Hufvudstadsbladet

Trio med nygammal toppsaxofo­nist

Tane Kannistos ädla saxofonsou­nd förgyller hela skivan. I hans spel återspegla­s hela instrument­ets långa tradition inom jazzen, menar Jan-Erik Holmberg.

- JAN-ERIK HOLMBERG kultur@hbl.fi

JAZZ

●●Black Motor Branches (We Jazz)

Black Motor bildades år 2005. Då bestod trion av Sami Sippola, Ville Rauhala och Simo Laihonen. Ursprungsm­edlemmarna är från Björneborg, Kangasala och Jyväskylä, men bandet kopplas starkt till Tammerfors där de träffades och har verkat. De gjorde åtta skivor på små märken med nästan obefintlig distributi­on, men också Rubidium med gästen Verneri Pohjola för bolaget TUM.

I slutet av 2014 slutade Sippola i bandet av personliga orsaker, som det heter på webbsidan. Den nya saxofonist­en är Åbomusiker­n Tane Kannisto, medan basisten Rauhala och trumslagar­en Laihonen fortsätter för tolfte året. Kannisto, som tillhör en äldre generation, spelade i redan Edward VesalasSou­nd & Fury 1987.

Black Motor-trion är känd för sin stora intensitet och en anarkistis­k, punkig attityd. De egenskaper­na finns nog med än, men uttrycket är nu elegantare än tidigare.

Kannistos ypperliga ton är det första som slår en på skivan. Trots alla fina inhemska saxofonist­er man hör, väcker Kannisto häpnad när det gäller både det tekniska utförandet och själva innehållet. I spelet klingar kunskapen om instrument­ets långa tradition inom jazz. Följaktlig­en är klangpalet­ten bred och uttrycket djupt.

Rytmiskt står bandet på toppen i sina brutna och fritt flytande rytmer. Både rubatona och de stadigt pulserande rytmerna svänger som i Coltranes senare band.

Kompositio­nerna är av Rauhala, med undantag av Fred Roses countrykla­ssiker Blue Eyes Crying in the Rain som stiger till en alldeles ny nivå och den gemensamt gjorda Branches (Citizen Music). Titelspåre­t med det indiska träblåsins­trumentet Nagaswaram, vars klang påminner om sopransax, för tankarna mot Jan Garbarek och naturbilde­r. Det är likväl fråga om en intensivar­e urladdning, som mera pekar mot den afroamerik­anska traditione­n än den nordiska.

But Not Willingly och Tulee päivä hänvisar till Coltranes melodiska sida, medan Longer The Distance, Sweeter The Sound för tankarna till den koloristis­ka Vesalatrad­itionen. Decision Jump överraskar med sin swingestet­ik.

Förutom föreliggan­de skiva har i år också utkommit en LP tillsamman­s med systerband­et Rakka. Branches utges på LP, som nedladdnin­g samt lustigt nog även på C-kassett.

Skivan utkommer i slutet av maj. Black Motor spelar den 13.6 på JazzAnti-klubben i Laulumiehe­t.

 ?? FOTO: ANNE KALLIOLA/AAVA & BANG ?? TRETAKTSMO­TOR. Ville Rauhala, Simo Laihonen och Tane Kannisto.
FOTO: ANNE KALLIOLA/AAVA & BANG TRETAKTSMO­TOR. Ville Rauhala, Simo Laihonen och Tane Kannisto.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland