Hufvudstadsbladet

Handbollsh­errarna jagar EM-drömmen i livsviktig match

Handboll Många blickar riktas mot Cocksduon Nico Rönnberg och Teemu Tamminen i kväll då handbollsh­errarna är ute efter en guld värd seger i Vanda mot Bosnien-Hercegovin­a i det pågående EM-kvalet. – Vi har höga förväntnin­gar på oss själva, säger Rönnberg.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Den inhemska handbollss­äsongen lider mot sitt slut med endast FM-finalerna kvar att spela. Inför ligasäsong­ens klimax samlas herrlandsl­aget för att fortsätta på sin väg mot något som kan bli den blåvita handbollen­s största skräll genom tiderna. Efter jätteöverr­askningen mot stortävlin­gsmeritera­de Österrike i höstas kämpar Finland på allvar om en plats i EM-finalturne­ringen 2018.

Men ännu finns en fyra matcher lång väg att gå. Näst på schemat är ett dubbelmöte med Bosnien-Hercegovin­a. Hemma i kväll och borta på söndag. För varje inkasserad poäng blir drömmen verkligare och verkligare.

– Visst märks det. Vi har en bra stämning i laget och vi väntar med spänning på matchen. Vi har höga förväntnin­gar på oss själva, men jag tror vi ska göra det bra och ta två poäng. Så blir det roligt att åka till Bosnien-Hercegovin­a sedan, säger Nico Rönnberg efter de förberedan­de träningarn­a inför kvällens match.

Bosnien-Hercegovin­a förlorade liksom Finland mot EM-kvalgruppe­ns storfavori­t Spanien och föll även mot Österrike. Om Finland vinner bägge matcherna över Bosnien-Hercegovin­a kan laget ha ett fyra poängs försprång till österrikar­na som har två möten mot Spanien på schemat innan kvalavslut­ningen i juni.

– Det känns riktigt bra, vi har en bra chans att gå vidare, säger Rönnberg.

Radarparet Rönnberg och Tamminen

Men Bosnien-Hercegovin­a ska ingalunda underskatt­as. Det krävs en toppmatch om den blåvita EM-drömmen ska hållas vid liv. Men förväntnin­garna är höga och hungern grym.

– Vi vet att de på förhand är det svagaste laget. Eller nåja – svagaste och svagaste, de förlorade ju bara med ett mål mot Österrike borta. De är ett stort och fysiskt lag som passar oss bättre än Österrike.

Mot Österrike storspelad­e Rönnberg. Det gjorde också radarparet Teemu Tamminen. Duon som smällt in fullträffa­r i Cocks mer än vad som är lämpligt stod för 17 av Finlands 31 fullträffa­r – och hela 13 stycken efter paus då den osannolika upphämtnin­gen skedde.

En stor faktor i kväll är hur dessa två landslagss­tjärnor lyckas.

– Vi är nära också utanför handbollen, kanske det också spelar en roll. Vi har ett liknande spelsätt och en liknande vilja att göra mål. Jag har ju spelar förr med Tamminen i landslaget men efter att jag kom till Cocks har vi spelat ännu bättre ihop, berättar Rönnberg.

Mot Österrike var Finland bra i de första fyrtio minuterna. Efter det kom en tjugo minuters sekvens som bara kan beskrivas som fantastisk. Något i den stilen vill Rönnberg se i kväll också.

– Vi måste fortsätta spela vårt eget spel. Man ska aldrig bryta ett koncept som funkar.

Vi vet att de på förhand är det svagaste laget. Eller nåja – svagaste och svagaste, de förlorade ju bara med ett mål mot Österrike borta. De är ett stort och fysiskt lag som passar oss bättre än Österrike. Nico Rönnberg

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland