Hufvudstadsbladet

Dold korruption är utbredd visar unikt material

Forskare samlade in hundratals berättelse­r

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Dold korruption är svårt att påvisa då det försiggår i gråzonerna och inte alltid är olagligt. En färsk utredning från Vasa universite­t har samlat in hundratals berättelse­r där medborgare berättar om sina egna upplevelse­r av maktmissbr­uk, favoriseri­ng och nepotism, bland annat.

Berättelse­rna är subjektiva och inte bevis för vad som skett, men materialet ger en kompletter­ande in- blick i vad medborgarn­a misstänker och upplever. Kommunal service, byggtillst­ånd, upphandlin­g och lokalpolit­ikers dubbla roller hör till de frågor som kommer upp ofta.

– Medborgarn­as misstankar och subjektiva berättelse­r är ingen liten sak, då upplevelse­n blir så stark att den påverkar förtroende­t, säger professor emeritus Ari Salminen.

Över femhundra berättelse­r om smygkorrup­tion, varav 420 är behandlade i en färsk rapport från Vasa universite­t, vittnar om vad medborgare runtom i landet oroar och grämer sig över. Bäste broder-nätverk, oetiskt ledarskap, missbruk av maktpositi­on, dubbla roller och nepotism var bland de vanligaste berättelse­rna.

Vanliga farozoner var vårdbeslut, personval och anställnin­gar, markplaner­ing och byggtillst­ånd, vindkrafts­projekt och kommunerna­s upphandlin­g.

Det speciella med materialet är att det är insamlat under en månads tid via en öppen nätblanket­t, där medborgare fått formulera sina erfarenhet­er.

Exemplen är alltså inte granskade eller kontroller­ade ur någon annan synvinkel, utan represente­rar medborgarn­as subjektiva upplevelse­r och misstankar.

Detaljerat och självupple­vt

Många har själv blivit förfördela­de och är därför besvikna, men enligt forsknings­chef Olli-Pekka Viinamäki och emerituspr­ofessor i förvaltnin­g Ari Salminen innehåller de just därför en detaljerad, trovärdig nivå som visar att de inte är helt påhittade.

– De är inte evidens, men i många av berättelse­rna förmedlas en stor detaljkuns­kap om fallen. De verkar alltså inte uppdiktade, även om de represente­rar en subjektiv upplevelse av skeendena, säger Ari Salminen.

I små kommuner verkar berättelse­r om favoriseri­ng och dubbla rol- ler framträda extra mycket. Även om materialet består av obekräftad­e berättelse­r syns det vilka frågor som invånarna grubblar över och vad som nöter på deras tillit, menar han.

Kan spräcka känslan av deltagande

Berättelse­rna ger en bild av hur brett medborgarn­a uppfattar förvaltnin­g och etik. Eftersom materialet inte går att jämföra med något som gjorts tidigare kan Salminen inte säga om smygkorrup­tionen gått åt det bättre eller det sämre hållet.

Men forskarna oroar sig över att upplevelse­rna leder till en brist på tillit, som rimmar illa i en tid när det talas mycket om medborgarn­as delaktighe­t och politiska intresse.

– Medborgarn­as misstankar och subjektiva berättelse­r är ingen liten sak, då upplevelse­n blir så stark att de påverkar förtroende­t. Forskning om förtroende visar att en person som tappat förtroende­t för en instans har en benägenhet att tappa förtroende­t också för andra, säger Salminen.

Känneteckn­ande för smygkorrup­tion är att den inte direkt behöver bryta mot lagen eller mot jävsregler. Trots att definition­en är luddig, kan forskarna i materialet se att medborgarn­a själva kräver en viss etisk nivå i förvaltnin­gen, och reagerar hårt på det oetiska. Det kan vara fråga om att välja ut de mest gynnsamma expertutlå­tandena, undanhålla informatio­n och fördröja ärenden, till exempel.

Bristfälli­gt utförd upphandlin­g och ojämlik behandling kring byggnadsti­llstånd är också genomgåend­e teman i berättelse­rna: ”Den företagare vann, som hade nära politiska förbindels­er till den dåvarande verks-

chefen. Efter anbudstävl­ingen hade företagare­n fått en möjlighet att bättra på sitt bud.”

”Vårdreform­en borde bli etiktest”

En del av berättelse­rna verkar oroväckand­e i en tid då stora förvaltnin­gsreformer görs, vårdmarkna­den ska öppnas och regelverk skalas ned. Bland annat är tillstånd och besvärsrät­t ett återkomman­de debattämne. Inom yrkesskolo­rna ska dessutom en större del av undervisni­ngen ske inom arbetslive­t, vilket i en berättelse beskrivs som grogrund för utnyttjand­e.

Ari Salminen säger att etiken borde vara genomtänkt i god tid när det gäller en så stor reform som vårdreform­en.

– Är regelverke­t tydligt, hur görs personutnä­mningar – det är saker som görs bäst i förväg, och inte i ef- terhand då misstankar om fel redan fötts. Hela vårdmanöve­rn borde samtidigt vara en jätteövnin­g i förvaltnin­gsetik.

Det är väldigt svårt att ingripa i dold korruption. Öppenhet och offentligh­et är en viktig faktor för att motverka det. Men det räcker inte att bara upprepa att det behövs. Det måste också finnas kanaler för det, säger Salminen. Massmedia är en, men forskarna förslår också visselblås­armekanism­er.

– I många länder finns så kallade visselblås­arskydd, där visselblås­are kan anmäla vad de vet på ett tryggt sätt utan att utsättas för repressali­er. Fotnot: Citaten intill är ett urval ur de anonyma berättelse­r forskarna fick in via sitt öppna webbformul­är.

Min mormor som för 4–6 månader sedan flyttade in på åldringshe­m berättade att platserna i tiden delades ut enligt politiska förhålland­en, eller åtminstone underlätta­de det att få plats. Den första dagen kom [en del av personalen] och tog kaffe och bulle från mitt försäljnin­gsstånd. När jag sa att de borde betala ens självkostn­adspris sa de att ’gratis produkter ingår i kontraktet. Om jag inte går med på det blir min tid som leverantör kort och svår’. När jag inte gick med på det, blev det faktiskt svårt. En kommunanst­älld berättade att den tekniska direktören väljer en viss byggfirmas anbud, för att firmans chef är ordförande i övervaknin­gsnämnden (...). Byggfirman vet alltid vad den ska bjuda för att bli billigast. Men när det är dags att bygga kommer det extra fakturor för saker som de andra i anbudstävl­ingen hade bakat in i sina priser, och det kan ha inverkat på vilket företag som valdes. Strandens ägare byggde sina villor, och tvärtemot byggtillst­ånden fyllde de upp stranden och tog den i eget bruk. När tjänstemän försökte ingripa, påstod de att de officiella dokumenten [om att man inte fick bygga på stranden] var förfalskad­e. (...) Stränderna hamnade i dessa förmögna privatpers­oners bruk och det allmänna promenadst­råket drogs i stället inåt land. Detta är kanske det mest skriande, konkreta exemplet på att man får vad som helst med pengar och kontakter. Samma grupp försökte rentav få en bom på den allmänna vägen, så att inte höghusinvå­narna skulle komma till den närliggand­e allmänna stranden. Jag arbetade vid en högstadies­kola. Där hade det blivit praxis, att då lärarna är tjänstledi­ga, så tar de in sina barn som vikarier, fast de inte har behörighet för de ämnen de undervisar. En lärare tog under sin semesterre­sa in sitt barn som ännu var studerande (...)

 ?? FOTO: RIIKKA KALMI, VASA UNIVERSITE­T ?? ROTAR I GRåZONEN. Professor emeritus Ari Salminen är en av forskarna bakom materialet om medborgarn­as upplevelse­r av gråzonerna kring dold korruption.
FOTO: RIIKKA KALMI, VASA UNIVERSITE­T ROTAR I GRåZONEN. Professor emeritus Ari Salminen är en av forskarna bakom materialet om medborgarn­as upplevelse­r av gråzonerna kring dold korruption.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland