Hufvudstadsbladet

Norden vill trycka på tillsamman­s

De nordiska länderna har tillsamman­s antagit en ny klimatdekl­aration. –Jag tycker att det är positivt att vi kan tala med en gemensam röst, säger Sveriges klimatmini­ster Isabella Lövin (MP).

- FNB–TT

Världen har tyvärr klivit tillbaka. Då är det viktigt att vi från nordisk sida kan visa ledarskap internatio­nellt. Isabella Lövin Sveriges klimatmini­ster

Norden har ett starkt exempel att visa för världen, menar Isabella Lövin.

–Vi har en väldigt ambitiös miljö- och klimatlags­tiftning och vi har bra ekonomier, vilket gör att vi kan visa att det inte är en motsättnin­g att göra den gröna omställnin­gen, säger hon.

Donald Trumps inställnin­g i klimatfråg­an har enligt Lövin påverkat Norden att visa var man står.

– Absolut. Världen har tyvärr klivit tillbaka. Då är det viktigt att vi från nordisk sida kan visa ledarskap internatio­nellt.

Deklaratio­nen, som behandlats på Nordiska ministerrå­dets möte i Oslo, innehåller tolv punkter. Bland annat beskrivs hur viktigt det är att fasa ut subvention­er för fossila bränslen. Något som kan ses som motsägelse­fullt i Norge, där miljörörel­sen hävdar att staten subvention­erar oljeindust­rin genom att ta finansiell risk när bolag letar nya källor, rapportera­r Ekot i Sveriges Radio.

– Jag tycker det är positivt att Norge skriver under deklaratio­nen och det betyder ju att de själva avser att avveckla subvention­er, säger Isabella Lövin.

Några nya och konkreta mål finns inte i deklaratio­nen.

Från Finland deltog jordbrukso­ch miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) i mötet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland