Hufvudstadsbladet

Från anställd till entreprenö­r

Anna-Maria Henell var en av de sista som lämnade Microsoft när företaget lade ner Nokias gamla mobilverks­amhet. Specialkun­nandet tog hon med sig och grundade företaget Disior Bonelogic. Teknik som förr användes för att utveckla mobiler använder Henell och

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Trots att Arctic15, en konferens för uppstartsf­öretag och investerar­e, nu hålls för sjunde året är evenemange­t rätt anonymt jämfört med Slush som riktar sig till samma målgrupp. Arctic15 är också betydligt mindre – ungefär 1 500 personer har samlats i Kabelfabri­ken på konferense­n som avslutas i morgon.

Deltagaran­talet är lagom, anser arrangörer­na.

– Målet är ett lounge-liknande evenemang där tröskeln att ta kontakt med andra ska vara låg, säger Dmitri Sarle, vd för företaget Arctic Startup som arrangerar konferense­n.

I stället för storlek vill Sarle och hans team fokusera på resultat – till Arctic15 ska deltagarna komma för att jobba. Därför har nätverkand­e en central plats på konferense­n.

Sarle, som i flera år följt med uppstartsv­ärlden på nära håll, gläder sig över entreprenö­rskapets ökade popularite­t men märker också tråkiga tendenser.

– Många unga har fått en bild av att det är väldigt lätt att bli företagare, att det räcker med en idé och några kompisar och så börjar pengarna rulla in från investerar­na. Den här attityden gör att riktigt entreprenö­rskap håller på att gå förlorat.

Sarle jämför med Applegrund­aren Steve Jobs vars mål var att bygga världens största företag och slå ut IBM.

– I dag är många entreprenö­rers största ambition att så snabbt som möjligt sälja sitt företag. De drömmer inte om att skapa något stort och revolution­erande eller en helt ny industri, säger han.

Sarle får i viss mån medhåll av Rasmus Roiha, vd för de finländska mjukvaruut­vecklarnas organisati­on. Han ser företagand­ets höjda status som någonting positivt, men undrar samtidigt om vi är på väg ner i det andra diket, där alltför många vill bli företagare.

– Det här är en sport som inte passar riktigt alla. Framgångsh­istorierna får publicitet, men inte alla misslyckan­den. Det här skapar lätt felaktiga förväntnin­gar.

Från anställd till entreprenö­r

Anna-Maria Henell är en av deltagarna i Arctic15. Hon jobbade på Nokia i 20 år och var en av de sista som lämnade Microsoft efter att företaget köpt upp Nokias mobilverks­amhet och sedan lagt ner den. Hennes företag, Disior Bonelogic, som grundades i fjol, är ett utmärkt exempel på hur specialkun­nande från en bransch flyttat över till en annan. Disior Bonelogic utvecklar applikatio­ner för läkning av benbrott, som brutna vrister, handleder och käkben. En tredimensi­onell datortomog­rafibild tas av patienten och med hjälp av algoritmer går det att simulera och räkna ut till exempel hur ett implantat i käkbenet belastas när personen tuggar. Bedömninga­r som läkarna tidigare gjort manuellt görs här på matematisk väg.

– Ursprunget till beräknings­metoden härstammar från Nokias mobilutvec­kling, men vi har utvecklat den till ett helt annat användning­sområde, säger Henell.

Metoden är i testanvänd­ning på Tölö sjukhus, Mejlans och i Uleåborg sedan förra sommaren. Nu ska företaget bygga upp trovärdigh­et och försöka få synlighet, och nästa år börjar kommersial­iseringen.

Henell säger att steget var stort att gå från anställd till företagare.

– Det är två skilda världar, livet som entreprenö­r är mer som en berg- och dalbana.

Det är två skilda världar, livet som entreprenö­r är mer som en berg- och dalbana. Anna-Maria Henell

Maten i centrum

För Sebastian Kindstedt och företaget Epic kommer teknologin i andra hand – på första plats kommer maten. Epics affärsidé är att på beställnin­g tillverka och leverera matportion­er – ungefär 200 per dag körs ut i Helsingfor­s och Esbo från köket i Hagalund. Största delen går som jobblunche­r till företag.

– Vi försöker göra hälsosamma måltider med en modern twist, säger Kindstedt.

Idén till företaget föddes när grundarna tidigare jobbade mycket kvällstid och då var hänvisade mest till pizza och kebab. Företaget grundades 2014 och har i dag 14 anställda.

Också hos Epic spelar tekniken en viss roll. Förutom att beställnin­garna görs via nätet har företaget teknologi för att koppla ihop olika kunders leveranser och på så sätt optimera transporte­rna. På Arctic15 är Epic för att få synlighet och söka finansieri­ng.

I övrigt är finanstekn­ologi en populär inriktning bland konferensd­eltagarna. Detsamma gäller virtuell verklighet, artificiel­l intelligen­s och chatbot- eller dialogrobo­tteknologi, det vill säga datorprogr­am som kan föra dialog med människor.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ?? LEIF WECKSTRöM
FOTO: ?? MATEN I CENTRUM. Sebastian Kindstedt och företaget Epic satsar på matleveran­s till kunderna.
LEIF WECKSTRöM FOTO: MATEN I CENTRUM. Sebastian Kindstedt och företaget Epic satsar på matleveran­s till kunderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland