Hufvudstadsbladet

Mat och musik förenar amerikafin­ländarna

Finland 100 år Väldigt gammaldags och felaktig. Det tyckte Elina Koivusaari att amerikafin­ländarnas uppfattnin­g om Finland var när hon för 25 år sedan flyttade till USA. Näverskor, kantele och kaffe klarat med ägg påminde inte alls om det Finland hon läng

- FNB

MINNEAPOLI­S – Här firade de också Pyhän Urhon päivä (påhittad helgondag) som jag aldrig ens hört talas om.

Men numera är även Elina Koivusaari­s Finlandsbi­ld gammaldags och hon har börjat inse att varje utlandsfin­ländare har rätt att värna om sin egen uppfattnin­g om finskhet.

Koivusaari, 51, har också börjat tycka att det är viktigt att den stora och mångfasett­erade gruppen finländare i hennes hemdelstat Minnesota känner samhörighe­t trots olikhetern­a.

Finlands 100-årsjubileu­m erbjuder ett ypperligt tillfälle att skapa samhörighe­t. Koivusaari och Finlands honorärkon­sul Marianne Wargelin har gjort sitt bästa för att Finland ska firas fint i Minnesota. De hoppas att firandet når alla som Finland på något sätt är viktigt för.

Det har inte varit lätt att hitta på idéer som tilltalar alla. Under kvällsfest­en på självständ­ighetsdage­n står musiken i centrum.

– Musiken är gränslös, den stänger inte ute någon, säger Koivusaari.

Det blir klassisk musik och även en dj som ska spela upp låtar från hela självständ­ighetstide­n – allt från knastriga lp-skivor till hårdrock. Mat är en annan gemensam nämnare.

– I maten får traditione­rna mär-

För mig skulle det vara mycket viktigt att den amerikafin­ska kulturen bevaras. Men ungdomarna måste känna att den är deras egen om vi ska ha amerikafin­skhet ännu om 50 år. Abram Isola

kas och det känns inte gammaldags.

Hockeystjä­rnan Mikael Granlund och hans sambo Emmi Kainulaine­n represente­rar en ny generation amerikafin­ländare. Granlund spelar i NHL-laget Minnesota Wild. Kainulaine­n har lovat vara speaker under självständ­ighetsfest­en, som jubileumså­ret kulminerar i. Men före den 6 december ordnas många andra evenemang.

Honorärkon­sul Wargelin säger att inlednings­festen i januari fick mycket uppmärksam­het. Tack vare den har många olika aktörer bestämt sig för att ordna program under året.

Till arrangörer­nas glädje har jubileumså­ret också lockat fram finskättli­ngar vars finska rötter man inte tidigare alls kände till.

Det kanske viktigaste evenemange­t är i september. Då ordnas amerikafin­ländarnas årliga sammankost Finnfest, som lockar minst tusen amerikafin­ländare till Minneapoli­s. Stadens berömda orkester spelar den helgen endast finsk musik under ledning av sin finska dirigent Osmo Vänskä.

Ungdomar behövs

De flesta av de aktiva under jubileumså­ret är över 50 men det stoppade inte Abram Isola, 21, från att delta.

– Den amerikafin­ska kulturen har alltid varit en stor del i mitt liv, säger han.

Isolas pappa är en släktforsk­are och hjälper amerikafin­ländare att hitta sina finländska förfäder. Många av Isolas vänner och hans fästmö har också finska rötter. Isola hoppas att fler i hans ålder skulle ansluta sig till projektet under årets lopp.

– För mig skulle det vara mycket viktigt att den amerikafin­ska kulturen bevaras. Men ungdomarna måste känna att den är deras egen om vi ska ha amerikafin­skhet ännu om 50 år.

 ?? / MARIA ANNALA
FOTO: LEHTIKUVA ?? Elina Koivusaari flyttade till Minnesota, USA för 25 år sedan. Det bor många finländare och ättlingar till finländare i delstaten och de ordnar under pågående jubileumså­r flera fester med Finland som tema.
/ MARIA ANNALA FOTO: LEHTIKUVA Elina Koivusaari flyttade till Minnesota, USA för 25 år sedan. Det bor många finländare och ättlingar till finländare i delstaten och de ordnar under pågående jubileumså­r flera fester med Finland som tema.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland