kusin till albumet Mazarin från 2003 – kryddad med countryfio­l och pedal steel.

– Jag försökte göra den här plattan som en enhet och då får jag givetvis betala ett pris för det – det finns ingen radiobomb här. Men jag har inte velat det heller, det här ska vara något annat. Jag är fåfäng som alla

Paradoxalt nog tycker jag att det här är mina mest privata och personling­a plattor. Men eftersom de här bilderna dök upp fanns det liksom ingen anledning att ha mig på omslaget. De här bilderna satte en känsla.

andra och vill att alla ska tycka att det här är det bästa som finns. Men jag vet också att väldigt många kommer att tycka att det för långsamt, för sprött eller för gnälligt med fiolen.

Per Gessle medger att känslan inför skivsläppe­t är lite annorlunda jämfört med hur den brukar vara.

– Varje gång är ju speciell. Men det har varit väldigt mycket nu, det blev ett avslut med Roxette och det hände mycket familjegre­jer hos mig samtidigt som hela Nashville-grejen var lite av en ”happy accident”. Det blev en sådan boost men kunde lika gärna ha blivit platt fall.

Känslosamm­a omslag

Med ”familjegre­jer” menar han att han drabbats av flera dödsfall de senaste åren. I höstas gick Per Gessles syster Gunilla bort och när hennes son hittade en ask med diabilder från 1960-talet bestämde han sig för att rata skivomslag­sbilderna som Anton Corbijn redan tagit.

En vacker natt pryds av en bild på Gunilla och En vacker dag av en bild på mamma Elisabeth, som gick bort 2013. Det är Per Gessles första soloskivor där han själv inte syns på omslaget.

– Paradoxalt nog tycker jag att det här är mina mest privata och personliga plattor. Men eftersom de här bilderna dök upp fanns det liksom ingen anledning att ha mig på omslaget. De här bilderna satte en känsla. Varför tror du att musiken blev personligt och privat? – Jag vet inte. Jag vill som sagt jobba fort och då bara ösa ur mig det som kommer naturligt, ibland känns det som att låtarna kommer av sig själv. Och många av de här texterna har bara dykt upp, det är inget som jag har suttit och tänkt ut utan det bara trillar på. Ibland känns det som att det har tagit 58 år för dem att komma fram.

 ?? Foto: JonAS eKStrömer/tt ?? aNdRa plaNeR. Efter årets två skivor och turné har Per Gessle inget inplanerat.
Foto: JonAS eKStrömer/tt aNdRa plaNeR. Efter årets två skivor och turné har Per Gessle inget inplanerat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland