Hufvudstadsbladet

Svalt möte mellan Merkel och Putin

Statsbesök Vladimir Putin och Angela Merkel är överens om att de inte är överens. Något genombrott mellan Moskva och Berlin skedde inte i Sotji, där Merkel besökte Putin i går. Merkel pressade Putin bland annat på de homosexuel­las situation i Tjetjenien –

- ANNA-LENA LAURéN anna-lena.lauren@ ksfmedia.fi

Det är viktigt att fortsätta prata även om man inte är överens. Det var Angela Merkels budskap när hon besökte Vladimir Putin. Putin verkade mycket nöjd med att den tyska förbundska­nslern besökte Ryssland efter en paus på två år.

MOSKVA Förbundska­nsler Angela Merkel har en påfallande förmåga att peka på elefanten som står i rummet utan att framstå som aggressiv. När hon träffade Vladimir Putin i Sotji i går tog hon offentligt upp både de homosexuel­las situation i Tjetjenien och den ryska cyberkrigf­öringen.

– Jag har fått negativa rapporter om homosexuel­las situation i Tjetjenien och tog upp saken med Putin. Jag bad honom använda sitt inflytande för att skydda minoritete­r och deras rättighete­r, sade Merkel på presskonfe­rensen efter det timslånga mötet.

På den här kommentare­n valde Putin att inte svara alls.

Kort möte

När två ledare träffas för den här typen av tête-à-tête brukar mötet ofta kunna pågå flera timmar – om parterna har mycket att tala om. Merkel och Putin var klara på en timme, vilket är ovanligt snabbt i sammanhang­et. Ofta brukar det betyda att man helt enkelt inte anser sig komma längre.

Stämningen på presskonfe­rensen var inte hjärtlig, men heller inte spänd. Att Putin var nöjd över att förbundska­nslern återvände till Ryssland efter en paus på två år var tydligt. Varken han eller Merkel stack dock under stol med att de är av principiel­lt olika åsikt om både Ukraina och Syrien.

– Tyvärr är vi hela tiden tvungna att påminna om att utan vapenvila i östra Ukraina så kan ingenting annat heller lösas. Jag har gjort allt för att övertala den ryska presidente­n att jobba för vapenvilan, sade Merkel.

Hon har flera gånger sagt att Ryssland måste trycka på separatist­erna för att få dem att respektera Minskavtal­et – något som Putin slår ifrån sig. Det gjorde han även denna gång.

– Det som sker i östra Ukraina är resultatet av en statskupp. Ingen har tagit dessa territorie­r ifrån Ukraina. Ukraina har själv valt att skära av dem, genom till exempel ekonomiska blockader. Ingen har infört rubeln som valuta – eftersom ukrainska regeringen valde att isolera de här områdena var de tvungna att börja använda en annan valuta, sade Putin.

Merkel, som upprepade gånger har sagt att Ryssland måste ta ansvar för hur man agerar i regionen, rörde inte en min.

En sak är Merkel och Putin emellertid överens om: Det finns inga alternativ till Minskavtal­et. Bägge ledarna anser att Minskavtal­et måste följas, däremot är de av olika åsikt om vem som är ansvarig.

– Det är omöjligt att lösa en konflikt utan att tala med alla involverad­e. Regeringen i Kiev missar chanser gång på gång och utrymmet för en framtida lösning minskar hela tiden, sade Putin.

– Man kan inte vara nöjd med dagens situation. Men vi har åtminstone hindrat den från att förvärras, ansåg Merkel.

”Blandar oss inte i andras val”

Förbundska­nslern fick också en fråga av tysk press om huruvida hon är orolig över att Ryssland ska försöka påverka utgången i tyska valet i höst.

– Jag är inte den ängsliga typen. Vi kommer att agera mot cyberkrimi­nalitet, det är ett internatio­nellt problem. Cyberkrigf­öring är en del av den ryska militära doktrinen. Men vi tyskar utgår ifrån att vi själva avgör våra val, sade Merkel och smålog mycket lugnt.

Hon signalerad­e med andra ord att hon på den här punkten inte är naiv – men hon anser samtidigt att tyskarna inte behöver vara oroliga.

Putin vägrade kännas vid några ryska försök att blanda sig i europeiska och amerikansk­a val. Istället vände han sin vana trogen på steken.

– Vi skulle aldrig komma på tanken att blanda oss i andras val. Däremot har vi själva ett problem med att utomståend­e makter försöker påverka våra val. Väst talar om rysk inblandnin­g i amerikansk­a val som om det var ett faktum! Det är ju ingenting annat än rykten, utbrast Putin.

Poängterar kulturellt utbyte

Efter presskonfe­rensen fortsatte Merkel och Putin med en gemensam arbetslunc­h. Kontentan av mötet är å ena sidan att ingenting har förändrats. Ryssland och Tyskland står fortfarand­e långt ifrån varandra och någon återgång till de en gång så varma relationer­na mellan Berlin och Moskva är inte i sikte inom den närmaste framtiden.

Även om Merkel skulle förlora valet i höst är det inte troligt att något skulle ändras med Martin Schulz som förbundska­nsler. I statskontr­ollerad rysk press beskrivs vederböran­de som en ”ännu större russofob” än Merkel.

Men samtidigt vinnlade sig Merkel flera gånger under presskonfe­rensen om att få fram vikten av dialog.

– Människor är viktiga. Trots våra olika åsikter på det politiska planet måste det kulturella utbytet mellan Ryssland och Tyskland fortsätta. Utan utbyte minskar den mänskliga förståelse­n. Trots att vi ständigt upprepar samma saker måste vi ändå bemöda oss om att förstå varandra.

 ?? FOTO: AFP-LEHTIKUVA / ALEXANDER NEMENOV ?? Att Vladimir Putin var nöjd över att Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel återvände till Ryssland efter en paus på två år var tydligt.
FOTO: AFP-LEHTIKUVA / ALEXANDER NEMENOV Att Vladimir Putin var nöjd över att Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel återvände till Ryssland efter en paus på två år var tydligt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland