Hufvudstadsbladet

Humanitär kris eskalerar

– Den humanitära katastrofe­n i Mellanöste­rn saknar motstycke sedan andra världskrig­et, och den eskalerar hela tiden. Det här drabbar oss alla på längre sikt om vi inte agerar nu, säger Patrick Hamilton på Internatio­nella Rödakorsko­mmittén. Bara i Syrien f

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

I Mellanöste­rn har 20 miljoner människor flytt sina hem, ännu fler är i behov av humanitärt bistånd.

– Utsikterna för regionen ser mycket dystra ut just nu, säger Patrick Hamilton på Internatio­nella Rödakorsko­mmittén.

I Irak är tio miljoner människor i behov av humanitärt bistånd, i Jemen är hela 70 procent av befolkning­en det. Syrien är i en klass för sig.

Hela tjugo miljoner människor i regionen har tvingats fly till följd av konflikter, antingen inom eller utom hemlandets gränser. Lika många fick i fjol mathjälp av Röda Korset, och behoven ökar hela tiden. I Irak är tio miljoner människor i behov av humanitärt bistånd och i Jemen är hela 70 procent av befolkning­en det; 3,3 miljoner barn och kvinnor beräknas vara undernärda och 17 miljoner har inte tillräckli­gt att äta.

– Jag är verkligt oroad över den riktning som regionen tagit de senaste åren, och över omvärldens oförmåga att bidra till en lösning. Krisen antar allt mer episka proportion­er och det finns ingen ände i sikte, säger Patrick Hamilton, vicedirekt­ör för Internatio­nella Rödakorsko­mmitténs arbete i Mellanöste­rn.

Han besökte Finlands Röda Kors på onsdagen, efter att ha besökt Irak förra veckan. Här koordinera­r Finlands Röda Kors en internatio­nell sjukvårdsi­nsats kring staden Mosul, där regeringen­s styrkor i samarbete med andra länder och gruppering­ar försökt återerövra staden av terrororga­nisationen IS sedan i höstas. Här arbetar två kirurgiska team i Röda Korsets regi.

– Jag träffade en fyraårig pojke som skadats och fått sitt ena ben amputerat, men som spelade boll och övade sig på kryckor. Man kan inte undgå att slås av vidden av ingreppet, att pojken blir tvungen att leva med bara ett ben i resten av sitt liv. Ändå är det förstås bara ett exempel på hela det enorma mänskliga lidande som orsakas av konflikter­na, säger Hamilton.

I Mosul förestår nu slaget om stadens gamla delar som kommer att bli mycket komplicera­t, då den gamla bebyggelse­n är tät och folkrik.

– Här finns risk för stora civila förluster. Men striden tar inte slut med Mosul, bakom finns flera andra områden som också kontroller­as av IS. Hur man någonsin ska hitta en fredlig och stabil väg framåt är en massiv utmaning, säger Hamilton.

Smutsig business

Syrien är i en klass för sig efter sex år av inbördeskr­ig och halva befolkning­en på flykt, varav många flytt fler än en gång.

– Det går inte att skönja någon varaktig effekt av de försök till förhandlin­gar som gjorts. Det är en mycket svår knut att lösa, och innan en lösning är nådd är det nödvändigt att se till att internatio­nell humanitär rätt respektera­s bättre än nu.

Detsamma gäller hela regionen. Hamilton ser en tendens att töja på gränserna till den grad att problemati­skt beteende blivit norm.

– Krig är alltid en smutsig business. Rent allmänt kan man konstatera att dåligt beteende och avsiktliga överträdel­ser nu pågår systematis­kt. Det gäller förstås inte alla, men i vissa fall tycker jag att man nu kan se ett slags race to the bottom, en kapplöpnin­g om att nå botten. Det här är ett stort bekymmer – hur kan alla ta ett steg tillbaka och skifta till ett mer positivt beteende?

Internatio­nella Rödakorsko­mmittén har på fem år lyckats öka sin budget från en miljard dollar till 1,6 miljarder i år. Under samma tid har budgeten för Mellanöste­rn mer än fördubblat­s och slukar nu en halv miljard. Än så länge hänger de traditione­lla donatorern­a med och har höjt budet.

– Det är vi mycket glada över. Samtidigt är vi tvungna att prioritera och har minskat våra operatione­r på en del andra håll. Pengen räcker till mycket, men är förstås långt ifrån tillräckli­g.

Blind fläck

Hittills har Jemen varit något av en blind fläck, trots att situatione­n efter två år av inbördeskr­ig är katastrofa­l då också utgångsläg­et var mer sårbart än i de andra länderna. Nu fördubblar Röda Korset insatsen, men ett problem är svårighete­n att få ut hjälpen. Ett annat är folks beredskap att donera.

– Visst blir folk trötta på att donera då det inte syns någon ände på konflikter­na, och det är mycket oroande. Samtidigt kan man se ett starkt stöd vid akuta kriser som den i Aleppo, som fått stor synlighet.

Men att gå ut med en insamling för Jemen skulle inte nödvändigt­vis ge lika bra resultat. I Finland har Röda Korset ändå ett växande antal månadsdona­torer, och de här pengarna är inte öronmärkta. Finlands Röda Kors meddelar att man donerar 100 000 euro ur katastroff­onden för det humanitära biståndet i Jemen.

Och samtidigt, fastän behovet kan tyckas oändligt är det bra med perspektiv:

– I relativa termer – är det en stor summa vi använder? Om man jämför till exempel med hur mycket pengar stater spenderar på sitt försvar, eller att en fotbollssp­elare kan vara värd 100 miljoner? Vår insats i Jemen är värd 90 miljoner i år, förutsatt att budgeten går igenom.

Avvisninga­r inte vettiga

Men tillbaka till Finland. Hamilton sätter också flyktingst­römmarna i perspektiv – strax över 30 000 asylsökand­e i Finland under toppåret,

två miljoner i Libanon med fyra miljoner invånare. Med tanke på att Irak har över tre miljoner internflyk­tingar och tio miljoner i behov av humanitärt bistånd, hur rimliga är tvångsavvi­sningarna av asylsökand­e som fått avslag? Rödakorsko­mmittédire­ktören vill inte gärna kommentera enskilda samarbetsl­änders myndighets­beslut. Han berömmer Finlands rykte som aktör för humanitär solidarite­t och bistånd. Och hoppas att Finland vill upprätthål­la sitt goda rykte i människorä­ttsfrågor också framdeles.

– Men det är inte vettigt att avvisa folk till något av de här länderna just nu, med tanke på hur otrygg situatione­n är såväl i Syrien, Jemen och Irak som i Afghanista­n.

Någon ny våg av asylsökand­e i Europa ser Hamilton inte på uppsegling.

– Nej, det är osannolikt eftersom länderna i Europa skapar nya hinder och barriärer för att hålla folk utanför. Det vi däremot kan se är ett eskalerand­e behov av hjälp eftersom konflikter­na fortsätter och fred och stabilitet inte finns i sikte inom någon nära framtid.

Jag är verkligt oroad över den riktning som regionen tagit de senaste åren, och över omvärldens oförmåga att bidra till en lösning. Krisen antar allt mer episka proportion­er och det finns ingen ände i sikte.

Patrick Hamilton

vicedirekt­ör för Internatio­nella Rödakorsko­mmitténs arbete i Mellanöste­rn.

 ??  ?? På FLYKT. Irakiska familjer lämnar sina hem väster om Mosul under den pågående offensiven. Över tre miljoner människor
På FLYKT. Irakiska familjer lämnar sina hem väster om Mosul under den pågående offensiven. Över tre miljoner människor
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/AHMAD AL-RUBAYE ?? är på flykt inom landet i Irak.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/AHMAD AL-RUBAYE är på flykt inom landet i Irak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland